tisdag 31 juli 2012

Kulturkrockar i barnuppfostran, del 4: Spenat

Svenska råd:
Spenat och andra gröna bladgrönsaker får inte ges till barn under ett år, eftersom de innehåller höga halter av nitrat som kan vara farligt för små barn.

Colombianska råd:
När det är dags att börja med smakportioner, ge grönsaker, till exempel spenat. Spenat är jättenyttigt för bebisar eftersom det innehåller så mycket järn.


12 kommentarer:

 1. Förstår att det måste vara väldigt enkelt att förhålla sig till allt detta... eh?

  SvaraRadera
 2. Men suck! Tyckte man blev nog snurrig av alla råd som då i alla fall var entydiga. Erat sunda förnuft få hjälpa er med besluten.

  SvaraRadera
 3. Johanna: Ja, eller hur...

  Elin: Ja, det är minst sagt snurrigt. Som tur är har jag en mycket klok morbror som är barnläkare så vid för stor förvirring vänder jag mig till honom och litar på hans råd.

  SvaraRadera
 4. Haha! Eller kanske inte borde skratta... Snacka om förvirrande.

  SvaraRadera
 5. Exakt så är det här i Tyskland också. Extremt förvirrande.

  SvaraRadera
 6. Förvirrande!!! Gå oå magkänslan, vi svenskar har inte alltid rätt.

  Hälsningar Pernilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Just i det här fallet kör vi på de svenska rekommendationerna, men det gör vi inte alltid.

   Radera
 7. Hahaha! Sadant har illustrerar ju rubriken till inlagget pa ett ypperligt satt :)
  Nar far barn borja ata foda (utover brostmjolk)? I Sverige kan man ju borja ge smakportioner redan vid 4 man. I Chile skall man vanta tills barnet fyllt 6 manader. For annars far barnet kolik, havdade min sons faster som ar dietist. Sa ar det. Punkt slut.
  Jag forsokte kontra med att alla bebisar i Sverige i sadana fall skulle lida av kolik. Till svar fick jag en sur blick och tystnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nadia & Julia: Precis som Julia säger nedan så är det sex månader "på pappret". Men i Colombia förs mycket av barnskötselråden vidare via far- och morföräldrarna, som är de som ofta har en stor del i att ta hand om barnen, så det blir ändå mycket som de alltid har gjort, oavsett vad läkarna säger.

   Radera
 8. Nadia, i Colombia gäller också sex-månadersgränsen, men bara på pappret verkar det som. Min lilla dotter fick sanconcho och sopa de platano vid fyra månaders ålder av snäll släkting. Dessutom agua panela från en månads ålder. :) Kram!

  SvaraRadera
 9. Agua de panela och sancocho later som en alldeles utsokt diet :) Istallet for trakig, fabriksproducerad burkmat eller brostmjolksersattning med socker i.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.