söndag 22 januari 2012

Okejrå

Eftersom ni insisterade.


7 kommentarer:

 1. Åh, jag dör vad gott! Måste också baka semlor snart, har lovat att ta med till kollegorna på jobbet som aldrig sett/ätit semlor förr. Hur gör du dina semmelbullar?

  SvaraRadera
 2. Well done! Även vi åt våra första semlor i dag. Fast de var köpta.

  SvaraRadera
 3. Anydaynow: At your service:
  Smält 75 gram smör och blanda med 5 deciliter mjölk. Värm till 37 grader (fingervarmt) om du använder färsk jäst och 45 grader (lite varmare än fingervarmt, men inte så det bränns) om du använder torrjäst.
  Blanda vätskan med jästen (50 gram färsk jäst eller ca 4 teskedar).
  Blanda i 1 deciliter socker, 1/2 tesked salt, 1 ägg, 1-2 teskedar kardemumma (stött eller i pulver), och mjöl tills degen är fast.
  Låt jäsa i ca 40 minuter i skålen, under bakduk.
  Knåda degen på mjölat bord ett tag. Rulla bullar (inte för stora, tänk på att de jäser), ca 15-20 stycken beroende på hur stora du vill ha dem. Låt jäsa på en plåt under bakduk ca 40 minuter.
  Pensla med ett vispat ägg.
  Grädda i ugn ca 200 grader i ca 10 minuter (håll koll så de inte bränns!)

  Mandelmassa: Hacka mandlar, blanda med lite florsocker och med grädde eller mjölk och kör med stavmixern tills det blir som en krämig massa.

  Semlor: Gröp ur brödet inuti dina bakta bullar och blanda det med mandelmassan och lite grädde om det blir torrt. Kleta tillbaka det i bullen. Vispad grädde ovanpå. Lägg på locket, och ovanpå locket strö lite florsocker genom en sil.

  Klart!

  Åsa: Härligt! Gillar grynen semlor?

  SvaraRadera
 4. Ser nästan för goda ut ju:). / Monika M

  SvaraRadera
 5. Det ser otroligt goda ut.

  Du är en duktig bagerska. Det har du förresten alltid varit. Nåja, åtminstone sen du flyttade hemifrån!

  Kram mamma

  SvaraRadera
 6. Jättetack för receptet! Tycker det är så himla knepigt att baka med torrjäst, blir epic fail nio gånger av tio. (Och så bestämmer jag mig för att aldrig ge mig på projekt bakning igen pga besvikelsen över stenhårda lussebullar/kanelbullar/you name it.)
  Får nog bege mig till nåt grekdeli ute i förorten härnere, de brukar vara de enda som någonsin säljer färsk jäst. Men vad gör man inte för att få äta färska semlor!

  SvaraRadera
 7. Monika & Mamma: Tack!

  Anydaynow: Jag har också misslyckats massor av gånger med torrjäst, innan jag lärde mig trixet, som består av två fundamentala faktorer:
  1. Temperaturen. Med färsk jäst ska det vara 37 grader på degvätskan, alltså om du stoppar ner fingret känns den varken varm eller kall utan samma temperatur som du. Med torrjäst ska den vara lite varmare. Om du stoppar ner fingret ska den kännas varm, men inte het och inte ryka.
  2. Förjäsa jästen. Det här är nästan det viktigaste för ett lyckat torrjäst-bak. Blanda ut jästen med degvätskan och lite (typ en matsked eller så) socker/baksirap. Låt stå övertäckt i ca 10 minuter. Då kommer jästen igång och börjar växa och bubbla. Sen, när du väl har en bubblig degvätska blandar du i resten, då kommer allt att jäsa mycket bättre!
  Lycka till!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.