torsdag 19 januari 2012

Nytillskott i hushållet

I Colombia finns inga allmänna tvättstugor i husen, så vill man inte tvätta för hand eller spendera en förmögenhet på att lämna in all sin tvätt får man skaffa sig en egen tvättmaskin. I och med att Andrea flyttade ut försvann även hushållets tvättmaskin, så vi slog till på en ny med hjälp av julklapps- och födelsedagspengar från mamma och pappa.

Vår nya tvättmaskin är en Rolls Royce bland det colombianska tvättmaskinsutbudet. En ganska reguljär tvättmaskin enligt svensk standard.

Först och främst har den lucka fram. Det innebär inte bara att man måste böja sig ned för att plocka in och ut tvätt, utan framför allt att själva trumman är liggande. Vilket i sin tur innebär att kläderna blir renare och utsätts för mindre slitage. De toppmatade tvättmaskinerna här har nämligen trumman stående.

Lyxen att ha luckan fram innebär att tvättmaskinen är runt dubbelt så dyr som de betydligt vanligare (men, som sagt, betydligt sämre) toppmatade maskinerna. Eftersom det är lite av en lyxvariant är utbudet också mindre. Dock bara i antal.

Det visade sig nämligen att denna variant bara finns i storlek enorm. Vår nya tvättmaskin har en maxkapacitet på 16 kilo. Det var den minsta som fanns. Den tar upp halva tvätthörnan och är tung som ett as.

Men! Vad gör det när vi äntligen, äntligen, äntligen kommer att få kläder som är rena på riktigt? Tvättade i en maskin som (hör och häpna!) är tystgående. Den första tystgående hushållsapparat jag någonsin stött på i Colombia. Vår diskmaskin, till exempel, låter som ett härke när den är igång.

En detalj som jag omöjligt kan förlika mig med när det gäller tvättmaskiner i Colombia är de helt värdelösa temperaturangivelserna. Vår första hade inga alls, man fick koppla den enda slangen till varm- eller kallvattenkranen. Vår förra hade kallt - ljummet - varmt. Den här har hela fyra olika temperaturval, nämligen de mycket lättförståeliga varmt/kallt - ljummet/ljummet - ljummet/kallt - kallt/kallt.

Vi frågade Samsung-personen på affären vad tusan som menades och följande konversation utspelades:
"Det är temperaturerna."
"Jo, så mycket förstår vi, men vad menas med att det står två saker på varje temperaturval? Vad menas till exempel med varmt/kallt?"
"Ja... det var en bra fråga. Ja... det är nog att det är en blandning. Lite från varmvattenkranen och lite från kallvattenkranen."
"Jamen då blir det ju ljummet. Och det är ju nästa temperaturval. Vad är skillnaden på varmt/kallt och ljummet/ljummet isåfall?"
"Mmmmm... ja... men det är nog så att varmt/kallt är med lite mer varmvatten än ljummet/ljummet. Kanske."
Vi försökte med några lite mer logiska förklaringar som att det kanske kunde vara så att första cykeln i varmt/kallt är med varmt vatten och andra med kallt. Men nej, så var det nog inte.

Så vi gav upp och tänkte att äsch, vi kollar instruktionsboken sen istället. Det har vi gjort nu, och blev mycket klokare. Där får vi nämligen veta att:
Varmt/kallt: Vita kläder och mycket smutsiga plagg som inte färgar av sig.
Ljummet/ljummet: Plagg som inte färgar av sig.
Ljummet/kallt: Medelsmutsiga plagg som inte färgar av sig; majoriteten av plaggen utan rynkor.
Kallt/kallt: Färgglada plagg, lätt smutsiga.

Så bra, då vet vi.

13 kommentarer:

 1. Åh grattis! Det är precis likadant här. Ett tag bodde vi i corporate living och det var fantastiskt för vi hade en frontmatad Bosch-tvättmaskin. Oh, så rena kläderna var då. Och varför ska det vara så svårt att göra tysta hushållsmaskiner? Vi kan knappt vara i lägenheten när diskmaskinen är på, det är värsta oljudet. Trevligt med ny och bra tvättmaskin, speciellt när det väl blir en del tvättande framöver :)

  SvaraRadera
 2. Vad är det du vet egentligen? ?

