fredag 14 oktober 2011

Juholt ur ett colombiaperspektiv

Jag tycker att det är fantastiskt att Sverige är så pass icke-korrupt att det blir en stor grej av att en partiledare tar emot ett bostadsbidrag på 160.000 kronor som han inte verkat varit berättigad till.*

Men jag kan ändå inte låta bli att jämföra med Colombia och tänka hur en sådan incident skulle vara en total icke-nyhet i det här landet. Det är helt andra ligor här.

När det gäller korruption har vi till exempel förra jordbruksministern Andrés Felipe Arias. Han var ansvarig för programmet Agro Ingreso Seguro, ett biståndsprogram tänkt att hjälpa fattiga bönder att effektivisera sina jordbruk genom att få bidrag till att köpa till exempel ny utrustning. I verkligheten gick större delen av pengarna (hundratals miljoner kronor) till inflytelserika politiker, rika storgodsägare och skönhetsdrottningar. Folk som hade kopplingar till expresidenten Álvaro Uribes valkampanj.

Skandalen uppdagades 2009, men ändå var Arias en av förslagen till konservativa partiets presidentkandidater i valet 2010. Han blev heller aldrig avsatt från sin ministerpost. Först 2011 åtalades han, men ännu har ingen dom fallit.

Ett annat exempel är falsos positivos-skandalen, under dåvarande försvarsministern Juan Manuel Santos ledning. Den uppdagades i slutet på 2008 då det visade sig att militären kidnappat och dödat oskyldiga civila från fattiga områden som de sedan klätt i gerillauniformer för att uppvisas som dödade i strid. Detta hade sin grund i militärens politik som gick ut på att soldater fick bonus eller extra semesterdagar för varje död gerillakrigare eller paramilitär de kunde visa upp. Regeringen har erkänt runt 2000 falsos positivos, men troligtvis är de många fler.

Vad Juan Manuel Santos gör idag?

Han är Colombias president. Vald med de högsta röstsiffrorna en president i Colombia någonsin fått.

*Även om proportionerna i det här fallet är helt ur spel.

8 kommentarer:

  1. Läskigt.. och listan kan tyvärr göras mkt längre. Tack för viktigt inlägg, Annika! Det är inte ofta man får en känsla av vad som verkligen gömmer sig bakom ordet korrumption, den brukar kännas lite underordnad andra saker på Colombias fullista. Efter att ha läst om det du skriver idag så känner jag direkt att det är just detta som gör mig mest rädd i Colombia. Huga.

    SvaraRadera
  2. Men exakt! Alltid en fröjd att läsa din blogg, alltid!

    (Plus intressant DN-artikel du länkade till.)

    Det här med perspektiv alltså...

    SvaraRadera
  3. Men det är ju helt bananas! Och lite läskigt att jag inte ens hört talas om de här sakerna.

    SvaraRadera
  4. Jag tror att många borde läsa ditt inlägg här i Sverige. För att få lite perspektiv på saker och ting efter en vecka med ett mediadrev utan dess like.

    Tack för din kommentar på min blogg! Tack vare den hittade jag hit här till dig. Nu ska jag kika runt orentligt här.

    Sköt om dig!

    Kram Lotta

    SvaraRadera
  5. Hela mitt inlägg blev bara blankt, ååh! Grr!

    Perspektiv.

    Jag jobbar med anti-corruption i läkemedelsbranshen, vi har grymt hårda regler i Sverige och är ljusår bort från Colombia. Tror ändå Sverige blundar för väldigt mycket och koncentrerar sig på det lilla...

    Sjukt att han kan vara Colombias president idag!

    SvaraRadera
  6. Mammas machete: Ja, listan är oändlig. DAS-skandalen, hela carusel de contratación i Bogotá med borgmästaren Samuel Moreno och grupo NULE och hela högen, nu senast senatspresidenten Corzo som inte har råd att tanka sina bilar på sin fattiga senatorlön, osv, osv...
    Läskigt och sorgligt. Tänk vilken sjukvård och vilket utbildningssystem Colombia skulle kunna ha om inte alla pengarna bara försvann i fickorna på de redan rika.

    Johanna: Tack!

    Haren: Helt bananas, minst sagt. Och nej, att det inte blir skandal i hela världen (inte ens i Colombia) är ju otroligt.

    Lotta: Välkommen hit!

    Duktiga Tjejen: Ja, så kan det nog vara. Min mamma jobbar som läkemedelskonsulent och jag håller med, den branschen har verkligen otroligt hårda regler.

    SvaraRadera
  7. Ja, det är verkligen olika världar. Skillnaden är ju inte bara omfattningen på korruptionen utan också vilka som drabbas av den och hur hårt de drabbas.

    Inga enskilda svenskar torde ha drabbats särskilt hårt av Juholts missar. Men även fast Sverige och Colombia spelar i helt olika ligor, är det likafullt viktigt att makten granskas även här. Även om det handlar om jämförelsevis små summor, ska våra politiker inte ha ersättningar som de inte är berättigade till. Att sedan mediedrevet får oproportionerlig storlek är en annan femma.

    SvaraRadera
  8. Tyvärrrrrrr vi är så jävla dumma... vi är ett land utan minne :´(

    SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.