onsdag 7 december 2011

Noche de velitas

Idag för ett år sedan hade vi fest hemma hos oss. Det är nämligen velitas idag, den officiella inledningen på den colombianska julen.

Ikväll, däremot, blir det inget partaj. Vi hade först tänkt ha middag/fest/julklappsutdelning med våra padrinos, men det var ingen som tog sig för att styra upp något i tid, så det blev inte av.

Som plan B bestämde vi oss för att gå på ett av alla evenemang Bogotá ordnar runt om i staden. Ett av dem är en gratiskonsert med Calle 13 i Parque Simón Bolivar som jag gärna gått på, men eftersom allt är livsfarligt och man måste lindas in i bomull och skyddas från allt när man är gravid i det här landet är det förbjudet för gravida att gå på konsert.

Istället tänkte vi kolla in fyrverkerierna vid Colombias högsta byggnad Torre Colpatria alldeles i närheten av där vi bor. Eftersom velitas handlar om att tända ljus till jungfru Marías ära, tänds hela tornet upp som ett jättelikt ljus. Sen är det fyrverkerishow till julmusik, en barnkör som sjunger och artificiell snö(!). Säkert även för gravida.


Men tyvärr har hela kvällen regnat bort. Ända sedan lunchtid har det omväxlande ösregnat och duggat, och just nu visar temperaturen på 12 grader. Inte så lockande alls att gå ut.

Jungfru María får klara sig utan ljus i år, själv tänkte jag krypa ned under täcket med Oscar och kolla på film.

PS Om ni vill veta mer om hur noche de velitas kan vara i Bogotá när det inte regnar, kolla in Colombia Travel Blog.

2 kommentarer:

  1. Folk brukar tycka att man överbeskyddas i Sverige, men vi är inte värst verkar det som...

    SvaraRadera
  2. Nej, när det kommer till graviditeter ligger Sverige i lä!

    SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.