En gång är ingen gång, två gånger är tradition, som min kloka vän Åsa säger. Därmed har en ny tradition numera uppstått, eftersom det var andra året i rad vi ordnade julbak hemma hos oss, tillsammans med svenska bekantskapskretsen här i Bogotá.
Det blev flera plåtar av både lussekatter och pepparkakor, och dessutom knäck (och i år hade vi formar från Sverige som inte knäcken klistrades fast i). Plus såklart glögg och som extra bonus julmust. Svensk julstämning i topp.
Nästa generation colombiasvenskar var representerade av snart treårige Simon, ettårige Mateo och tremånaders Saga Manuela. Simon spritsade pepparkakorna väldigt elegant, i övrigt bestod hans och Mateos bidrag framför allt i att hjälpa till att äta upp bakverken. Ett hårt jobb, men någon måste ju göra det.
Okej, vi ses på julbaket nästa år igen!
Åh vad mysigt det ser ut!
SvaraRaderaNi verkar ha gjort mera julbak än vi här hemma i Sverige. Kul att se att knäckformarna kom till användning, kanske dags att skicka en ny leverens?
SvaraRaderaSjälva var vi på julmarknad på Gammlia och fick se mycket hembakt, pynt, tomtar, m.m. Det var bara snön som saknades.
Men imorse så låg den där :-) Det var alldeles vitt ute och ett lager på minst 13 mm snön! Äntligen säger jag bara.
Kram mamma
Mysigt! Och håller med Inger- tror ni gör mer där än de flesta i Sverige, men så blir det ju!
SvaraRaderaMirijam: Det var precis så mysigt som det ser ut!
SvaraRaderaMamma: ÄNTLIGEN!
Det kommer nog att behövas leverans av lite allt möjligt, bland annat knäckformar (även om det finns kvar) och saffran. Och lite till.
Duktiga Tjejen: Det tror jag också. Jag hade nog inte själv bakat så mycket om jag hade varit i Sverige, men det beror ju också på att jag då säkert skulle handlat en burk pepparkakor på affären. Om man vill ha sig en endaste lussekatt eller pepparkaka eller kopp glögg här får man ju tillverka de själv.
Åh, vad roligt! Här blir det julbak i övermorgon. Eller ja, godisbakande :)
SvaraRaderaKolla in julkalendern på svtplay.se om du vill ha mer julstämmning :)
SvaraRaderaMysigt! Här har det också julbakats hela helgen. Pepparkakor (med karamellsås istället för sirap och sen var vi tvugna att krossa nejlikor och kardemummafrön med en sten haha) och knäck (också med karamellsås istället för sirap).
SvaraRaderaLussekatterna blev också lyckade, tack för tipset angående torrjästen. Tricket med saffranet verkar vara att koka den tillsammans med mjölken och sen låta den stå och dra några timmar, så får man stark saffanssmak.
Det låter som ni haft en riktigt bra dag :-D
SvaraRaderanästa år får någon annan stå för leverans av de viktiga ingridienserna dock :-D
jag längtar efter lussebullar och julmust! Hur gick det för oscar på provet förresten?
Fifi: Hurra!
SvaraRaderaIda: Åh, den hade jag glömt!
Emelie: Tack för saffranstipset!
Ulrica: Ni är välkomna hit på lussekatter och julmust!
Provet gick sådär, tror han, men vi får se om 15 dagar när resultaten kommer.
Det har ar andra aret i rad som jag last din blogg och tanker att jag ska gora detta eftersom du far mig sa inspirerad, men det blir aldrig av!
SvaraRaderaArgh! Nast ar!
Nästa år! Tredje gången gillt!
SvaraRadera