torsdag 13 oktober 2011

Latinamerika

Calle 13 är en puertoricansk grupp som slog igenom för några år sedan som vilken dussingrupp som helst med sexistiska reggaetón-hits som Atrévete-te-te. Men något hände på vägen och Calle 13 transformerades till en politiskt medveten grupp som spottar ur sig underbara låtar med fantastiska texter.

Den här, Latinoamérica, är min nya favorit, här får ni den med engelsk text så ni alla kan hänga med:

 

Det är musikvideor som den här som får mig att minnas varför jag valt att bosätta mig på den här kontinenten, trots allt. Det gör mig varm i hjärtat när jag inser att jag har ynnesten att få leva här.

Och tittar ni noga på minut 3.05 ser ni gatan precis utanför restaurangen där vi gifte oss.

7 kommentarer:

 1. Fast jag tycker nog att de har stuckit ut i sin genre redan fran borjan. Aven texterna i latarna fran de tidigaste albumen inehaller ett visst matt av samhallskritik.
  Mvh,
  Nadia (som iofs har varit ett fan av Calle 13 sedan lange och darmed sakerligen en aning partisk :)

  SvaraRadera
 2. Ja, så kanske det kan vara. Jag tänker att de kan ju inte ha genomgått en total metamorfos, fröet måste ju ha funnits där redan från början. Men det kanske är lättare att slå igenom med lite mer lättsmält musik och sen när man väl har en stor publik kan man börja bli tydligare med sitt politiska budskap?
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Ja heja calle 13! Jag håller med Nadia. Jag har älskat calle 13 i alla år och alltid tolkat sexismen som ironi MOT sexismen. Texterna handlar om sex men vänder samtidigt upp och ner på invanda (ouppnåeliga) ideal.
  Typ (lite halvbra översatt, men ändå:)
  ...du har magen som jag älskar den, utsträckt med bristningar som om det vore ett tårtverk... :)
  Annika, jag har just svarat på din kommentar och ställt lite frågor.. Kram!

  SvaraRadera
 4. Ja, framforallt har calle 13:s texter alltid varit roliga och fyndiga.
  Sakerligen ar det lattare att sla igenom genom att vara den typen av artist som det gar 13 pa dussinet av. Och jag forstar hur du menar, Annika.
  Har t.ex. mkt svart att forestalla mig Daddy Yankee rappa om nagot annat an "gatas" pa dansgolvet. Eller Winsin och Yandel (och allt vad dom heter) helt plotsligt andra kurs och gora en lat i stil med Latinomerica.
  Men som sagt, lyssna garna pa Calle 13 tidigaste album. De var annorlunda redan fran borjan.
  Nadia

  SvaraRadera
 5. Hehe, si señoras! Jag ska göra min bakläxa :)

  SvaraRadera
 6. Hej! Ville bara berätta att jag har helt fastnat för din blogg sedan några veckor tillbaka. Kul, inspirerande och tankeväckande. Jenny

  SvaraRadera
 7. Vad roligt att höra! TACK!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.