söndag 23 oktober 2011

Karibiensvängen

Efter mitt dygn i Karibien är jag tillbaka i kyliga Bogotá igen. Egentligen var det inte så glamoröst som det kanske kan verka, det var ingen resa till havet utan till Montería, som ligger ungefär en och en halv timme från närmsta strand.

Jag åkte dit inbjuden av Universidad del Sinú (tänk er ett universitet med mangoträd och kokospalmer på campus!) för att föreläsa för socionomstudenter, dels om vad genus egentligen är för något och dels om våld mot kvinnor och institutionellt bemötande. Det känns extra givande att få föreläsa för studenter på en plats dit Bogotás progressiva politik sällan når, och som tog in vartenda ord jag sa. Jag passade såklart på att redogöra för Colombias abortlagstiftning och hur det är deras skyldighet att informera om dessa rättigheter när de i sin yrkesutövning senare kommer i kontakt med kvinnor som utsatts för sexuellt våld.


På eftermiddagen passade jag på att kolla in staden, som har en park längs med ena flodstranden, där det promenerar omkring stora ödlor på marken och där man, om man vänder blicken uppåt, kan se apor som svingar sig mellan trädgrenarna.

Om det inte vore för att jag hade lovat bort mig i helgen i Bogotá hade jag passat på och stannat ända till söndag. Då hade jag kunnat gå på fredagskvällens gratiskonsert med karibisk musik och Choc Quib Town i Montería och sedan åka ut till kusten för att ligga på stranden och bada i havet över helgen. Men det får bli en annan gång.

9 kommentarer:

 1. Du får alltid göra så häftiga saker! Gilla! Hur långt har du till Kaibien och hur tar du dig dit? Buss?

  Universitetet jag bodde bredvid i Karibien var oxå sådär, förutom aporna. Plockade färsk mango, satt vid lianer och såg en och annan stor leguan... Aaah...

  SvaraRadera
 2. Ser härligt ut!

  Imponerande att du är ute och föreläser i Colombia!

  //Frida

  SvaraRadera
 3. Coolt! Och vad spännande med dina föreläsningar. Jag hade velat gå!

  Såg du filigran-hantverket? Jag dör för att åka till Montería för den sakens skull.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Duktiga Tjejen: Leguaner! DET var ordet jag letade efter när jag drog till med "stora ödlor" i brist på bättre.

  Avståndet beror lite på vilken del av kusten man åker till, men en dryg timme med flyg. Buss tar en halv evighet, speciellt nu när det är regnperiod och vägarna är minst sagt undermåliga. Allt emellan 16 timmar och ett dygn tar bussen till Santa Marta, till exempel.

  Frida: Det var härligt! Hade gärna stannat ett par dagar till.

  Mammas machete: Vi får ta en privatföreläsning någon dag! Men då kan vi skippa allt protocolo, va? Det här med att sjunga nationalsången, Córdobas hymn, universitetets hymn samt be en bön som inledning på föreläsningen känns lite väl pompöst.

  Inget filigran alls såg jag. Däremot en massa caña flecha-hantverk (sombreros vueltiaos m.m.). Är ju också därifrån trakterna.

  SvaraRadera
 5. Jag är så stolt över dig som åker Colombia runt! och föreläser, samt deltar i TV-debatter och medverkar artiklar i stora dagstidningen i detta viktiga ämne.

  Fortsätt så.
  Kram mamma

  SvaraRadera
 6. Åh, som vanligt: heja! Grymt!

  SvaraRadera
 7. men åh så häftigt! Jag är född i Monteria! Skulle gärna vilja höra dig föreläsa :-)

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.