söndag 2 oktober 2011

Zapote

Åter till temat exotiska frukter i Colombia*. Den här gången är det zapotens tur.

Zapote är en frukt som inte ser mycket ut för världen. Även om den växer på träd liknar den till det yttre snarare någon slags underjordisk rotfrukt som är mer nyttig än god.

Inuti, däremot, är den orange, saftig, mjuk och väldigt god. Största nackdelen med zapoten är att den eventuellt är den trådigaste frukt som existerar. Det är omöjligt att äta en zapote utan att sisådär hälften av den fastnar i tänderna.

Som tur är går det ju att göra juice av den istället.

Enligt min allsmäktiga fruktbok som jag köpte av en ambulerande försäljare på bussen en gång för längesen har zapoten dessutom fantastiska näringsmässiga egenskaper i form av A-vitamin, askorbinsyra, järn, niacin, kalcium, fett, vatten (ja, det är med på listan), protein, kolhydrater och fosfor.

Vad mer kan man behöva?


* Andra frukter jag skrivit om tidigare är granadilla, pitaya, lulo och tomate de árbol.

13 kommentarer:

 1. Åh, har aldrig ätit! blir nyfiken! Tycker att mango är jävligt trådig, men den här har alltså ännu mer trådar som fastnar? Är den dyr jämfört med andra? Kommer nästan in på "Hur handlar man mat i Colombia" nu... ;)

  Vet faktiskt inte alls, kan ni plocka själva? (Det gjorde jag med mango och tamarind på PR, det växte överallt)

  SvaraRadera
 2. Man tror ju verkligen att vi importerar de flesta fruktsorterna till Sverige men den här har jag aldrig sett vare sig här eller i sydamerika. Blir också sugen på att testa!

  Kul bloggserie!

  SvaraRadera
 3. Åhhh intressant! En ny frukt att prova när jag är där! Måste säga att min pojkvän har varit lite dålig på att introducera mig till colombianska frukter...
  Men jag har ätit granadilla som är fantastiskt!

  SvaraRadera
 4. Duktiga Tjejen: Trådigare än mango! Du kan ju tänka dig...
  Den är inte så dyr, men den finns inte alltid på affären.

  Johanna: Kom hit så ska jag bjuda dig på zapote!

  Emelie: Granadilla är underbart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den godaste av alla frukter är zapote och den är inte så trådig som mango. Hmmm...zapote! gotigotiii...Jag åker till Colombia bla för att äta exotiska frukter. Granadilla, guanabana, mamoncillo,älskar jag också.

   Radera
 5. Trådig som helvetet. Däremot var den nån som hojtade om att man kan utvinna garn ur frukten. Jag har inte provat, men det finns ju banangarn och nässelgarn så det kanske funkar...

  SvaraRadera
 6. Den ser ut som ett stort ekollon. Har aldrig hört talas om den.

  SvaraRadera
 7. Haha! Igår satt jag med mina (barnhems)barn och pekade på tecknade bilder av frukter och pratade om frukt. Jag såg zapote men var helt nollställd inför vad den tecknade bilden kunde föreställa. Nu förstår jag att det är en ny frukt för mig, bara.

  SvaraRadera
 8. Angående granadilla, så kallas det moco moco här, vilket jag förstått det betyder typ.. snorkusar. Vilket är förståeligt med tanke på hur frukten ser ut. Det finns alltid moco moco hemma hos mig.

  Jag beskrev frukten för de brittiska tjejerna och de påstod att det är pomegranade och jättevanligt. Men nä, det är det väl inte?

  SvaraRadera
 9. Zapote är makens favorit, men det visste du redan. Och självklart visste vi därför att zapote är en frukt när vi gick tipstävlingsrundan hemma på Teg.

  Förresten, tror du inte att dina bloggläsarna skulle vilja se danserna som du och Oscar framförde på samma party?

  SvaraRadera
 10. Julia: Spännande! Lyckas du utvinna garn så berätta hur du gjorde!

  Annika: Ja, på utsidan i alla fall.

  The Holy Quest: Där ser man!
  Och nej, granadilla är inte samma sak som granatäpple, det är en helt annan frukt, även om de ser lite lika ut på insidan (fast helt olika färg).

  Åsa: Filmen från din blogg? Hmm... Jag får nog konsultera det hela med Oscar, den här bloggen är ju lite mer offentlig...

  SvaraRadera
 11. Hej, Det finns en frukt som man kan köpa i Sverige som liknar Sapote i smaken och den heter Sharon. Jag är på väg till affären för att köpa Sharon nu efter att jag har läst detta inlägg .... blev bara sugen.

  PS har spenderar en timme på den här hemsidan och läste dina tankar och analyser om livet i Colombia. Jag är från Colombia och bor i Sverige. Tack för dina roliga inlägg.

  SvaraRadera
 12. Edgar: Tack, vad roligt att höra!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.