fredag 20 januari 2012

Banker i Colombia

Miss Baglady skrev idag om bankernas avgifter och hur dyra alla deras tjänster är. Och ja, jag håller nog med, jag har läst om hur låneräntorna höjs medan sparräntorna ligger stilla och gör att bankerna håvar in ännu mer pengar. Och banker är väl inte precis kända för att vara generösa med annat än bonusar till sina högsta höns.

Men här i Colombia kan jag ändå inte låta bli att sakna de otroligt billiga, nästan gratis, svenska banktjänsterna. Jämfört med Colombia, alltså. Några exempel (och håll i minnet att Colombia inte precis är i närheten av att bli "det kontantlösa samhället". Du behöver kontanter jämt):

 • Att ha ett vanligt konto med ett vanligt maestro uttags- och betalkort kostar runt 25 kronor i månaden i avgift. Vill du ha ett visa- eller mastercard kostar det ännu mer.
 • Att ta ut pengar i en annan banks bankomat kostar runt 20 kronor.
 • Att ta ut pengar i en annan stad även om det är din egen bank kostar också runt 20 kronor.
 • Att ta ut pengar i en annan banks bankomat och i en annan stad kostar runt 20+20 kronor.
 • Min bank har gratis uttag (i sina egna bankomater och i samma stad), men många banker har ett max antal uttal på till exempel 10 i månaden och alla därefter kostar.
 • Att överföra pengar till en annan bank kostar runt 10 kronor och att ta emot en överföring gjord från en annan bank (till exempel min lön varje månad) kostar också runt 10 kronor.
 • Att ta emot en överföring eller en insättning gjord i en annan stad kostar runt 30 kronor.
 • Varje transaktion som görs har dessutom en avgift på 0,4% förutom alla dessa ovan.
 • Och så vidare, och så vidare i all oändlighet.
Dessutom har ett vanligt lönekonto 0% ränta. Låneräntorna, däremot, är skyhöga. När vi ville köpa lägenheten kollade vi först upp lån här i Colombia. Här får man max låna 70% av värdet på lägenheten, du måste själv spara ihop till minst 30% i kontantinsats. Lånet måste amorteras helt på max 15 år. Efter att ha betalt tillbaka hela lånet skulle vi inklusive räntorna ha betalt banken tre gånger det vi ursprungligen lånade.

Förutom att man känner sig rånad varje gång man har med banken här att göra är de extremt byråkratiska. För allt (typ öppna/stänga konto) måste man förutom alla formulär skriva ett brev där man ber om vad man nu vill göra. För att till exempel betala en räkning från ett nytt ställe eller överföra pengar till en kompis via internetbanken måste du först registrera detta nya konto. Det går till så att man fyller i alla uppgifter och väntar 24 timmar på att någon från banken ska ringa upp. Denna person ställer en massa säkerhetsfrågor för att verifiera att du verkligen är du, och när det är fastställs godkänns kontot för överföring. Sen skickas en förfrågan till den andra banken som också måste godkänna. Det tar tre arbetsdagar. Sen kan du överföra/betala din räkning! Smidigt, va?

Så ja, ibland saknar jag svenska bankerna. Trots att de vägrar skicka bankdosor utomlands eller låta någon annan person hämta ut den åt en när man tappat bort sin gamla.

11 kommentarer:

 1. Det ar nastan exakt samma sak med bankerna i USA. Sa himla irriterande att behova BETALA for att komma at sina egna pengar.

  SvaraRadera
 2. OMG rena stenåldern...men det påminner lite om Chile där min kille bor just nu. Han måste boka tid med sin "ejecutiva" för att få ett kontoutdrag...

  SvaraRadera
 3. Alltså, det landet är ju lite efterblivet på en hel del sätt. Mycket fint också men alltså. Hahaha.

  SvaraRadera
 4. I have to say that it is almost the same in the US except that when you have a lot of money in your account, you pay less fees and some times nothing. In the US, the situation is like this, any account that has above $25,000, you get a somehow free drive...no as many fees.
  And I hate to say this, you are comparing orange and apples...Colombia is a third world country and Sweden is not but South America has wonderful things as well than Sweden is lacking.

  SvaraRadera
 5. eller hur? när min man skulle säga upp sitt bancolombia-konto som han fixat i santa marta räckte det inte med ett brev. han var tvungen att åka dit personligen, 14 h i buss!
  ang anonyms kommentar ovan blir jag dock tveksam. jo, colombia o sverige är ju äppel och apelsin på många sätt, men det är ju colombia o usa också, trots att de verkar ha samma bank-avgifts-system... men visst har colombia tusen saker som är bättre än sverige! dock inte just detta :). Kram!/Julia

  SvaraRadera
 6. Cinderalley: Eller hur! Suck.

  Katariina: Jepp, stenåldern på det här området. Checker är även något som fortfarande används...

  Anna: Hehe

  Anonym: Javisst är det två olika sorters länder, och javisst finns det massor av bra saker här som inte finns i Sverige. Annars skulle jag inte frivilligt valt att bosätta mig här. Jag hoppas det framgår ganska tydligt i många andra inlägg.

  Mammas machete: Ja herregud.
  Och visst, jag förstår inte heller riktigt vart kommentaren vill komma. Men oh, well.

  SvaraRadera
 7. Det är lätt att glömma bort hur bra det är här, faktiskt.

  Jag tycker dock det är bra att man inte får låna mer än 70 % (om det finns möjlighet att få tag på hyreslägenheter relativt lätt?!). Folk lånar alldeles för mycket än vad de egentligen har råd med.

  SvaraRadera
 8. Man baxnar när man hör det där! Och som någon sa, lätt att ta vissa saker här hemma för givna. Bara i Schweiz blev jag vansinnig på att de inte tog kort överallt och på att de där de tog kort aldrig tog alla kort, utan ofta bara visa ELLER mastercard ELLER maestro.
  Framstår ju som ett litet problem i sammanhanget..

  SvaraRadera
 9. Hjälp så krångligt och tidsödande! Måste vara ännu mer frustrerande när du vet och provat på hur enkelt och smidigt det faktiskt kan vara.

  SvaraRadera
 10. Helt stört, men dagen efter detta inlägg såg jag nya regler på min internetbank - de har nu börjat ta avgifter för att
  1) Man betalar via nätet för varor/tjänster
  2) Man betalar räkningar via nätet
  Nytt för i år alltså. Sammanlagt är priset nu 1000 kr/år för ett visa-kort som används normalt och endast inom landet. (Swedbank).

  Jag ska faktiskt byta bank! För även om det "bara" är 1000kr, så finns det alternativ som INTE tar betalt för att man betalar via nätet.

  Avgifterna börjar smyga sig på här också med andra ord...

  SvaraRadera
 11. Duktiga Tjejen: Va! Det var det värsta jag hört! Okej, nu ska jag också byta bank nästa gång jag är i Sverige. Har du något bra tips vilken man ska byta till?
  Hej då, Swedbank.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.