måndag 23 maj 2011

Det här med visum

Hej person som googlat på "regler om visum i colombia nytt år 6 nya månader?" och hittat hit. Jag tänkte ta och reda ut ett och annat för dig och andra som undrar.

Jag gissar att du undrar om turistvisum, alltså det man som svensk får stanna i Colombia som turist på via stämpeln i passet när man reser in i landet. Det är max sex månader man får vara turist i Colombia, eller rättare sagt 180 dagar. Och till din fråga: enligt dekretet som reglerar detta (decreto 4000 de 2004 om du vill googla) står det i artikel 56.1 att det är max 180 dagar per kalenderår. Rent teoretiskt är det alltså nytt år, sex nya månader.

Man får max 90 dagar (men oftast mindre) när man reser in i landet. Sen får man förlänga det i upp till 90 dagar till, vilket man gör på säkerhetspolisen DAS genom att fylla i lite papper och betala $72.350 pesos (per gång, oftast får man nämligen bara 30 dagars förlängning i taget).

Vill man stanna längre än 180 dagar på ett år måste man ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd (visa temporal), vilket är en helt annan historia. Vill man veta mer om hur man gör det kan man läsa det på spanska här.

Okej, hoppas du blev hjälpt!

6 kommentarer:

 1. Har du permanent uppehållstillstånd Annika, eller hur ser framtidsutsikterna ut på den fronten? Och Oscars chanser att få svenskt dito? Antar att det inte är supersmidigt alla gånger..

  SvaraRadera
 2. Nej, inte ännu. Jag måste bo här i minst fem år med tillfälligt uppehållstillstånd innan jag kan ansöka om permanent. Alternativt bli förälder till ett barn som är colombiansk medborgare. Vi får se vilket som kommer först!

  Och Oscar... Just nu väntar vi på svar angående hans turistvisum för vår smekmånad till Sverige i sommmar. Men jag tror inte att det är något större problem när vi väl är gifta om vi vill flytta till Sverige ett tag. Han får dessutom permanent uppehållstillstånd direkt då, om jag förstår det rätt.

  SvaraRadera
 3. Har vi fått information om exakt när ni kommer till Sverige? Eller närmare bestämt, till Umeå!

  SvaraRadera
 4. Vi lämnar Bogotá den 22 juli och landar i Umeå den 24e (däremellan landar vi på Arlanda sent på kvällen den 23e).

  Fest blir den 30e, skriv upp i almanackan!

  SvaraRadera
 5. Kolla upp det dar med arbetstillstand for Oscar innan ni flyttar till Sverige... For en kompis till mig tog med sin argentinska pojkvan till sverige, och de gifte sig dar. Men Han far fortfarande inte arbetstillstand, utan de maste Han aka tillbaka till Argentina for att soka (och det har de saklart inte rad med). Om Han bara ska plugga kanske det fungerar annorlunda, men kolla upp, kolla upp!

  SvaraRadera
 6. Åh, bra att du sa det! Det ska vi verkligen kolla upp när det blir dags.

  Vi tänkte ett anhörigvisum (för på studenvisum måste han nämligen betala terminsavgift på universitetet eftersom han inte är EU-medborgare), men ska kolla vad som gäller med att få arbeta då.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.