fredag 26 december 2014

Cirkeln är sluten

När jag gick i femman kom jag hem med en lapp jag fått i skolan. Organisationen CISV sökte 11-åringar som var intresserade av att åka på ett internationellt sommarläger i en månad. Jag sökte och fick en plats.

Den där sommaren i Mellbystrand 1991, tillsammans med runt 50 andra barn från hela världen var början. Sedan dess har världen varit en del av luften jag behöver för att andas.

Det har egentligen aldrig handlat om en längtan bort, men snarare om en längtan till. Till allt det där andra som fanns att upptäcka och lära sig om i resten av världen.

Jag har rest, så mycket jag har kunnat, men framför allt har jag velat stanna på platser ett längre tag. Bli en del av dem.

När jag var sexton gick jag på High School ett år i Kanada. År 2002 satte jag för första gången min fot i Latinamerika (och sen snöade jag in på den här kontinenten). Jag bodde i Chile ett år. I Argentina i tre olika omgångar i sammanlagt två år. I januari 2008 flyttade jag till Colombia. Det är sju år sedan nu. Jag har bott i Latinamerika i hela mitt vuxna liv.

Så även om jag aldrig egentligen längtat bort utan till så hade jag omöjligt kunna stanna kvar i Umeå då, för femton år sedan när jag flyttade därifrån. Jag behövde världen.

Det är först nu som jag känner mig redo, och jag längtar ihjäl mig efter inte bara Sverige i allmänhet utan också Västerbotten i synerhet.

Nu, efter att ha bott mig världen runt skulle jag kunna bo där igen.

Cirkeln är sluten. I mars flyttar vi till mitt hem-hem.

31 kommentarer:

 1. Alltså så JÄVLA ROLIGT! Vi flyttar ju i juni! Åh så glad jag blir!!!!!!!!!!!!! (Och hundra utropstecken till!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaaa! Hurra! Hade hoppats att ni var på väg att flytta dit också! Hurra, hurra, hurra!

   Radera
  2. Umeå - vi kommer och hälsar på nu när två av mina favoriter kommer att vara där!

   Radera
  3. Ja, så himla fint! Sommar-Umeå är Sveriges bästa stad! Välkomna!

   Radera
 2. Så kul, då får vi ses när jag är i mitt hem-hemma och hälsar på! Det är ju bara 20 små mil emellan, så det blir en perfekt utflykt!

  SvaraRadera
 3. Gaaah!!!!! Så otroligt glad jag är för din skull! Betyder det att du fick jobbet? Oj, så snart. Redan i mars. Ska ni ha kvar lgh eller sälja den? Vilken julklapp!!!!
  KRAM!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick ett av jobben (hade sökt två)! Vi kommer att hyra ut lägenheten till en början (men sälja alla saker och möbler), men tids nog kommer vi säkert att sälja den.
   Kram!

   Radera
 4. Men så kul! Då blir det stugan i sommar då! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blir det! Äntligen får Gael vara med och leka med alla tremänningarna!

   Radera
 5. Chevere!!! Bienvenida de vuelta a tu pais!

  SvaraRadera
 6. Men åh vad kul! Grattis :)

  SvaraRadera
 7. Shiiit! Stort stort grattis! Vad härligt att det känns så rätt och bra! Hurra!

  SvaraRadera
 8. Oh wow...you will be in Sweden faster than I will be..I have been dragging my feet for two years. I am not really excited about moving to Sweden due to the job situation for foreigners. Similar situation that you have about the apartment but in NYC. Good luck in cold Sweden for your and your family!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I will! I hope that job-situation isn't as bad as some say... I'll keep you updated on how it goes!

   Radera
  2. Well, I can tell you this much....It has not worked for me so far...and I do not expect that it will improve in the future. Oh, yes I got two interviews (in English) but their reaction to me (a latin professional woman with a Spanish accents when I speak English) was not pleasant. I have to repeat myself several times, that yes, I am an American(I am a citizen in the States) and yes, I have lived in the US most of my adult life even though I was born in Latin American. Lets just say that your country has a very, very long way to integrate immigrants to its workplace. What I just described would not happen in the US...I know because I have been living here for 20+ years!
   And then they did not have the courtesy to send an email informing me that I was not selected for the job.
   And I am not even given you my first 'horror' story of my very first interview with an American company in Sweden. And that will never happen in the US at all!!

   I sincerely hope that your husband gets a job in Sweden and his experience is better than my experience!

   Radera
 9. Så himla roligt, välkomna hem!! Hoppas ni har vägarna förbi Göteborg också förr eller senare :)
  Är så himla sur på mig själv för att jag inte hann åka till Colombia medan ni bor där, men det får bli en resa för framtiden. Nu ska jag ju föda barn och sånt :)

  Stor kram och grattis till flyttplanerna!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och ja, jag har väntat på Johanna-besök i flera år, men vi kommer ju säkert resa en del till Colombia ändå, så vi får resa ihop i framtiden!

   Och Göteborg vore finfint, ni är supervälkomna till Umeå också!

   Kram

   Radera
 10. Vad kul, grattis till nya jobbet!!

  SvaraRadera
 11. Grattis till flytt och jobb och nya erfarenheter! Vilken grej!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och ja, det känns verkligen som nya spännande erfarenheter, jag har aldrig varit vuxen i Sverige!

   Radera
 12. Oj va skoj!

  Grattis till jobbet!

  SvaraRadera
 13. Hej Annika,

  vad roligt. Jag kommer ihag nar du akte pa CISV. Det lat sa spannande! Sedan laste jag ett reportage om dig i Colombia... Sjalv har jag ocksa bott utomlands i sammanlagt 16 ar nu, pa olika stallen, men mest i Europa. Skulle vara mysigt att flytta till Sverige, sa lite avundsjuk blir jag ju. Hoppas det blir bra. / Helena (fran Spectrum)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej men hej! Vad roligt att höra ifrån dig! Det var verkligen inte igår! Hoppas vi stöter ihop någon gång i Umeå framöver (gissar att du i alla fall kommer dit på besök emellanåt).
   Kram!

   Radera
  2. Hej igen. Nej, det var det ju verkligen inte. Men jag har stott pa dina foraldrar ibland daremot :-) Ser att du landat i Umea nu och att allt verkar bra, utom att Oscar fortfarande inte fatt uppehallstillstand. Ja, man kanske ses nagon gang, det vore roligt att hora om dina erfarenheter, aven med tvasprakighet och sa. Dar har vi ju samma "problem" med vara tresprakiga barn. Vi brukar komma tva ganger per ar, sa omojligt ar det ju inte :-) /Helena

   Radera
 14. Härligt! Underbart! Grattis! Det blir spännande att följa er flytt!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.