måndag 30 januari 2012

Babyböcker

Barnens bokklubb har startat en ny fin bokklubb för de allra minsta, babyboken.se. Det är en månadsbokklubb för barn upp till 1,5 år: "Böcker som fängslar och roar, tar barn på allvar och har ett bra genusperspektiv."

Precis allt vad man vill ha till sin bebis.

Sen kan det vara så att man råkar bo i Colombia, där det inte finns särskilt många böcker alls med bra genusperspektiv, definitivt inga på svenska och dit postgången för månatliga böcker inte är så särskilt pålitlig alls. Då får man försöka sig på att i alla fall vinna ett fint bokpaket genom att tipsa.

Så det gör jag nu. Både för att jag faktiskt tycker att det verkar vara en så himla bra grej och för att jag så gärna skulle vilja vinna det där bokpaketet.

söndag 29 januari 2012

Graviditets-FAQ

Topp-fem vanligaste frågorna jag fått under graviditeten - minst ett par gånger i veckan:

1. Den här.
Den dyker fortfarande upp stup i kvarten och det är fortfarande aldrig någon som undrar över om min pappa har har någon lust att träffa sitt nya barnbarn.

2. Hur mår du? Nu börjar det väl kännas tungt och jobbigt?
Jag mår oförskämt bra. Inte en enda åkomma eller besvär så långt ögat kan nå. Jag har inte mått illa en enda gång och aldrig kräkts. Om jag riktigt känner efter kan jag kanske vara lite trött i ryggen ibland eller tycka att det är lite obekvämt att sova, och jag är lite less på att ha så få kläder som fortfarande passar. Men jag kan fortfarande lägga handflatan i golvet när jag böjer mig framåt med raka ben. Och knyta mina egna skor.

3. Vad är du sugen på?
Sura frukter. Maracuyá, lulo och gröna druvor. I kopiösa mängder. Och så ost, i inte riktigt lika stora kvantiteter, men nästan.
Och nej, ingen saltgurka med kolasås eller andra konstigheter.

4. Vad är Oscar sugen på?
Alltså det här med att blivande pappan ska uppleva en massa graviditetssymptom som typ alla envisas med här. Trams. Det känns som ett typiskt utslag av män som också vill ha en del av rampljuset och inte klarar av att hamna vid sidan av. Och nej, Oscar har inga konstiga graviditetssug. Såklart.

5. Har ni ordnat färdigt med allt?
Alltså, den här frågan blir både Oscar och jag lika ställda av varje gång. Vad är det egentligen man måste ordna med? Vi har inte så bra koll, men vi går på psykoprofylaxkursen och får fler och fler saker till bebisen för varje babyshower. Vi har inte packat den där BB-väskan än, men det ska vi väl ta itu med snart. Sen vet vi liksom inte vad det är man ska ordna med och förbereda.

lördag 28 januari 2012

Babyshower, den andra

Igårkväll var det dags för babyshower nummer två, den här gången i överraskningsformat, ordnad av mina fina extrafamiljer från mitt förra jobb på CISV. De hade samlat halva CISV Bogotás lokalförening och ordnat med mat och dryck och presenter och en rad klassiska babyshower-lekar:
  • Vem kan dricka upp snabbast ur en nappflaska?
  • Vem kan klippa ett snöre i samma längd som min mages omkrets? (Här kan vi ju konstatera att ögonmått verkligen inte var någons starka sida. Alternativt har de förväxlat mig med en elefant)
  • Ett blindtest för de blivande föräldrarna i barnmatssmaker (kanske inte vår starkaste sida, Oscar prickade två av fem, jag en av fem).
  • Vadslagning på födelsedatum, tid och kön.


Sedan presentöppning, såklart, med tuggleksaker, bebisböcker, barntermometer, badanka som meddelar när det är rätt temperatur på badvattnet och lite annat smått och gott. Och ett kuvert med massa insamlade pengar så att vi kan köpa en spjälsäng och/eller ett skötbord.

Tack snällaste finaste extrafamiljen CISV Colombia!

torsdag 26 januari 2012

Den som väntar på något gott

Sådär, ja!

Det tog bara fem månader efter att min lillebror sagt "jag har en ny Samsung Galaxy över, du kan få den om du vill" - fem månader av kontantkortsanvändning och surfande bara där det fanns öppna wifi-nätverk - innan jag faktiskt tog mig i kragen och skaffade mig ett mobilabonnemang med internet.

Nu kan jag också surfa på bussen till jobbet. I teorin, i alla fall. Det vill säga om det inte hade varit så att jag bor på gångavstånd från jobbet, och om det inte hade varit så att jag bor i en stad där man inte kan fläka upp en sån här lyxmobil bara sådär på bussen för att den då förr eller senare blir stulen.

Men tja, jag skulle kunna uppdatera er direkt från förlossningssalen när det väl är dags. Om jag inte är upptagen med annat då, förstås.

onsdag 25 januari 2012

Min materiella svenskhet

Mammas Machete skrev för ett tag sedan ett inlägg med just den här titeln, där hon frågade sig hur mycket det märktes i hennes hem, i form av materiella ting, att hon inte levt i Colombia i hela sitt liv.

