onsdag 25 januari 2012

Min materiella svenskhet

Mammas Machete skrev för ett tag sedan ett inlägg med just den här titeln, där hon frågade sig hur mycket det märktes i hennes hem, i form av materiella ting, att hon inte levt i Colombia i hela sitt liv.

Det har jag funderat på sedan dess, så här kommer min version av min materiella svenskhet:

I köket
 • Köksredskapen jag importerat från Sverige. Osthyvel, vitlökspress, stekgaffel, måttsats och bakplåtspapper.
 • Vår Kokbok, såklart.
 • Och så har vi annat i köket som påminner om Sverige, som jag eller vi fått i present (många av dessa är bröllopspresenter). Kökshanddukar, pannunderlägg och bricka med björkmönster (jag är ju från Björkarnas stad), Marimekko- och älgglasunderlägg, kylskåpspoesi, och så kylskåpsmagneten och glasunderlägget med kronprinsessparet. Min lilla gömma med svenskt godis som jag sparar så länge det går.
 • Tittar man in i skåpen hittar man brödkryddor, citronpeppar och sirap.
 • Diskmaskinen, även om den inte håller svensk standard och är köpt i Colombia är väl typisk för svenska kök och väldigt otypisk för colombianska.
I bokhyllan
 • Svenska böcker. I pocketform så att de är lätta i resväskan. Skönlitteratur såväl som lite fackböcker.
 • Svenska tidningar. Jag önskar alltid ETC, Ottar, Arena, Ordfront och Filter.
 • En liten klocka från IKEA (det är väldigt sällan jag ser klockor i colombianska hem. Tiden är inte lika viktig här) och morfars gamla brevvåg. Fotot på farfars och pappas barndomshem.
I sovrummet
 • Affischtavlorna från IKEA som vi fått av mamma och pappa.
 • Täcket med riktiga påslakan istället för de platta lakan som man lägger täcket ovanpå som används här. Visserligen inhandlade för dyra pengar i Colombia, men typiskt svenska och otypiskt colombianska.

Det mesta annat är rätt så colombianskt i vårt hem, faktiskt.

13 kommentarer:

 1. Man känner sig som hemma när jag hälsar på

  SvaraRadera
 2. Hej! Har du bjudit folk på svenskt godis? Vad brukar de tycka om det i så fall?

  SvaraRadera
 3. Pappa: Eller hur!

  Johannes: Det är olika. Bilar och choklad är mycket populära hos i princip alla. De söta godisarna i Gott och Blandat också. Däremot lakrits (särskilt salt sådan) känner jag bara två colombianer som äter. Den ena skulle kunna äta levande mask, rutten frukt, vad som helst, inklusive saltlakrits. Den andre är Oscar, han tycker att det är ätbart (efter många försök) men inte gott.

  SvaraRadera
 4. Förutom osthyvel - är vitlökspress, stekgaffel etc saker som inte används i Colombia? Vilket måttsystem används? Jag frågar eftersom du importerat just en måttsats. Är det för att kunna följa recepten i Vår kokbok?

  SvaraRadera
 5. Jo just det! Grynen gillar inte heller saltlakrits.

  SvaraRadera
 6. Vet du om att det fins kylskåpspoesi på spanska?
  Jag skulle bra gärna ta del av den där sirapen...
  Har förresten också en sådan björkaffisch på väggen. En liten bild av Sverige.

  SvaraRadera
 7. Åsa: Det mesta (inklusive osthyvel) finns nog att få tag på här också, men i såna där specialaffärer (typ Werner & Werner) där allt kostar fem gånger så mycket som det hade kostat om det hade funnits på Exito eller någon annan supermercado.

  Och mått... tja, det finns liksom ingen metod alls (Sverige är ju standardiseringens paradis), utan det är lite olika beroende på recept, ibland är det gram, ibland är det milliliter, ibland är det såna där omöjliga USA-mått (cups och sånt). Men jag gillar "svenska" mått!

  Annika: Jo, men jag gillar den svenska kylskåpspoesin. Våra gäster brukar skriva ihop saker på "spanska" med hjälp av hur de tror att de svenska orden låter!

  SvaraRadera
 8. jag har nästan ingenting från Colombia i hemma :(

  SvaraRadera
 9. Appråpå Filter måste jag säga att jag var och köpte den häromdagen efter tipset från dig.. Har dock inte hunnit läsa den än pga. den enorma kurslitteratur som sköljt över mig i veckan men smygbläddrade lite och det ser lovande ut inför helgens ledighet :)

  SvaraRadera
 10. Kul att det är fler som gillar Filter, det var ju jag som introducerade den tidningen och jag tycker oftast att den är läsvärd!

  Men Annika du har ju glömt att lägga till Svensk Damtidning till tidningshögen :-)

  Kram mamma

  SvaraRadera
 11. Jag tycker den där fondväggen man kan skymta är lite svensk också ;=) ser man inte så mkt av i Latinamerika - i alla fall inte inomhus.

  SvaraRadera
 12. Jag håller med Katariina. Hela din lägenhet känns väldigt svensk! Tror jag kommer hänga där igen snart... :). Kram!/Julia

  SvaraRadera
 13. Mammas machete: Ja! Kom och häng snart igen! Du är välkommen när du vill!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.