  SvaraRadera
 3. Month Day Year: Ja, jag tror att de flesta apparater här är importerade från USA (Colombia har också 110 V), så det är väl ungefär samma standard... Jag förstår inte hur USA kan vara ett sånt teknologiskt u-land.

  Mamma: Precis vad som menas med temperaturanvisningarna. Det var väl solklart, eller hur!?

  SvaraRadera
 4. Maybe the US imported machines that it does not want because I live in the US, and my apartment's building the washing machines are noise free and have all type of temperature.
  But unlike Swedish system, we have to pay for our laundry even in our own building and if you do not have a washing machine at your building, you have to drag your clothes the near laundry in the neighborhood.
  I really liked the swedish system...no coins needed to wash your clothes and the scheduling system there...

  SvaraRadera
 5. Haha! Vilka fantastiska temperaturförklaringar!

  SvaraRadera
 6. Varmvatten! I tvättmaskinen! Vilken lyx! Vår har bara kallvatten. Kläderna blir inte rena. Man lägger dem helt enkelt i blöt med jabon azul och skrubbar lite på dem innan man kör i gång maskinen, sa försäljaren till oss. 1 miljon j-vla pesos. Jag ångrar mig fortfarande. Kram!

  SvaraRadera
 7. Grattis till tvättmaskinen! Perfekt när bebis kommer snart. Fattar inte hur folk orkar INTE ha tvättmaskin med bebis. Visst att det finns tvättstugor i Sverige, men i mitt hus måste man gå i typ 5 min i uppförsbacke för att komma dit, så det blir ju ett projekt.

  SvaraRadera
 8. Mycket bra investering med tvättmaskin till bebben kommer. Du kommer nog att vara otroligt glad för den då, oasvett vilken temperatur du ska köra på. Särskilt babykläder behöver nog en del varmt vatten för att bli rena. Misstänker jag :)

  SvaraRadera
 9. Vilken välkommen familjemedlem. Har den något namn?

  Jag har ju bara erfarenhet av en enda colombiansk tvättmaskin. En sån där toppmatad. Det starkaste minnet av den maskinen är saken inuti som liksom förste runt kläderna. Den saken såg ut som en del av en isborr...

  SvaraRadera
 10. Anonym: Jo, det är klart att det finns vettiga apparater, men mycket dyrare. Standardversionerna är mycket billigare och helt värdelösa. Tyvärr. Men det känns värt investeringen att ha köpt en bra tvättmaskin.

  Frida: Ja, eller hur! Klart som korvspad.

  Mammas machete: En miljon! För att ändå måsta tvätta för hand... Inte precis vad man är ute efter, kanske.

  Duktiga Tjejen: Ja, det är lyx att ha tvättmaskin hemma!

  Miss Baglady: Jo, jag har aningar åt det hållet, jag också...

  Åsa: Inget namn ännu, har du något bra förslag? Ja, såna där maskiner med pinne i mitten mördar kläderna. Och lyckas dessutom alltid trassla ihop dem till en enda stor blind knut.

  SvaraRadera
 11. Jag tycker att den ska heta Benny!

  SvaraRadera
 12. Vad märkligt att läsa det här inlägget just nu. Vi installerade vår tvättmaskin häromdagen och igår när både tvättmaskinen och köksfläkten var igång samtidigt låg jag i soffan och tänkte att det lät som att jag befann mej på en byggarbetsplats. Grattis till er nya maskin!

  SvaraRadera
 13. Vilken fin och spännande blogg du har! Gillar att läsa om utlandssvenskars vardag.

  Grattis till lilla pojken! Alldeles bedårande!

  Vad det gäller tvättmaskinen temperaturer så funderar jag på om det inte kan vara så att den tvättar i varmt och sköljer i kallt, tvättar i ljummet och sköljer i ljummet osv? Kan det va rätt tänkt tro?

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.