fredag 19 november 2010

Colombiansk musik del 3: Julmusik

Julen är ju som sagt årets största högtid i Colombia. Och högtid i Colombia betyder fest och dans, vilket i sin tur betyder att julmusiken är dansant. Det är mycket salsa, och mycket rytmer. Inte så julaktigt, kan man tycka, men efter ett par jular här börjar jag ändå förknippa den här rytmen med jul:


Men det finns också riktiga bottennapp bland Colombias julmusik. Skräckexemplet är kanske "Mamá, dónde están los juguetes" (mamma, var är leksakerna), som handlar om en fattig liten pojke vars mamma inte har råd att köpa julklappar till honom. Han ser medan de rika barnen åker förbi med sina dyra julklappar i fina bilar och gråter till sin mamma att han är väldigt ledsen över att han inte fått en enda julklapp av niño dios (jesusbarnet). Och mamman svarar att ja, det är nog för att han gjort något dumt och jesusbarnet inte tycker om honom, så de får be till himlen ända tills nästa år och hoppas att han kanske får några julklappar då.

Nu är ju Colombia ett till stora delar katolskt land, så naturligtvis finns en massa julpsalmer också, ganska tråkiga som psalmer brukar vara.

den här sidan finns spellistor med colombiansk julmusik för den som vill lyssna mer, och här finns en spellista på youtube med ännu mer musik.

God jul i förskott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.