söndag 23 september 2012

Att fira önskningar

Vi firar alltid konkreta händelser. När någon ska gifta sig ordnar vi möhippa, när någon ska få barn har vi babyshower. Jag vill fira mina önskningar.

Roxana och hennes pojkvän har bestämt sig för att försöka bli med barn. Det ville hon fira med sina vänner och bad oss om en pre-moderskapsfest. Vi visste inte riktigt vad vi skulle hitta på, men alla andra i tjejgänget har fått sin möhippa, så naturligtvis skulle Roxy få sin fest.

Förra lördagen samlades vi - Roxy, Cata, Juli, Joanna och jag - för att dricka vin och picknicka inomhus och prata om livet. Och fira Roxys önskningar.

För moderskapstemat hade vi fått tag på en traditionell barnmorska och doula som utförde en fertilitetsrit med oss, för Roxy. Det var ungefär lika new age som man kan föreställa sig att en sådan grej är - dansa i ring ("som moder jords gudinnor"), meditation, utbyte av objekt som symboliserar fertilitet (rosmarinplanta, garn och stickor, blommor, färgkritor och lite annat), och så vidare. Men samtidigt väldigt fint. Roxana var precis lika nöjd som hon ser ut att vara på bilden.

Vi borde fira våra önskningar och drömmar lite oftare.

21 kommentarer:

 1. Åh vilken härlig grej att fira sina drömmar. Det har jag aldrig ens tänkt på. Här firas det alldeles för sällan och alldeles för lite. Men det är ju sant. Man ska ju fira det som är bra i livet. Tack för att du påminde mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lite så! Sätt igång att fira!

   Radera
 2. Så fint av Roxana att vilja fira sin önskan med er. Jag hoppas verkligen att hennes dröm går i uppfyllelse.

  SvaraRadera
 3. Vilken fin idé! Och så fint ni ordnade det för henne!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev verkligen lyckat, trots att vi inte hade någon aning om hur en pre-moderskapsfest går till...

   Radera
 4. Om man ändå hade tänkt så... Då hade ju alla vetat att man önskade sig barn och kunde stötta från början istället för att det blev många känslosamma situationer innan vi slutligen fick vår fina son!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att det kan vara en bra idé att vara öppen ibland. Men som tur var fick ju ni ett lyckligt slut/början ändå!

   Radera
 5. Det låter faktiskt ganska fint.

  SvaraRadera
 6. Oj vad fint, och tänkvärt. Så borde man göra mycket oftare. Jag ska införa.

  SvaraRadera
 7. Det här var ju en supertuff och bra grej! jag brukar försöka på att ta ut vinster i förskott - dvs, tro att allt kommer bli precis så som man hoppas. Folk tenderar att göra tvärtom, men jag resonerar som så att om jag var glad innan kan jag ju i alla fall ha fått varit glad. jag tycker det r modigt att fira just en sån grej som att vilja bli med barn. Så himla mycket hysch hysch kring det i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra resonerat, tycker jag!

   Radera
 8. Vilken himla fin grej att gora! Och sa modigt att dela sina onskingar med vanner innan de slatt in. Verkligen haftigt, det har skall jag ha i atanke infor framtiden.

  Sjalv ogillar jag tex. babyshowers, att manniskor kommer och oser gavor over en liten person som annu inte finns och den konsumtionshysteri som de representerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var jättefint!

   Fast jag håller inte riktigt med om babyshowers. Jag tyckte att det var en konstig grej först, men vi fick flera när kag var gravid och det räddade vår ekonomi. Vi fick säng, skötbord, badbalja, bilstol, kläder, matstol, allt möjligt som man behöver men som blir jättedyrt om man ska köpa allt själv. Och blöjor i mängder!

   Radera
 9. Jo, det ar klart att det ar bra att fa grejer till bebisen. Jag tycker bara det kanns konstigt att ha en presentfest for nagon som annu inte ar fodd. Det hander ju faktiskt att forlossningar inte slutar som man skulle ha onskat och hur kul kanns det da att sta dar med alla grejer...
  Sen tycker jag det kanns trevligare att ge gavor till nagon man faktiskt far mota, gosa med och nosa pa. For det blir sa mycket grejhysteri bara tycker jag. Och alla grejer man anvander till sin bebis behover ju inte vara splitternya.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast å andra sidan tror jag att det gör lika ont att förlora barnet oavsett om man har grejer eller inte. Men man kan ju avsäga sig baby showers om man vill.

   Personligen tyckte jag att det var jätteskönt att få allt innan födseln, dels för att ha allt fixat och dels för att slippa ta emot en massa besök från alla möjliga som vill komma med presenter när man sitter nysnittad med en nyfödd bebis. Besöken fick vänta. Men det är ju såklart roligare för givaren att få träffa mottagaren av presenterna...

   Men det måste ju inte vara nya grejer bara för att det är baby shower. Vi önskade oss till exempel uttryckligen second hand-grejer (av miljöskäl m.m.), även om vi såklart fick en del nytt ändå.

   Radera
  2. Att man kan avsta fran Babyshowers har du ju helt ratt i. Ar nog bara jag som ar lite anti :) Jag hade inte heller onskat fa besok hemma med en nyfodd bebis, men bebisen finns ju kvar och kanske kan man ordna firandet lite senare.
   Saken med babyshowers ar just den att (om man inte gor som ni gjorde och bad om second hand grejer) gar miste om det fina med arvda grejer. Min son sov t.ex. i en spjalsang som anvants av bade min moster och hennes tva barn. Miljoaspekten tycker jag ocksa ar viktig. Nar det galler bebisgrejer finns det ju ocksa sa otroligt mycket prylar av vilka man bara behover en brakdel.

   Radera
 10. Ååh den här idén tycker jag om jättemycket! Jag minns hur jag grät av glädje vid speciellt 3 stora tillfällen när min syster skulle skaffa barn: 1. När de berättade att de skulle börja försöka. 2. När de var gravida. 3. När barnet föddes!

  Men så gillar jag ju att "ta ut glädje i förskott". Jag tycker inte alls att det gör ondare och att en blir mer besviken bara för att en har firat och peppat innan. Då har en ju haft det kul och positivt tills då liksom!

  Åh, och det kan ju appliceras på allting! Jag gillart!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.