fredag 28 oktober 2011

Livsfarliga Colombia

Såhär mot slutet av året brukar alla möjliga årsrapporter och rankingar av allehanda slag dyka upp. Sverige hamnar som vanligt i topp enligt de flesta skalor. Colombia hamnar rätt långt ned, särskilt när det handlar om säkerhet.

Den senaste månaden har tre sådana rapporter dykt upp. Det är Reputation Institute som har publicerat sin årliga undersökning om länders rykten. Där hamnar Colombia på femte plats från botten. Bara Nigeria, Pakistan, Iran och Irak har sämre rykte (Sverige hamnar för övrigt på andra plats från toppen, näst efter Kanada).

Sedan har vi Small Arms Survey, som bland annat rankar länder efter antalet våldsamma dödsfall, där Colombia hamnar på femte plats i världen. Världens femte våldsammaste land, alltså, om man får tro statistiken.

Sist men inte minst kommer Bootsnall som listar världens tio farligaste resmål, där Colombia trängs med länder som Irak, Sudan och Kongo. Författaren tycker dock att man kan åka i alla fall, men hålla sig till de större städerna och resvägarna. Annars kanske man hamnar i FARCs klor.

Jag har mest en sak att säga. Statistik och verklighet är inte samma sak. Den som undviker att resa till Colombia av rädsla för att omedelbart bli kidnappad av FARC så fort planet landat går miste om ett alldeles fantastiskt land. Och det är säkert att resa utanför de stora städerna och de största vägarna. I allmänhet. Då kommer man till platser som Allmänningen där Julia bor. Som nog är bra mycket säkrare än en genomsnittlig colombiansk storstad.

Colombia är inte Bullerbyn, det ska väl inte stickas under stol med. Men det är bra mycket närmare paradiset på jorden än helvetet.


8 kommentarer:

 1. Jamen visst är det så! Sen är det ju olika faktorer som avgör hur farligt ett land är att åka till som turist etc, i vissa länder är turister föremål för en hel del av kriminaliteten, medan kriminaliteten i andra länder (tex Colombia, gissar jag?) har inhemska "targets" i första hand.

  Det kan finnas mycket våld och kriminalitet som inte utgör någon omedelbar fara för turister, och på samma sätt kan "trygga" länder ha problem med brott som riktar sig just åt främlingar som kommer på besök.

  (Dock stämmer det nog att Colombia har det femte sämsta ryktet, tycker alltid att folk säger "va, är inte det farligt?" när jag säger att jag vill åka till C.)

  SvaraRadera
 2. Intressant det där med RYKTE. Kan tänka mig att Norge har trillat med en bit efter händelserna i somras, annars lär väl Sverige aldrig toppa Norge ryktesmässigt? Jag vill absolut åka till Colombia! Jag blir inte skrämd. Sen är det ju en stor fördel att jag kan snacka spanska också såklart, men men. Puerto Rico är oxå rätt osäkert, men mig hände aldrig någonting när jag bodde där och jag kände mig säker. I Buenos Aires By night kände jag mig förövrigt säkrare än i Sthlm, hur kände du där?

  SvaraRadera
 3. Apropå Colombia och våld så tänkte jag tipsa om min salsakompis som just nu är i Colombia och jobbar som internationell observatör...

  http://idaincolombia.wordpress.com/

  Det är klart att Colombia har fått oförtjänt rykte via media men jag skulle gärna åka dit!

  SvaraRadera
 4. Hah, nu såg jag ju att du har redan henne som på din läslista...jejejeje

  SvaraRadera
 5. Hitta hit från Ulrikas blogg:)även jag hoppas någon gång få åka till Colombia då jag hört så mycket fint om landet..Nu har Colombia en mycket speciell plats i mitt hjärta då vårat lilla barnbarn kommer just därifrån..Hoppas och önskar att vi åker dit någon gång:) Roligt att läsa din fina blogg...ska lägga till den i favoriter:)

  SvaraRadera
 6. Alla vi som har besökt Colombia får vara tacksamma för att vi har kunna bilda oss en egen uppfattning om både landet och folket. Vi såg och upplevde visserligen väldigt begränsade delar av Bogotá och Colombia, men vi hoppas verkligen att vi kan ta med oss grynen och återvända om inte alltför lång tid.

  SvaraRadera
 7. Johanna: Precis så är det. Sen har Colombia dessutom ett kvarhängande rykte från 90-talet då landet faktiskt var mycket farligare än det är idag. Men det är svårt att skaka av sig.

  Duktiga Tjejen: Jag kände mig också väldigt säker i Buenos Aires nattetid (mycket säkrare än i Bogotá ska sägas).

  Katariina Jepp, den bloggen har jag! Men tack för tipset!

  Anonym: Hoppas ni kan resa hit någon dag!

  Åsa: Ni har så himla mycket fantastiskt kvar att se, det blir många resor!

  SvaraRadera
 8. Tack för inlägg! Jag håller med Johanna, "farlighet" är ju ett mkt relativt begrepp. Vad är farligt, var, varför och för VEM? Sen kan jag tycka att det är så onödigt att göra alla de här rankinglistorna. Vad blir bättre av att samma länder åter igen får höra det de alltid fått höra? Sverige - skitbra! Colombia - skitdåligt! Så enkelt är det ju inte.. Kram!/Julia

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.