tisdag 23 december 2014

Julstämning på topp

Den här låten, det måste vara Colombias, ja kanske världens sämsta jullåt genom tiderna. Själva storyn är en fattig pojke som inte får några julklappar och frågar sin mamma ¿dónde están los juguetes? (var är leksakerna).

Mamman svarar att el niño (dvs niño diós, jesusbarnet, som colombianska barn önskar sina julklappar av) kanske inte såg hans önskelista. Pojken svarar att han känner sig väldigt ledsen, och att jesusbarnet nog inte tycker om honom. Då svarar mamman att ja, så är det nog(!!!). Det måste vara så att han gjort något dumt som jesusbarnet fått reda på och därför kom han inte med några julklappar i år.

Sen tröstar hon med att kom och sätt dig här så får vi be till gud ända tills nästa år, så kanske du får några julklappar då.

Och videon! Om man inte blir tillräckligt deprimerad av texten så kan man ju bli det av videon istället. Till exempel från minut 1.20 när han försöker sälja blommor på gatan och ingen vill köpa, medan en bil kör förbi med två rika barn med splitternya leksaker i baksätet:
 

Jamen, god jul, då!

2 kommentarer:

  1. Uff den låten är HEMSK! Det värsta är att handlingen upprepar sig varje år. Inte för att julklappar är det viktigaste, men här på landsbygden är det ändå så sorgligt att se på alla barn som inte kan "estrenar pinta de diciembre" och bara får någon plastig och billig docka eller bil för 5000 pesos av borgmästarn som går sönder efter en lek. Ofta är det samma barn vars föräldrar måste arbeta. Häromåret dök en femårig pojke upp i vårt julfirande. Helt plötsligt stod han bara där, hungrig i trasiga skor. Han fick mat och två av min sons paket, men vid tio började vi bli oroliga. Mamman dök upp först klockan två på natten när hon sålt klart sina tamales. Jag undrade om hon inte varit orolig för honom, men hon sa hon trott att han sov under bänken i parken. Så himla sorgligt. Hoppas verkligen han missat den hemska villancicon, och inte går runt och tror att jularna blir som de blir för hans "synders" skull.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fy vilken historia du berättar! Vad härdad den stackars mamman måste vara (och pojken)... Förra julafton när vi firade med kompisar beställde vi en flaska rom på domicilio typ tre på morgonen. Han som kom med den kan inte ha varit äldre än kanske tolv år.

      Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.