Jag tänkte berätta om tre populärkulturella fenomen i Colombia - tejo, rana och chivas rumberas.
Tejo |
Tejo kan sägas vara Colombias nationalsport och består av fyra viktiga element: runda, platta stenar, lera, smällare och öl.
En tejo-lokal består av flera avlånga spelplaner, avskilda med nät. I ena änden av spelplanen finns en trälåda med lera som lutar diagonalt och har mechas (ett slags platta triangelformade smällare) utlagda i ett speciellt mönster. Spelet går ut på att kasta en rund, platt sten, som väger runt två kilo, mot smällarna för att få dem att explodera (med tinnitusframkallande volym). Beroende på vilken smällare som exploderar får laget ett visst antal poäng.
Rana |
Rana, som betyder groda, är mer ett spel än en sport, och finns på de flesta mer traditionella barer.
Spelet går ut på att kasta metallringar och försöka träffa hålen och få så många poäng som möjligt. Allra mest poäng ger det att träffa mittengrodans mun.
Eftersom rana framför allt är ett barspel är även här öl en viktig ingrediens i spelandet.
Chiva rumbera |
En chiva är traditionellt en typisk buss som användes framför allt på landsbygden för att transportera såväl människor som gods och livsmedel. Den är oftast väldigt färgglatt målad och har varken fönster eller ordentliga dörrar.
Nuförtiden har bussarna fått ett nytt användningsområde i städerna - som chivas rumberas, dvs festbussar.
Särskilt vanligt är det att se chivas rumberas i december, festmånaden framför alla andra i Colombia.
För en mindre slant hyr man en chiva rumbera och får en fest på hjul, komplett med DJ som spelar reggaeton på högsta volym och så åker man runt i stan i några timmar, dricker sprit, dansar loss på bussen och ropar åt alla som man åker förbi.
Lite samma stämning som på ett studentflak, skulle man kunna säga.
Åh, jag känner igen de där chivas rumberas från de kylskåpsmagneter som vi köpte med oss hem.
SvaraRaderaAnvänds de över huvud taget inte längre som vanliga bussar?
Tackar, tackar - det var kul att läsa!:)
SvaraRaderaÅsa: Jo, jag tror att de används fortfarande, men sällan och på avlägsna platser.
SvaraRaderaSaralingon: Så lite så!
Jo, chivas används fortfarande på landsbygden i Cauca och Valle i alla fall. Många är så gamla som från 40-och 50-talet... helt galet att de fortfarande används, och på de mest farliga vägarna också...
SvaraRaderaKul att läsa mer om Colombia. Speciellt amazonas som i inlägget nedan. Är så sugen på att åka dit på min sydamerikatur. När jag nu får tid och råd med den! =)
SvaraRadera