Det har jag funderat på sedan dess, så här kommer min version av min materiella svenskhet:

I köket
  • Köksredskapen jag importerat från Sverige. Osthyvel, vitlökspress, stekgaffel, måttsats och bakplåtspapper.
  • Vår Kokbok, såklart.
  • Och så har vi annat i köket som påminner om Sverige, som jag eller vi fått i present (många av dessa är bröllopspresenter). Kökshanddukar, pannunderlägg och bricka med björkmönster (jag är ju från Björkarnas stad), Marimekko- och älgglasunderlägg, kylskåpspoesi, och så kylskåpsmagneten och glasunderlägget med kronprinsessparet. Min lilla gömma med svenskt godis som jag sparar så länge det går.
  • Tittar man in i skåpen hittar man brödkryddor, citronpeppar och sirap.
  • Diskmaskinen, även om den inte håller svensk standard och är köpt i Colombia är väl typisk för svenska kök och väldigt otypisk för colombianska.
I bokhyllan
  • Svenska böcker. I pocketform så att de är lätta i resväskan. Skönlitteratur såväl som lite fackböcker.
  • Svenska tidningar. Jag önskar alltid ETC, Ottar, Arena, Ordfront och Filter.
  • En liten klocka från IKEA (det är väldigt sällan jag ser klockor i colombianska hem. Tiden är inte lika viktig här) och morfars gamla brevvåg. Fotot på farfars och pappas barndomshem.
I sovrummet
  • Affischtavlorna från IKEA som vi fått av mamma och pappa.
  • Täcket med riktiga påslakan istället för de platta lakan som man lägger täcket ovanpå som används här. Visserligen inhandlade för dyra pengar i Colombia, men typiskt svenska och otypiskt colombianska.

Det mesta annat är rätt så colombianskt i vårt hem, faktiskt.

söndag 22 januari 2012

Babyshower, den första

I Colombia ordnas det alltid babyshower för de som väntar barn. Minst en, gärna flera stycken. En babyshower är helt enkelt en tillställning i slutet av graviditeten för nära och kära som kommer med presenter till blivande barnet.

Världens bästa grej, om jag får säga det själv.

Väldigt många bebissaker är ju nämligen rätt dyra, så lyxen i att bara få göra en lista på alla saker man vill ha är enorm.

Gårdagens babyshower var med släkten, ordnad av Oscars mamma. Vi hade önskat oss alla möjliga nödvändighetsgrejer och fick bilbarnstol, amningskudde, bebisfiltar, babysitter, bärsele, alla möjliga badattiraljer, blöjor och matstol. Bland annat.

På många colombianska babyshowers jag varit på tidigare är det framför allt blivande mamman som står i centrum, och den som till exempel öppnar alla presenter. Vi insisterade dock på att vi faktiskt är två lika viktiga föräldrar och öppnade varannan present var.

Och som på så många andra babyshowers fick vi göra det med förbundna ögon och gissa vad som fanns i paketet. Det var som tur var inte så svårt (man vet ju ungefär vad man önskat sig, ju).

Det märks att det börjar närma sig nu. Sakta men säkert fylls Filurens rum med saker inför ankomsten. Och fler lär det bli, eftersom det här var den första i raden av många babyshowers.

Okejrå

Eftersom ni insisterade.


lördag 21 januari 2012

Semmeldags?

För lite drygt två veckor sedan frågade Oscar mig om när det egentligen är man äter semlor. Sedan dess kan jag inte tänka på annat.

Nu råkar det vara så att jag är lite konservativ när det gäller det här med kulinariska traditioner och tycker att det är lite av helgerån att äta semlor innan februari.

Men, här kommer min fråga till er: Om man extremt sugen på semlor och har kämpat mot semmelsuget i två veckor utan att det gått över, får man då baka semlor fast det bara är den 21 januari? När man är höggravid och allt?

Visst får man det? Snälla?

fredag 20 januari 2012

Banker i Colombia

Miss Baglady skrev idag om bankernas avgifter och hur dyra alla deras tjänster är. Och ja, jag håller nog med, jag har läst om hur låneräntorna höjs medan sparräntorna ligger stilla och gör att bankerna håvar in ännu mer pengar. Och banker är väl inte precis kända för att vara generösa med annat än bonusar till sina högsta höns.

Men här i Colombia kan jag ändå inte låta bli att sakna de otroligt billiga, nästan gratis, svenska banktjänsterna. Jämfört med Colombia, alltså. Några exempel (och håll i minnet att Colombia inte precis är i närheten av att bli "det kontantlösa samhället". Du behöver kontanter jämt):

  • Att ha ett vanligt konto med ett vanligt maestro uttags- och betalkort kostar runt 25 kronor i månaden i avgift. Vill du ha ett visa- eller mastercard kostar det ännu mer.
  • Att ta ut pengar i en annan banks bankomat kostar runt 20 kronor.
  • Att ta ut pengar i en annan stad även om det är din egen bank kostar också runt 20 kronor.
  • Att ta ut pengar i en annan banks bankomat och i en annan stad kostar runt 20+20 kronor.
  • Min bank har gratis uttag (i sina egna bankomater och i samma stad), men många banker har ett max antal uttal på till exempel 10 i månaden och alla därefter kostar.
  • Att överföra pengar till en annan bank kostar runt 10 kronor och att ta emot en överföring gjord från en annan bank (till exempel min lön varje månad) kostar också runt 10 kronor.
  • Att ta emot en överföring eller en insättning gjord i en annan stad kostar runt 30 kronor.
  • Varje transaktion som görs har dessutom en avgift på 0,4% förutom alla dessa ovan.
  • Och så vidare, och så vidare i all oändlighet.
Dessutom har ett vanligt lönekonto 0% ränta. Låneräntorna, däremot, är skyhöga. När vi ville köpa lägenheten kollade vi först upp lån här i Colombia. Här får man max låna 70% av värdet på lägenheten, du måste själv spara ihop till minst 30% i kontantinsats. Lånet måste amorteras helt på max 15 år. Efter att ha betalt tillbaka hela lånet skulle vi inklusive räntorna ha betalt banken tre gånger det vi ursprungligen lånade.

