måndag 24 september 2012

Frågestund: Colombia

Åsa undrar: Om du skulle berätta för en grupp svenska 6-åringar om Colombia - vad skulle du berätta då?

Colombia är ett land som ligger på andra sidan Atlanten som är ett jättestort hav. Det är ganska långt bort från Sverige. I Colombia finns det inte sommar eller vinter eller höst eller vår som i Sverige, utan istället är det samma väder hela tiden. I Bogotá som är huvudstaden är det sånt väder som det är i Sverige när det börjar bli höst, fast det är så året runt. På andra ställen i landet, till exempel vid kusten, är det jättevarmt, mycket varmare än i Sverige på sommaren till och med.

Eftersom det är så varmt på många ställen i landet växer det massor av olika frukter. En del finns i affärerna i Sverige också, som till exempel äpplen och apelsiner och bananer. En del andra kan man inte köpa i Sverige och de har namn på spanska, till exempel lulo och zapote och pitaya.

Människorna som bor i Colombia är väldigt glada och tycker om att prata och skratta mycket. De tycker också mycket om att dansa. Ofta när man firar något i Colombia, till exempel någons födelsedag eller julafton eller så, så sätter de på salsamusik och så dansar alla med varandra.

I Colombia finns det många som är väldigt rika och äger en massa mark och har en massa makt, och jättemånga som är så fattiga att de nästan inte har någonting. Det tycker många är väldigt orättvist. Därför började vissa grupper av personer kriga mot andra, för att kräva att de rikedomar som finns i landet ska fördelas mer rättvist mellan människorna. Det kriget mellan olika grupper har hållit på jättelänge. Nu har presidenten i Colombia bestämt att grupperna ska prata med varandra istället för att slåss, för att försöka komma överens och sluta kriga. Nu hoppas många i Colombia att det ska bli fred i landet äntligen. Då blir nog folk ännu gladare än de redan är.

Emma säger: Jag önskar tips om reggaetonmusik från Colombia? och Ella också: Kan du inte göra en reggaeton-playlist?

Alltså. Jag är verkligen jättedålig på reggaetón. Dessutom är jag totalt ouppdaterad eftersom jag knappt varit på ett enda uteställe på det senaste året eller så. Sorry.

Men ett reggaetónband som jag gillar (eller, de är inte så mycket reggaetón alls längre, men det var så de började) är Calle 13. Visserligen från Puerto Rico, men ändå. Och alltså, när jag lyssnar på dem nu så... inte alls reggaetón nuförtiden. Oh, well.

Den enda colombianska reaggetónartisten jag känner till är Maluma.

Emme undrar: Tips på några bra artister/band från Colombia? Hur ser sportkulturen ut i Colombia - vilken sport är "nationalsport" om du förstår hur jag menar?

Ja! Cinemacinco, Choc Quib Town och Bomba Estéreo, La-33, Systema Solar.

Nationalsporten måste nog sägas vara herrfotboll. Colombia är inte särskilt bra, har väl inte kommit till VM på ett bra tag, men passionen och entusiasmen är det verkligen inget fel på. Mer inhemska sporter, som kanske inte finns någon annanstans, är tejo och rana, som jag skrivit om här. Om man nu kan kalla de för sporter...

9 kommentarer:

 1. Hej, ville bara påminna om att Colombias damlandslag i fotboll kom tvåa i Sydamerikanska mästerskapen 2010 och även deltog i VM 2011.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, de är på frammarsch, men det är tyvärr inget som uppmärksammas alls här, det är bara herrfotbollen som "räknas"...

   Radera
  2. Det kan jag tänka mig!

   Radera
 2. Kan lagga till Son de Cali pa musiklistan. De gor val mest salsa men har aven gjort en del reggaetoninspirerade latar, currulao och annat bra.

  Annars ar kanske inte Colombia den storsta producenten av reggaeton. Calle 13 ar grymt bra, gillar alla deras skivor men de forsta tva ar mest reggeaton. Sen finns ju saklart Daddy Yankee, Arcangel, Winsin y Yandel och Don Omar om man ar intresserad av reggaeton.

  Vad det galler sporten sa haller jag nog inte med. Det har gatt riktigt bra for Colombia i VM-kvalet. Skulle dom kvalificera till VM blir det det forsta VM:et for Colombia sedan 1994 da laget var favorittippat men inte ens gick vidare. Spelarna spelade under mordhot och nar de atervande till Colombia blev ju Andrès Escobar, som gjort ett sjalvmal,som bekant skjuten i sin hemstad Medellin. Finns en intressant dokumentar om detta "The two Escobars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, Colombia är inte störst inom reaggeton alls, även om musiken spelas rätt mycket här.

   Fast när det gäller fotboll är det ju typ de senaste veckorna det gått bra, det är ju inget långvarit track-record precis. Får se om det räcker hela vägen till herr-VM, det vore ju fint för en gångs skull.

   Radera
 3. Cyckling ar ju forovrigt en annan sport som ar hyfsat stor i Colombia. En kvinnlig BMX-akare kom ju tom hem med ett guld efter OS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men Colombias glansdagar i till exempel Tour de France verkar vara förbi... Mariana Pajon och Rigoberto Uran hyllades som hjältar efter sina OS-guld och brons i BMX, men Colombia har inte ens en riktig BMX-bana att träna på...

   Radera
 4. Tack Annika!! Det var jättefint berättat om Colombia. Jag bär med mig dina ord och kommer säkert att få användning för dem. Ett bra slut var det också. Hoppas bara att det goda slutet består. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fint! Det hoppas jag också. Kram!

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.