tisdag 11 september 2012

Att peka med hela munnen

På sistonde har jag kommit att tänka på ett fenomen som är väldigt colombianskt. Det är något jag inte har sett någon annanstans, faktiskt, men här är det vardagsmat. Jag påmindes om det när jag gjorde det själv häromdagen och Oscar tyckte att nu fanns det faktiskt inga gränser för min totala assimilering av colombianskhet: Jag pekade med munnen.

Det är nämligen så att colombianer, generellt sett, inte pekar med händerna. För att ta ett exempel, man kanske vill säga "Hen bor i huset därborta". Samtidigt som man säger därborta vrider man huvudet åt det håll man menar, och putar ut med läpparna i samma riktning. Alternativt kan man först avsluta meningen och sedan forma ankläppar som pekar åt önskat håll.

Det ser galet fult ut, faktiskt. Men man kan ju inte förneka att det är rätt praktiskt om man nu råkar ha händerna upptagna eller så när man pratar.

-----
PS1: Idag är det elfte september. Det datumet betyder mycket mer än bara World Trade Center.

PS2: Ibland känns det extra bra att jobba där jag jobbar. Till exempel när ens chef blir utsedd av en av landets främsta tidningar för politisk debatt och samhällsanalys, Semana, till en av de tio bästa ledarna 2012.

28 kommentarer:

 1. Hahaha, skrattar högt nu. Har mycket svårt att se detta framför mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi lyckas styra upp att ses någon dag ska jag visa!

   Radera
 2. Nu fick du mig att le... Vill se illustrerande bild, tack!

  /Hilma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försökte googla fram en bild eller en video men jag hittade ingen, tyvärr... Du får använda fantasin!

   Radera
 3. Haha! Jag har en historia om detta: vi flyttade till Sverige när jag var 16. Och så träffade jag Fredrik 4 år efteråt. När vi gått ut i någon månad påpekade han för mig att det var "gulligt" att jag pekade med hela munnen. Jag hade inte tänkt på det och trodde att det var något JAG gjorde. Sedan fick han träffa min mamma och systrar och då sade han:"Nu fattar jag! Hela familjen gör det!". Det hade jag inte "sett". Nu blev det ett familjefenomen. Några år efteråt såg vi den otroligt populära videon "Sopa de Letras" i Sverige (där en stand-up komiker skrattar åt "colombianskhet") och då insåg vi att hela landet gjorde det! Vilken upptäckt! haha! När jag kom tillbaka till Colombia 10 år efteråt fick jag se detta live: ett helt land som pekar med munnen precis som jag... tänk att man kan vara så hemmablind! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Ja, jag hade faktiskt vant mig, tills en kompis från USA som bott här i flera år berättade att hon råkat göra så när hon var på besök hemma och folk hade stirrat på henne som ett ufo...

   Radera
 4. Haha det här fenomenet hann jag märka av under mina två månader i landet. Väldigt roligt och väldigt väldigt colombianskt då jag inte har sett det någon annanstans i Latinamerika!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man! Jag undrade just om det förekom på andra ställen, jag har själv heller aldrig sett det någon annanstans.

   Radera
 5. Men nu sitter jag här och försöker peka med munnen.. känns omständigt!

  SvaraRadera
 6. Gissa om vi kommer att stirra på era munnar då ni kommer hem till jul. Jag måste nog till och med sitta beredd med kameran för att dokumentera detta besynnerliga colombianska fenomen.

  SvaraRadera
 7. Hade en polare från El Salvador som påstod att man gjorde så där. Men det ser ju verkligen fånigt ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man, El Salvador också, alltså...

   Radera
 8. Sara Odstam12/9/12 07:53

  haha så HIMLA sant! Min fästman är colombian, och Jössanes vad munnen är hans favorit"pekfinger"...!

  SvaraRadera
 9. Har också lagt märke till det, min pojkvän gör det inte men däremot hans familj... och ja många andra i Colombia. Ser otroligt fånigt ut men är ändå charmigt på nått sätt och som du säger rätt praktiskt när man har händerna upptagna=) Inte sett det på någr andra platser...
  /Nadia

  SvaraRadera
 10. Det gör jag också! Munpekningen beror nog på att det är allmänt ansett fult att peka. Julian ber exempelvis om ursäkt när han ska peka ut restauranger till turist och sånt. "Perdona que te señale!".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kanske är därför! Har inte tänkt på det, men det låter ju logiskt.

   Radera
 11. hela Nicaragua är ett peka-med-munnen-land! tycker det är väldigt smidigt och inte alls så fult faktiskt. en försvenskad variant är ju att peka med kraftig huvudnick uppåt och kanske bara en svag läppformation.

  gillar också väsljudet tsi-tsi (tungan mot ihopbitna tänder och så blåsljud på det) som används för att påkalla någons uppmärksamhet. fungerar super, även om det är en folkmassa på 100 personer så är det garanterat just den personen du vill ha tag på som vänder på huvudet :)
  ay latinamerika!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nicaragua också! Kanske är Colombia och Centralamerika som munpekar...

   Radera
 12. Haha, jag gillar det och brukar komma på mig själv varje gång när vi varit i landet ett par veckor att jag börjar göra det själv. Kom också på fenomenet genom just Sopa de Letras, när han imiterar en colombianska mamma - Miralo allaaaaa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pelota de letras är fantastisk!

   Radera
  2. Jag förlitar mig på att Åsa kommer fånga detta på bild när ni åker hem över jul. Hon brukar fånga det mest fantastiska ögonblicken på bild så det blir säkerligen inga problem.

   Grattis till att ha en sådan fantastisk chef.

   Kram Pernilla

   Radera
 13. Kan meddela att det förekommer flitigt även på Kuba!! Vande mig aldrig trots fem års boende, tycker det ser störtlöjligt ut!!

  SvaraRadera
 14. Está un poco tarde, pero cuando leí esto me pareció muy chistoso. Y vi este video y ahí mismo me acordé: http://youtu.be/5ebQacGxWSk

  Esta serie está muy chistosa, de pronto te puede dar mas ideas para tu blog!!

  http://www.senalcolombia.tv/5maneras

  Saludos!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gracias por el link! Voy a hacer un post nuevo con eso...

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.