Förutom att man känner sig rånad varje gång man har med banken här att göra är de extremt byråkratiska. För allt (typ öppna/stänga konto) måste man förutom alla formulär skriva ett brev där man ber om vad man nu vill göra. För att till exempel betala en räkning från ett nytt ställe eller överföra pengar till en kompis via internetbanken måste du först registrera detta nya konto. Det går till så att man fyller i alla uppgifter och väntar 24 timmar på att någon från banken ska ringa upp. Denna person ställer en massa säkerhetsfrågor för att verifiera att du verkligen är du, och när det är fastställs godkänns kontot för överföring. Sen skickas en förfrågan till den andra banken som också måste godkänna. Det tar tre arbetsdagar. Sen kan du överföra/betala din räkning! Smidigt, va?

Så ja, ibland saknar jag svenska bankerna. Trots att de vägrar skicka bankdosor utomlands eller låta någon annan person hämta ut den åt en när man tappat bort sin gamla.

torsdag 19 januari 2012

Nytillskott i hushållet

I Colombia finns inga allmänna tvättstugor i husen, så vill man inte tvätta för hand eller spendera en förmögenhet på att lämna in all sin tvätt får man skaffa sig en egen tvättmaskin. I och med att Andrea flyttade ut försvann även hushållets tvättmaskin, så vi slog till på en ny med hjälp av julklapps- och födelsedagspengar från mamma och pappa.

Vår nya tvättmaskin är en Rolls Royce bland det colombianska tvättmaskinsutbudet. En ganska reguljär tvättmaskin enligt svensk standard.

Först och främst har den lucka fram. Det innebär inte bara att man måste böja sig ned för att plocka in och ut tvätt, utan framför allt att själva trumman är liggande. Vilket i sin tur innebär att kläderna blir renare och utsätts för mindre slitage. De toppmatade tvättmaskinerna här har nämligen trumman stående.

Lyxen att ha luckan fram innebär att tvättmaskinen är runt dubbelt så dyr som de betydligt vanligare (men, som sagt, betydligt sämre) toppmatade maskinerna. Eftersom det är lite av en lyxvariant är utbudet också mindre. Dock bara i antal.

Det visade sig nämligen att denna variant bara finns i storlek enorm. Vår nya tvättmaskin har en maxkapacitet på 16 kilo. Det var den minsta som fanns. Den tar upp halva tvätthörnan och är tung som ett as.

Men! Vad gör det när vi äntligen, äntligen, äntligen kommer att få kläder som är rena på riktigt? Tvättade i en maskin som (hör och häpna!) är tystgående. Den första tystgående hushållsapparat jag någonsin stött på i Colombia. Vår diskmaskin, till exempel, låter som ett härke när den är igång.

En detalj som jag omöjligt kan förlika mig med när det gäller tvättmaskiner i Colombia är de helt värdelösa temperaturangivelserna. Vår första hade inga alls, man fick koppla den enda slangen till varm- eller kallvattenkranen. Vår förra hade kallt - ljummet - varmt. Den här har hela fyra olika temperaturval, nämligen de mycket lättförståeliga varmt/kallt - ljummet/ljummet - ljummet/kallt - kallt/kallt.

Vi frågade Samsung-personen på affären vad tusan som menades och följande konversation utspelades:
"Det är temperaturerna."
"Jo, så mycket förstår vi, men vad menas med att det står två saker på varje temperaturval? Vad menas till exempel med varmt/kallt?"
"Ja... det var en bra fråga. Ja... det är nog att det är en blandning. Lite från varmvattenkranen och lite från kallvattenkranen."
"Jamen då blir det ju ljummet. Och det är ju nästa temperaturval. Vad är skillnaden på varmt/kallt och ljummet/ljummet isåfall?"
"Mmmmm... ja... men det är nog så att varmt/kallt är med lite mer varmvatten än ljummet/ljummet. Kanske."
Vi försökte med några lite mer logiska förklaringar som att det kanske kunde vara så att första cykeln i varmt/kallt är med varmt vatten och andra med kallt. Men nej, så var det nog inte.

Så vi gav upp och tänkte att äsch, vi kollar instruktionsboken sen istället. Det har vi gjort nu, och blev mycket klokare. Där får vi nämligen veta att:
Varmt/kallt: Vita kläder och mycket smutsiga plagg som inte färgar av sig.
Ljummet/ljummet: Plagg som inte färgar av sig.
Ljummet/kallt: Medelsmutsiga plagg som inte färgar av sig; majoriteten av plaggen utan rynkor.
Kallt/kallt: Färgglada plagg, lätt smutsiga.

