lördag 24 december 2011

Julafton i Colombia

Colombia är ett mittemellan-land. Mitt emellan de länder som firar den 24:e och de som firar den 25:e. De säger att julen egentligen är den 25:e, det var ju då Jesus föddes, men de börjar ändå den 24:e.

Julafton är därför lite som en vanlig dag på dagen, och det är först på kvällen firandet kommer igång. Precis som i Sverige är julen en familjehelg, och inte precis som i Sverige är julen en fest, inte en stillsam högtid.

På kvällen den 24:e samlas familjen, ofta hela släkten, och äter julmiddag ihop. Sen fortsätter kvällen med fest. Volymen höjs på musiken, vardagsrummet blir dansgolv och aguardiente-shotsen töms ett efter ett.

Eftersom julen egentligen är den 25:e, är det inte förrän på tolvslaget som julklapparna delas ut (även om när det är små barn med som inte orkar hålla sig vakna så länge brukar klockorna ibland ställas fram och de luras att klockan är tolv när det i själva verket är mycket tidigare). I katolska Colombia är det ingen tomte som kommer med klapparna, utan det är niño diós, jesusbarnet, som vid något obevakat ögonblick när ingen sett varit framme och lämnat klapparna.

Själva julklappsutdelningen är oftast lite mer kaotisk än i Sverige, särskilt om det är en stor släkt inblandad. Klapparna delas ut till höger och vänster och när allt är klart vet man inte vem som fått vad av vem.

Såhär går det till exempel till på julfirandet hos en kompis släkt. Hennes mamma har tio syskon och de firar hela släkten tillsammans, med barn, partners, barnbarn och barnbarnsbarn. Här är visserligen en av kusinerna utklädd till tomte, men det finns ingen illusion om att tomten existerar och att han är den som kommer med julklapparna. Halvvägs genom julklappsutdelningen blev det för varmt och tomteskägget åkte av och magkudden slängdes ut:


Sen fortsätter festen natten lång, så länge man orkar hålla sig vaken. GOD JUL!

11 kommentarer:

 1. Intressant att höra och illustrerande film! Det är väl lite som man föreställer sig, att i sydamerika har alla enorma släkter! Här är det väl oftast lite lugnare, även om jag tror att det kan gå ganska olika till vid julklappsutdelningen. Önskar en God Jul!

  SvaraRadera
 2. GOD JUL! / Monika M

  SvaraRadera
 3. Ja det är nog den mest spännande och annorlunda julklappsutdelning som jag har varit på. Kul att se filmen igen.

  God Jul mamma

  SvaraRadera
 4. Stor kram till er och god jul! Hoppas att ni har haft det bra. Kom ihåg att erbjudandet om att ta med något till Bogota står kvar... så det är bara att säga till. Åker "hem" igen den 2:e januari.

  Kram kram Karolina

  SvaraRadera
 5. God jul Annika! Tänk att vi för ett år sedan åkte ned längs en flod i bildäck. Och så himla fint det var hos Carolina och Matteo!

  Hoppas ni har en fin jul. Kram och hälsa Oscar!

  SvaraRadera
 6. Haha, blir helt stressad av det där videoklippet. Men väldigt charmigt, typiskt samt härligt att se!

  SvaraRadera
 7. Tror inte ens de små barnen på tomtens existens?

  SvaraRadera
 8. Åsa: Nej, de tror snarare på Niño Dios, dvs Jesusbarnet, som i och för sig i det här fallet fyller samma funktion som tomten bara att det aldrig visar sig.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.