lördag 7 januari 2012

Hur är vädret i Colombia?

Jag har skrivit om Bogotás klimat förut, och nämnt Colombias klimat lite här och var ganska ofta, men eftersom flera personer i veckan hittar hit via googlingar av typen "hur är vädret/klimatet/temperaturen i Colombia/Bogotá/valfri annan colombiansk stad i [valfri månad]?" så tänkte jag att det var dags att reda ut det här en gång för alla.

För det första: Colombia är ett land som ligger nästan på ekvatorn, vilket innebär att Colombia inte har några årstider. Det är ungefär samma temperatur året runt.

För det andra: Att landet inte har några årstider betyder inte att det inte finns skillnader. Colombia är ett väldigt bergigt land, vilket skapar olika klimatzoner. Enkelt uttryckt: ju högre upp, desto kallare.

För det tredje: Det finns skillnader även mellan olika tider på året också, men det är framför allt i mängden regn. Colombianerna använder årstidsuttryck för att tala om regn- eller torrperioder. Regnperioder är "vinter" och torrperioder är "sommar". Förra året varade "vintern" i drygt ett år och hade katastrofala konsekvenser.

Här kommer några exempel:

Bogotá ligger på 2600 meters höjd, det vill säga rätt högt upp i bergen, och har alltså ett ganska kyligt klimat (för att vara i ett tropiskt land på ekvatorn).
Det som egentligen skiljer är hur mycket det regnar (staplarna), själva temperaturen ligger stadigt på mellan 18 och 20 grader som maxtemperatur och 5 och 8 grader som minimitemperatur. Någon grad hit eller dit alltså, beroende på månad, men dygnsmedeltemperaturen är konstant 12-13 grader.

Om vi istället åker till Colombias näst största stad, Medellín, så är vi nere på 1500 meters höjd, och då ser vi hur medeltemperaturen höjs några grader. 
Där är dygnsmedeltemperaturen året runt dryga 20 grader, med 26 som max och 16 som minimum. Återigen, det som skiljer månaderna åt är regnmängden.

Ännu längre ned, på knappt 1000 meters höjd, ligger Cali som är Colombias tredje största stad.
En två-tre grader varmare än i Medellín, som ni ser.

På havsnivå, vid karibiska kusten, ligger Colombias stad nummer fyra i storleksordningen, Barranquilla. Där är klimatet såhär:
Dygnsmedeltemperatur på 26-27 grader, året runt, men stor skillnad på hur mycket det regnar olika månader.

Summa summarum: Rent temperaturmässigt spelar det ingen som helst roll när på året man åker till Colombia. Det är på ett ungefär samma temperatur varenda dag, året runt. Däremot skiljer månaderna sig åt en hel del när det gäller nederbörd, och när det är regnperiod varierar från plats till plats, men ofta är månaderna runt årsskiftet, särskilt de första månaderna på året rätt torra landet över.

Okej, då vet ni.

8 kommentarer:

 1. Det är sannerligen viktigt det där med vädret. Här hemma är det just nu så vackert och vit med snöklädda träd.

  Trettonhelgen går mot sitt slut. I veckan kommer tjugondag Knut. Finns Knut i Colombia? Här avslutas julen där?

  SvaraRadera
 2. bättre än den där jävla klart.se som bara visar 2 veckor framåt.... tack för hjälpen...

  SvaraRadera
 3. Hej! Jag undrar om du kunde förklara varför floden Magdalena är så viktig i Colombia:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj! Kortfattat så är det Colombias största flod och en viktig handelsväg. Den går genom i princip hela landet från norr till söder och har sitt utflöde i Karibiska havet, vilket gör att det går att frakta handelsvaror direkt till landets största hamn.

   Radera
 4. Tänkte välja mellan Bogota och Medellin nu i okt/november,sedan bad i Cartagena eller Santa Marta.
  Vad rekommenderar ni ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det verkar som att ingen har svarat dig.Bogota är ju huvudstaden men egentligen inte mycket att se, förutom Guldmuséet och Boteromuséet. Kvällarna är väldigt svala. Extremt stor försiktighet för att inte bli ficktjuvad ( rekommendation från en colombiansk väninna som bott där i flera år) eller rånad.På colombianska tv-nyheter gick i januari 2016 ut en rekommendation att inte vistas utomhus efter mörkrets inbrott i några sydamerikanska storstäder. Medellin är en oerhört charmig stad med evigt vårväder. Det finnes flera intressanta muséer, det är ju Botéros födelsestad. På kvällarna är det ett pulserande uteliv med mycket dans och musik. Just nu är det mycket turism i Escobars fotspår som medellinarna inte är så förtjusta i. Håll i alla värdesaker, dvs medför så lite som möjligt. Passa också på koden till ditt kort, vi blev av med 80.000 på vårt kort men kortföretaget ( ett stort välrenommerat) skötte det väldigt elegant. Inne i Cartagena skulle jag inte ens doppa tårna i havet. Men vilken stad! Jag har varit där 5 gånger och den är sagolik och en fantastisk uppryckning har skett sedan jag var där första gången 2004. Men om du ska bada bra är det båt ut till de colombianska karibiska öarna som gäller. Jag har varit på de flesta men fick av en norrman som bott flera år i Colombia rekommendationen att åka till Isla de Rosarios. Går dagsturer med båt dit från Cartagena. Eller bo på något hotell där, det fanns enkla och mycket fina. Sankta Martha har jag inte varit i ännu men stranden är enligt min väninnas foton mörk och ser tråkig ut. Dock kan man där komma ut bergen. Men det går ju utmärkt även i Medellin. Trevlig resa!

   Radera
  2. Hej! Det verkar som att ingen har svarat dig.Bogota är ju huvudstaden men egentligen inte mycket att se, förutom Guldmuséet och Boteromuséet. Kvällarna är väldigt svala. Extremt stor försiktighet för att inte bli ficktjuvad ( rekommendation från en colombiansk väninna som bott där i flera år) eller rånad.På colombianska tv-nyheter gick i januari 2016 ut en rekommendation att inte vistas utomhus efter mörkrets inbrott i några sydamerikanska storstäder. Medellin är en oerhört charmig stad med evigt vårväder. Det finnes flera intressanta muséer, det är ju Botéros födelsestad. På kvällarna är det ett pulserande uteliv med mycket dans och musik. Just nu är det mycket turism i Escobars fotspår som medellinarna inte är så förtjusta i. Håll i alla värdesaker, dvs medför så lite som möjligt. Passa också på koden till ditt kort, vi blev av med 80.000 på vårt kort men kortföretaget ( ett stort välrenommerat) skötte det väldigt elegant. Inne i Cartagena skulle jag inte ens doppa tårna i havet. Men vilken stad! Jag har varit där 5 gånger och den är sagolik och en fantastisk uppryckning har skett sedan jag var där första gången 2004. Men om du ska bada bra är det båt ut till de colombianska karibiska öarna som gäller. Jag har varit på de flesta men fick av en norrman som bott flera år i Colombia rekommendationen att åka till Isla de Rosarios. Går dagsturer med båt dit från Cartagena. Eller bo på något hotell där, det fanns enkla och mycket fina. Sankta Martha har jag inte varit i ännu men stranden är enligt min väninnas foton mörk och ser tråkig ut. Dock kan man där komma ut bergen. Men det går ju utmärkt även i Medellin. Trevlig resa!

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.