Så bra, då vet vi.

tisdag 17 januari 2012

En till lista

Johanna, Charmed Life och Linnéa tycker att jag ska ta och göra en till lista och jag är ju inte den som är den utan faller för grupptrycket.

1. Vad gjorde du för tio år sedan?
Jag var på väg till Santiago för att läsa en termin Politics and Human Rights Diploma i Chile. Jag pratade ingen spanska och hade aldrig närt någon hemlig dröm om Latinamerika, jag ville mest byta miljö ett tag och ta en paus från pluggandet i Sverige i några månader.
Tio år senare sitter jag här på samma kontinent med man, bostadsrätt och bebis på väg. Så kan det gå.

2. Vad gjorde du för ett år sedan?
Jag bestämde mig för att ta itu med uppsatsen. Och Oscar och jag köpte biljetter till vår smekmånad i Sverige.

3. Fem snacks du gillar?
  • Ostkrokar. Bästa snackset någonsin. Högst upp på listan av snacks-jag-saknar-från-Sverige.
  • Lösgodis. Tvåa på samma lista.
  • Ost. Alla sorter, särskilt ädelost. Högst upp på listan av saker-jag-saknar-att-äta-under-graviditeten.
  • Yuca-chips. Bästa colombianska snackset.
  • Popcorn. Med salt, såklart, inte socker som de ibland har här, det är bara äckligt.


4. Fem sånger du kan hela texten till?
Hur många som helst. Jag har jättelätt för att lära mig låttexter och kommer ihåg dem för all evighet. Därför kan jag till exempel, trots min avoga inställning till nationalistiska fasoner, texten till hela fyra olika nationalsånger - Sveriges, Kanadas (efter mitt år som utbytesstudent 1996/97), Finlands (första versen, på finska!), och Colombias (första versen).


5. Fem saker du skulle göra om du var mångmiljonär?
  • Resa till Sverige två gånger om året. Eller nej, förresten. Kanske skulle jag bo halva året i Sverige och halva i Colombia. Det skulle jag nog.
  • Säga upp mig och jobba ideellt med sex- och samlevnadsprojekt för ungdomar.
  • Betala av alla lån.
  • Skicka en vettig lekpark till Julias Allmänningen.
  • Spara till framtiden.

6. Fem dåliga vanor
  • Biter på naglarna
  • Är alldeles för konflikträdd
  • Har halva garderoben på golvet bredvid sängen
  • Velar jättemycket när jag ska köpa till exempel kläder. Konsekvens: Köper jättesällan kläder och blir less på alla plagg jag äger.
  • Är för dålig på att höra av mig till nära och kära.

7. Fem saker du gillar att göra
  • Hänga hemma med Oscar en fredagkväll och äta ädelost och dricka vin. Gud vad jag saknar ädelost och vin. Vill ha ostbricka till frukost på förlossningen.
  • Plugga. Faktiskt. Längtade alltid tillbaka till skolan sista veckorna på sommarlovet.
  • Resa.
  • Träffa mina vänner trots att jag gör det alldeles för sällan.
  • Planera och styra upp saker och ting sådär i största allmänhet. Till exempel göra listor.

8. Fem saker du aldrig skulle klä dig i, eller köpa
  • T-shirtar med fula/rasistiska/sexistiska tryck
  • Militärmönstrat
  • Plagg med väldigt mycket glitter eller paljetter eller liknande
  • Gravidkläder av typen plysch och pastellrosa som gör att man ser ut som en förvuxen bebis själv
  • En rosa lurvig... väst/halsduk... som jag fick av svärmor i julklapp för två år sedan. Jag höll väldigt god min, men sedan dess har hon inte gett mig kläder.

9. Fem favoritleksaker
Alltså, vadå leksaker? Kanske telefonen, datorn...? Kan nog inte komma på fem. Men telefonen måste nog få vara med i alla fall trots att jag var en högst motvillig smartphoneägare. Jag tycker väl i och för sig fortfarande att det är lite opraktiskt med en telefon man inte kan använda på gatan eller på bussen på grund av stöldrisken, men vad gör man när världens snällaste brorsa säger "jag har en ny Samsung Galaxy över, du kan få den om du vill"? Och jag måste ju erkänna att den är väldigt rolig.

10. Tio personer jag vill se göra den här utmaningen
Äsch. Den har redan gått så många varv runt alla bloggar. Alla som känner sig manade kan väl göra om de vill.

söndag 15 januari 2012

Hej då, Andrea!

Idag var en dag som markerade slutet på en era. Vi har ett extra sovrum, där först Lauren från USA bodde i knappt ett halvår, sedan Sebastián i två veckor innan David från USA flyttade in i några månader, och sen till slut Andrea.

Men idag flyttade Andrea, som bott med oss i ett och ett halvt år, ut. Det är nämligen dags för rummet att vänta in sin nya framtida invånare som ju ser dagens ljus inom bara några veckor, och vi fyller så smått det tomma rummet med bebisprylar.


Igårkväll hade vi avskedsmiddag med några vänner och idag åkte flyttlasset. Hej då, Andrea, tack för den här tiden!

lördag 14 januari 2012

Bloggvänskap

Det fina med bloggar, förutom det uppenbara att det är ett väldigt bra sätt att hålla kontakten med nära och kära som bor alldeles för långt bort, är att man får chansen att knyta nya vänskapsband, med människor som man kanske inte hade träffat annars.

