lördag 21 maj 2011

Byråkratin i ett nötskal

Även om den här lilla videon är från Spanien hade den precis lika gärna kunnat vara colombiansk. Eller från vilket annat latinamerikanskt land som helst. Det är latinobyråkratin i ett nötskal.

Den innebär en ständig brottningsmatch mot stämplar som inte får vara äldre än 30 dagar, kopior som måste verifieras av notarie, papper som saknas, foton som är en millimeter för stort eller för litet eller har blå bakgrund istället för vit, och så vidare i all evighet. Och inget går någonsin att göra smidigt på internet eller via telefon, för allt måste man stå i evighetsköer och helst ska varje byråkratisk process genomföras på minst två olika kontor, på motsatta ändar av stan, med olika öppettider så att det aldrig går att få allt gjort på en och samma dag:


Huvudpersonen i den här lilla filmen är numera min nya hjälte.

6 kommentarer:

 1. Hahaha, älskar the walk of victory på slutet. Underbar film. Förstår hur du måste känna dig varje gång du står i en sådan kö.

  SvaraRadera
 2. Fantastisk film, hahaha! Hur hittade du den? Den enda ljusglimten i latinobyråkratimisären är att man kan dela sitt öde med andra... ALLA lider ju (även byråkraterna, inbillar jag mig trots allt) - varför gör folk inte revolt och kräver administrativa reformer? (Hm kanske för att de prioriterar att först göra revolt mot fattigdom, korruption och våld...)

  SvaraRadera
 3. Svårt ska det vara... Australien är rätt ok med sånt här, men min kompis som bor i Afrika sedan ett par år tillbaka klagar ständigt på allt strul med sånt här... Suck! Kram fina du

  SvaraRadera
 4. Schysst film! Håller på att försöka fixa mexikanskt pass till grabben här. Informationen på nätet stämmer inte får man höra när man väl kommer till "relaciones exteriores" som utfärdar pass. Vi fick en avtalat tid och väl där blev vi hänvisade till en nummerlapp och vänta i två timmar. Varför ge oss en "cita" överhuvudtaget så? Uppehållstillstånd gick väldigt smidigt dock, kanske hade tur med handläggaren.

  SvaraRadera
 5. Johanna: Ja, det är lite som att livsgnistan långsamt rinner ur en varje gång...

  Eli: Facebook, källan till roliga youtube-klipp! Och ja, jag har till och med vänner som jag fortfarande umgås med som jag lärt känna i eviga byråkratiköer.

  Emmy: Ja, det är en evig källa till frustration.

  Åsa: :)

  El Suecano: Ja, det här med att få avtalade tider, alltså... Men skulle man någon gång komma en kvart försent kan man ge sig på att just den gången är handläggaren i tid.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.