onsdag 12 oktober 2011

Hurra!

Hade jag inte varit på smällen hade idag varit en alldeles utmärkt dag för att korka upp den där champagnen som blev över efter bröllopet. Idag tog nämligen senaten ett beslut väl värt att firas.
Såhär demonstrerades det i senaten för lagförslaget.
På tejpen över deras munnar  står det "vida" (liv) och
i handflatan har de ritat hjärtan som de viftar med.

Ni vet det där lagförslaget som ville förbjuda abort under alla omständigheter? Det som för att "försvara livet" ville att kvinnor skulle dö av sina graviditeter?

Enligt alla politiska analyser, enligt alla beräkningar, skulle det röstas igenom idag. Sen fattades det visserligen sju debatter och omröstningar till, men idag skulle det i alla fall gå igenom. Tyvärr.

Idag var omröstningen, efter debatt hela dagen igår och idag. Igår var jag på plats i senaten, men idag lyssnade jag på debatten via livestreaming. Med stigande nervositet ju närmre röstningen kom.

På eftermiddagen hade alla debattörer sagt sitt och det var dags. En och en räknades rösterna upp. Senator X för, senator Y emot, och så vidare.

Och så slutsiffran: 9 röster emot förslaget, 7 röster för, och hela lagförslaget läggs därmed ned.

Jag hoppade och skrek och kramade alla i närheten på kontoret, och har nog aldrig varit så glad, och framför allt lättad, för ett politiskt beslut som idag.

Men det säger samtidigt något om nivån av konservatism i landet jag valt att bosätta mig i. Att de stora segrarna består i att abort även i fortsättningen ska vara laglig i tre extrema undantagsfall, tack vare ynka två rösters övervikt. Att det är sådana beslut man får hurra för och fira.

5 kommentarer:

 1. Vad bra!

  Men visst, det är så krångligt det här. En kompis till mig sa att Colombias "condena" inte var döden utan livet, och de där två hänger ju djupt samman, som att "rädda livet till varje pris" kan vara en sätt att hantera all den andra död som vissa i senaten på många sätt är semi-skyldiga till...

  Hur som helst är det ju så intressant att läsa dina inlägg från stan! Just detta känns faktiskt lite sorligt ur mitt rurala perspektiv. Under fem år har jag fått möjlighet att prata abort med många tjejer här och ingen - INGEN ALLS - har haft ens en liten aning om att deras land semilegaliserat den. Visst, det har visats på RCN, men aldrig som förstanyhet och aldrig på ett lättförståeligt sätt. Tänk vad härligt det varit med en konkret kampanj med rättfram information! Var kan man gå?(som inte är så långt bort). Kan man vara anonym?(ja!). Vem kommer döma dig? (ingen!). Stor kram och driv till ditt viktiga arbete!

  SvaraRadera
 2. Tråkigt att det ska behöva vara så, men ändå väldigt positivt med det resultatet i det här läget! Förslaget lät ju fruktansvärt!

  SvaraRadera
 3. Julia: Precis, det är ju det som är så sorgligt också. Att halv-legaliseringen för fem år sedan var ett sånt himla litet steg framåt och att det fortfarande saknas otroligt mycket för att det ska bli verklighet av den där rättigheten som garanteras på papperet.

  I Bogotá och vissa andra stora städer funkar det någorlunda (åtminstonde om du har någon slags valfrihet när det gäller sjukhus), men i stora delar av landet är ju implementeringen av lagen i princip icke-existerande. Och av dessa "campañas masivas de promoción de derechos sexuales y reproductivos" som konstitutionsdomstolen beordrade 2009 (det som tidningarna benämnde "cátedra del aborto", du vet) är det väl ingen som sett röken av.

  Men behöver du ge konkret information till folk som har tillgång till internet kan jag rekommendera den här sidan: http://www.estasenposiciondedecidir.com/
  Och vill du kan jag fixa lättförståeliga broschyrer från organisationer här och skicka till dig. Kram!

  Freedomtravel: Precis! Man får glädjas åt de små segrarna...

  SvaraRadera
 4. Hej Annika! Ja gärna! Vi får ta det sen över den där kaffekoppen i Bogotá. Måste bara får tummen ur först... :)Kram!

  SvaraRadera
 5. Som sagt, galet att förslaget var på tal, men skönt att det inte gick igenom i alla fall. Alltid nåt.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.