Eller så kanske man hade det på annat sätt.

En sån människa är i alla fall Julia, som bloggar om ett helt annat Colombia, långt ifrån Bogotás moderna storstadspuls, på Mammas Machete.

Just nu är hon i stan för att hämta upp sin mamma som kommer på besök, och vi passade på att ses igårkväll. Vi sågs i centrum och handlade varsin empanada i ett hål i väggen och promenerade genom Bogotás fredagkväll hem till mig för lite vin och lussekatter.
Julia, Oscar, Andrea och grannen Alejo
Tack snälla bloggen för en ny fin vänskap!

torsdag 12 januari 2012

Jag ♥ er!

Vilken respons! Vilken lavin av kommentarer till förra inlägget! Tack allihopa för era synpunkter och fina förslag.

Sammanfattningsvis kan vi ju konstatera att på pojksidan är Gael en klar vinnare, namnet verkar gå hem hos de flesta. På flicksidan är alla namnförslag populära, med en liten övervikt för Mila (som också är namnet vi hittills lutar åt).

Och sen kom det hur många förslag som helst till på namn som ni tänker kan funka på spanska och på svenska, som jag tänkte dela med mig av, för många är ju jättefina.

Flicknamn
  • Ainoha
  • Alexandra (Fint, men lite långt. Och spanska versionen är egentligen Alejandra)
  • Alma (Jag gillar det, men det är lite för "gammalsvenskt" för Oscars smak. Bara gamla tanter heter Alma i Colombia)
  • Daphné
  • Elina
  • Ella (Fint, men betyder "hon" på spanska. Och eftersom det är dubbel-L uttalas det "eja")
  • Elna
  • Elviria
  • Emilia
  • Ester (Jag gillar, Oscar gillar inte)
  • Flavia
  • Ilon
  • Ines
  • Iris 
  • Isabel/Isabella (Lite långa)
  • Isla 
  • Julia (Namn med J funkar inte så bra, eftersom det uttalas helt annorlunda på spanska)
  • Laura 
  • Lina 
  • Lovis (Jag älskar det här namnet, men tyvärr låter det inte så bra på spanska. Buhu.)
  • Maira
  • Maité 
  • Maya (Det är ett namn vi båda gillar, men det passar alldeles katastrofalt med efternamnet. Maya Amaya. Tyvärr.)
  • Minya
  • Mira
  • Mio
  • Nellie 
  • Nina/Gina 
  • Noelia
  • Olivia 
  • Sasha 
  • Siri 
  • Sonya 
  • Vega (Det är ett efternamn på spanska)
  • Vera 
  • Viola
  • Wendy
Pojknamn
  • Abbe 
  • Adam 
  • Adrian 
  • Agaton 
  • Axel 
  • Benjamin 
  • Bill (Går ju inte att döpa efter Microsofts grundare när vi tillhör Apple-sekten i det här hushållet, hehe.)
  • Charlie 
  • Dag 
  • Diego
  • Elias (Det är ett namn som varit i fråga. Jag gillar det jättemycket men Oscar säger att bara gamla gubbar heter så här)
  • Emil (Det har jag också lobbat för. Men det går inte hem hos Oscar som tycker att det låter konstigt. Spanska versionen är Emilio)
  • Erik (Så heter min lillebror så det går bort)
  • Felix 
  • Frank 
  • Hugo 
  • Ian 
  • Iker 
  • Ivo (Också ett namn jag har föreslagit - ni har bra smak! Men Oscar känner en idiot som heter Ivo och har jättedåliga associationer till namnet)
  • Leo 
  • Leon 
  • Liam 
  • Loa 
  • Lucas (Det här har Oscar föreslagit flera gånger. Men jag känner att det är lite för vanligt och ja... inget wow, helt enkelt)
  • Manuel
  • Mateo 
  • Max 
  • Máximo
  • Mica
  • Milo (I Colombia finns ett chokladmärke som heter så. Lite som att döpa någon till O'Boy i Sverige, tyvärr)
  • Mio
  • Nils (Har varit uppe, men ingen tumme upp från Oscar)
  • Ruben
  • Sasha 
  • Saul (Å nej. Jag associerar bara till Argentinas extremt osympatiske ex-president, som drev landet i fördärvet)
  • Sebastian 
  • Sid 
  • Simon 
  • Teo 
  • Tim 
  • Tor 
  • Valentin
  • Wilmer
Ja, och sen kan jag ju bjuda på ett bonusnamn, som jag föreslagit, men som Oscar tycker låter alldeles för hippie. Anahí. Hur fint som helst, tycker jag.

onsdag 11 januari 2012

Under-tiden-lista

Medan jag sammanställer alla svar jag fick på förra inlägget (ni är fantastiska! Jag älskar er!) kör vi en liten lista som jag hittat lite här och var.

Fyra jobb jag haft i mitt liv
1. Bensinmacksbiträde
2. Dreadsfrisörska på afro-hårsalong
3. VD (det var min officiella titel, faktiskt)
4. Forskarassistent

Fyra filmer jag skulle kunna se om och om igen
Nej. Filmer ska man oftast inte se om. Speciellt inte om och om igen.

