onsdag 18 juli 2012

Kriget

Oftast glömmer man bort när man bor här att Colombia faktiskt är ett land med en pågående väpnad konflikt. Det märks inte så mycket i vardagen och inte så mycket när man bor i storstaden. Men ibland så påminns man om att inte så långt borta är det faktiskt krig.

Fotot lånat från Semana.com
Just nu är det departamentet Cauca i södra Colombia som står för påminnelsen. Cauca ligger strategiskt på vägen från djungeln till Stilla Havs-kusten och är en viktig smuggelväg för kokain, och följdaktligen också ett område i ständig konflikt mellan olika väpnade grupper.

Ursprungsbefolkningen i samhället Toribío har tröttnat på att ständigt hamna mittemellan i striderna mellan FARC-gerillan och regeringens militär och har ockuperat ett berg nära samhället, varifrån FARC attackerade för bara ett litet tag sedan. Deras krav är att såväl militären som gerillan ska försvinna från deras territorium, eftersom de menar att de är samma skrot och korn och eftersom militären inte lyckas skydda befolkningen gör de mer skada än nytta. Istället ska ursprungsbefolkningen skydda sig själva.

Regeringen och militären vägrar såklart ge sig därifrån, och ursprungsbefolkningen har de senaste dagarna övergått till att handgripligen köra iväg militärerna, som svarar med tårgas och våldet trappas upp. Under tiden fortsätter strider mellan gerillan och militären och bara de senaste två veckorna har över 2500 personer i Cauca tvingats fly sina hem.

Det är lätt att glömma bort att kriget pågår just nu, för det är inte på nyheterna varje dag och det märks knappt i storstadsvardagen. Men man påminns när sådana här konflikthärdar blossar upp. Toribío ligger bara 52 mil från Bogotá. Det är närmare än från min hemstad Umeå till Stockholm.

PS För den som kan spanska och vill veta mer rekommenderar jag den här artikeln.

3 kommentarer:

 1. Du skriver så bra om det. Om tveeggen att bo i ett land med väpnad konflikt när det inte märks på grund av att du bor i en storstad. Fint skirvet.

  SvaraRadera
 2. Alexandra I19/7/12 04:39

  Jag lägger till att ursprungsfolket också körde bort FARC för ett par veckor sedan. Idag är det demonstration i Bogota (plaza bolivar!), för att stödja ursprungsfolket, som klart och tydligt markerar att de inte vill ha krig.

  Stor kram!

  SvaraRadera
 3. I tekoppen: Tack!

  Alexandra: Ja, mycket viktigt!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.