Fyra städer jag bott i
1. Umeå
2. Santiago de Chile
3. Buenos Aires
4. Bogotá

Fyra TV-program jag älskar
1. Community
2. The Middle
3. Grey's Anatomy
4. Private Practice

Fyra ställen jag varit på semester
1. Sverige
2. Colombianska karibien
3. Australien
4. Tanzania

Fyra websidor jag besöker dagligen
1. Gmail
2. Google reader
3. Facebook
4. Dn.se

Fyra sorters favoritmat
1. Indisk (som knappt finns här, buhu)
2. Arabisk
3. Ost
4. Syrliga frukter (min största graviditets-craving)

Fyra skolor jag gått på
1. Pickering High School
2. Uppsala universitet
3. Universidad ARCIS
4. Universidad Nacional

Fyra saker i mitt rum
1. Säng
2. Alldeles för mycket kläder på golvet
3. Tvättkorg
4. Lite bebisgrejs som väntar på att få sitt eget rum snart

Fyra saker jag har på mig
1. Gravidjeans
2. Vid skjorta
3. Skor med jättelåga klackar
4. Randig tygsjal

Fyra ställen jag hellre skulle vara på just nu
1. En uteservering i solen
2. Knappt två månader fram i tiden. Det börjar räcka med att vara gravid nu.
3. Hemma
4. -

måndag 9 januari 2012

Det här med namn...

...till filuren, alltså. Så himla svårt.

Det är ju nämligen inte bara det att det måste vara ett fint namn, som ska funka resten av livet. Bara det är ju ett tillräckligt svårt ansvar.

Men här har vi även andra faktorer att ta hänsyn till:
  • Det måste funka på både svenska och spanska. Detta innebär att alla namn med å, ä, ö, samt g framför mjuk vokal och med j går bort (tänk "Jorge" och försök uttala det vettigt på svenska).
  • Det får inte heller rimma på eller låta som något knäppt på något av språken.
  • Det måste passa med efternamnet Amaya OCH med Dalén (här räknas det första efternamnet när man har två, i Sverige räknas det andra).
Till råga på allt är Colombia och Sverige helt i ofas när det gäller populära namn. De så kallade sekelskiftesnamnen har inte börjat återkomma här och Oscar (ivrigt påhejad av i princip alla vi känner här) sparkar bakut när jag föreslår jättefina namn som till exempel Elsa.

Ett ganska långt tag hade vi Liv som alternativ på flicksidan. Det fick dock stryka på foten efter att vi testat det på lite olika personer, däribland blivande farföräldrarna, som inte alls kunde uttala det utan envisades med att säga "Lipp". Och man vill ju inte att ens barn ska heta läpp, liksom.

Hur länge som helst har vi också haft Gael som pojknamnsalternativ (ni vet, som superhunken Gael García Bernal). Men nu visade det sig att blivande morföräldrarna inte alls är särskilt förtjusta i det namnet, mest för att det låter konstigt i Sverige (bara 28 män heter så).

Så nu försöker vi hitta lite alternativ. Det här är vad vi har på listorna (i ungefär den prioriteringsordningen):

Flicknamn
  • Mila
  • Elin
  • Sol
Pojknamn
  • Gael (alltså, vi älskar ju fortfarande det namnet)
  • Isak
  • Dante
  • Samuel
Det kan sägas att övriga tre på pojknamnslistan gillar vi väl, men känner inte wow-känslan. Jag tycker att Isak är för bibliskt, Dante är lite pretto och Samuel är väl okej, men lite långt.

Nu till tiotusenkronorsfrågorna:
Vad tycker ni om ovan nämnda alternativ (och är Gael så himla konstigt)?
Har ni andra förslag - som uppfyller ovan nämnda kriterier och gärna är i) korta, max två stavelser och helst max fyra bokstäver, ii) inte bibliska iii) inte "gammalsvenska" (av ovan nämnda anledning), iv) inte är för vanliga (där är det jag som sätter mig på tvären mot alla "normala" pojknamn som funkar utmärkt på svenska och spanska, typ David, Daniel, Mattias)?

Tack för hjälpen!

-----
Uppdatering: Gael uttalas alltså [ga-ell] med betoning på sista stavelsen. Lite som Gabrielle.

lördag 7 januari 2012

Hur är vädret i Colombia?

Jag har skrivit om Bogotás klimat förut, och nämnt Colombias klimat lite här och var ganska ofta, men eftersom flera personer i veckan hittar hit via googlingar av typen "hur är vädret/klimatet/temperaturen i Colombia/Bogotá/valfri annan colombiansk stad i [valfri månad]?" så tänkte jag att det var dags att reda ut det här en gång för alla.

För det första: Colombia är ett land som ligger nästan på ekvatorn, vilket innebär att Colombia inte har några årstider. Det är ungefär samma temperatur året runt.

För det andra: Att landet inte har några årstider betyder inte att det inte finns skillnader. Colombia är ett väldigt bergigt land, vilket skapar olika klimatzoner. Enkelt uttryckt: ju högre upp, desto kallare.

För det tredje: Det finns skillnader även mellan olika tider på året också, men det är framför allt i mängden regn. Colombianerna använder årstidsuttryck för att tala om regn- eller torrperioder. Regnperioder är "vinter" och torrperioder är "sommar". Förra året varade "vintern" i drygt ett år och hade katastrofala konsekvenser.

Här kommer några exempel:

Bogotá ligger på 2600 meters höjd, det vill säga rätt högt upp i bergen, och har alltså ett ganska kyligt klimat (för att vara i ett tropiskt land på ekvatorn).
Det som egentligen skiljer är hur mycket det regnar (staplarna), själva temperaturen ligger stadigt på mellan 18 och 20 grader som maxtemperatur och 5 och 8 grader som minimitemperatur. Någon grad hit eller dit alltså, beroende på månad, men dygnsmedeltemperaturen är konstant 12-13 grader.

Om vi istället åker till Colombias näst största stad, Medellín, så är vi nere på 1500 meters höjd, och då ser vi hur medeltemperaturen höjs några grader. 
Där är dygnsmedeltemperaturen året runt dryga 20 grader, med 26 som max och 16 som minimum. Återigen, det som skiljer månaderna åt är regnmängden.

Ännu längre ned, på knappt 1000 meters höjd, ligger Cali som är Colombias tredje största stad.
En två-tre grader varmare än i Medellín, som ni ser.

På havsnivå, vid karibiska kusten, ligger Colombias stad nummer fyra i storleksordningen, Barranquilla. Där är klimatet såhär:
Dygnsmedeltemperatur på 26-27 grader, året runt, men stor skillnad på hur mycket det regnar olika månader.

Summa summarum: Rent temperaturmässigt spelar det ingen som helst roll när på året man åker till Colombia. Det är på ett ungefär samma temperatur varenda dag, året runt. Däremot skiljer månaderna sig åt en hel del när det gäller nederbörd, och när det är regnperiod varierar från plats till plats, men ofta är månaderna runt årsskiftet, särskilt de första månaderna på året rätt torra landet över.

Okej, då vet ni.

fredag 6 januari 2012

Uthyres: Möblerat hus i Bogotá


Häromdagen kom en tråkig nyhet, nämligen att våra kompisar Magnus och Elina som brukar komma hit några månader varje år inte kommer i år. Himla jättetrist är det, faktiskt.

Däremot är det en god nyhet för alla som råkar vara ute efter att hyra bostad i Bogotá, för deras helt fantastiska hus är nämligen till uthyrning.

Det ligger i stadsdelen La Candelaria (Bogotás koloniala stadsdel och motsvarighet till Gamla Stan), är snyggt inrett och har allt man behöver. Huset passar två eller tre personer och finns till uthyrning från och med 19 januari till en hyra på 1,3 miljoner pesos.

All information som behövs finns här och fler foton på detta underbara hus finns här.

onsdag 4 januari 2012

Året som gick

2011, vilket år!

Januari
Vi inledde med nyårsfirande hemma hos oss, och sushi till frukost på årets första dag. Sen drog allvaret igång. Jag bestämde mig för att nu är det banne mig dags att lämna in den där himlarns uppsatsen och gjorde en gran plan maestro som jag sen faktiskt följde i princip till punkt och pricka. Innan januari var slut hann vi också med att köpa biljetter till Sverige och fira det med champagne.

Februari
I februari hade jag hunnit halvvägs med min uppsatsplan. Jag hatade elbolaget Codensa ganska mycket och blev filmad av TV.

Mars
Jag var äntligen klar med ett helt färdigt utkast till uppsatsen. Jag fortsatte att bråka med Codensa och var med i radio och på TV.

April
Vi drog igång med bröllopsförberedelserna på riktigt och utsedde padrinos, skickade efter papper från Sverige och beställde vigselringar. Däremellan åkte vi till tropikerna och min tvist med Codensa löste sig till slut.

Maj
Bröllopsbestyren fortsatte, med bland annat jakt på notarie och upptryckta inbjudningar. Oscar fick Schengenvisum i samma veva så vi behövde inte oroa oss för att bröllopsresan inte skulle bli av. Sen fick jag ett datum för opponeringen av uppsatsen (som sedan ändrades, såklart) och blev lite nervös.

Juni
Den 8 juni var det äntligen dags för opponering av uppsatsen och den fick utmärkelsen tesis meritoria. Vi finslipade bröllopsdetaljer för fullt och jag blev möhippad. Sen började de första bröllopsgästerna från Sverige att komma och i slutet av månaden kom även familjen och fler vänner. Den 26 juni var det Bogotá Pride, men det var inte viktigast den dagen utan att det var dagen vi fick veta att vi skulle bli föräldrar.

Juli
Jag blev möhippad en gång till och Oscar svensexad, och vi åkte till Villa de Leyva, men framför allt: Den 9 juli gifte vi oss (mer om det här, här, här, här och här). Det var helt fantastiskt. Sen reste vi till Sverige på smekmånad.

Augusti
Sverigeresan som pågick till mitten av augusti var helt underbar, tyckte både jag och Oscar. Dessutom inspirerades vi av att slippa diska och slog till på en alldeles egen diskmaskin.

September
Oscar fyllde år och vi fick diskmaskinen installerad. Magen började växa, vi hittade en gynekolog efter mycket om och men och vi fick veta att filuren med allra största sannolikhet varken har Downs Syndrom eller några missbildningar.

Oktober
Senaten bestämde sig för att inte återgå till ett totalförbud av abort, graviditeten passerade halvtidsstrecket, vi köpte en ny säng och jag åkte en sväng till Karibien för att föreläsa om genus.

November
Jag lagade mitt livs första hål, och vi hälsade på Oscars släkt i Garzón. Jag tog dessutom ännu en sväng till Karibien. Jag irriterade mig en del på folks antaganden om Oscars inkompetens som pappa och Oscar och jag gjorde ett frilansjobb ihop.

December
Den mest hektiska månaden på året. Förutom alla sociala tillställningar, fick jag min magisterexamen på en fin ceremoni och vi fixade nya skåp i köket. Vi fick se filuren i 3D och påbörjade psykoprofylaxkursen. Sen firade vi jul, min födelsedag, nyår och sen var året slut.

Jag säger det igen: 2011, vilket år! Och 2012 kommer bara att bli ännu bättre.

tisdag 3 januari 2012

Nyårsmusik på colombianskt vis

Nyår förknippas inte bara med speciella traditioner utan även med speciell musik. I alla fall tre låtar som aldrig uteblir en nyårsafton. Lyssnar du på nästan vilken colombiansk radiokanal som helst runt tolvslaget kommer låtordningen att se ut såhär:

Faltan cinco para las doce
(Det är fem minuter kvar till tolv)
Precis klockan fem i tolv kommer denna låt att sätta igång, och då vet man att det är nära nu:


Yo no olvido el año viejo
(Jag glömmer inte det gamla året)
Sen kläms den här låten in, en klassiker som handlar om hur bra året som tar slut har varit:


Año nuevo, vida nueva
(Nytt år, nytt liv)
Så fort nedräkningen och skålandet är över och det nya året kommit sätter den här låten igång, dags för ett nytt år som kommer att bli ännu bättre än det förra:

Och man skulle ju kunna tycka att jag kunde haft lite svensk framförhållning och postat de här inläggen förra veckan, om man kanske skulle vilja ha lite colombianska inslag i sitt nyårsfirande. Nu blev det inte riktigt så, men vi kan säga såhär, att jag är ute i himla god tid för att förbereda er inför nyåret 2012-2013!

måndag 2 januari 2012

Nyår på colombianskt vis

Jag skrev ju precis att vi inte gjorde några av de colombianska nyårstraditionerna den här gången, men jag tänkte att jag i alla fall kan berätta lite om vad det är för några, om ni vill fira in 2013 på colombianskt vis.

Först och främst är nyår, precis som julen, en familjehögtid. Man firar gärna med hela släkten. Själva firandet går till ungefär som i Sverige, man äter god middag, man tittar på fyrverkerier, man skålar på tolvslaget. Men det förekommer vissa speciella traditioner, till exempel de här:

Año viejo, som jag redan berättat om förut. Traditionen att bränna halm- och smällarfyllda gubbar på bål. Ut med det gamla, in med det nya.


Gula underkläder. På nyårsafton bör man bära gula underkläder, enligt en del dessutom helst ut och in. Det är lite oklart varför man ska göra detta, men det ska visst symbolisera lycka och framgång och kärlek och bra saker i största allmänhet inför det nya året.

Druvor. Vid tolvslaget ska man äta tolv druvor, en för var och en av årets tolv månader. För varje druva får man önska något bra inför den månaden. Men fort ska det gå, man ska hinna äta alla druvorna innan klockans tolv slag har klingat ut.

Resväskor. Efter druvätandet är avklarat får man hämta sig sin resväska och med den i handen springa ett varv runt kvarteret. Förutsatt att man vill resa mycket det kommande året. Det ser nämligen resväskespringandet till.

God fortsättning på 2012!

söndag 1 januari 2012

Årets två sista dagar

På årets allra sista vecka hinner det inte bara vara först jul och sedan nyår utan även däremellan min födelsedag. I år blev jag uppvaktad med tårta (som han bakat själv!) på sängen av Oscar och ett jättestort paket, innehållande en present som jag aldrig kunnat ana att jag skulle få och som jag alltid velat ha i hela mitt liv: en jordglob! Världens finaste sådan.


Dessutom låg ett tjockt kuvert från Sverige i brevlådan. Det var finaste vännen Kristina som postat lite jul- och födelsedagsläsning.

Efter skypeande med nära och kära gick vi på arabisk restaurang och åt lyxig lunch (på mitt omöjliga födelsedagsdatum är nämligen nästan alla restauranger stängda på kvällen), och sen satte vi oss i bilen och drog från stan för en nyårsafton i varmare trakter.

I Girardot, knappt 15 mil från Bogotá och med runt 15 grader varmare temperatur, tillbringade vi nyårshelgen med Oscars familj.


I den drygt 30-gradiga värmen ägnade vi oss mest åt att ligga i hängmattan i skuggan, bada i poolen och spela spel. Till nyårsmiddag åt vi traditionell ajiaco-soppa och skålade på tolvslaget. Dock brände vi ingen año viejo eller gjorde någon av de andra colombianska nyårstraditionerna. Det får bli nästa år.

Om vi ska tro de som säger att årets första dag sätter temat för resten av året kommer 2012 att bestå av mycket sällskapsspel och hängmattehäng, vara tropiskt varmt och innehålla en hel del långa bilresor.