söndag 3 mars 2013

Brandsäkert

Säkerhet i Colombia är synonymt med att undvika att bli rånad/överfallen. Man undviker att prata i mobiltelefon på gatan, det sitter järngaller fastsvetsade framför alla fönster på låga våningar och hyreshus, shoppingcenter, osv har för det mesta säkerhetsvakter som bevakar alla ingångar.

Men när det gäller övriga områden finns i princip inget säkerhetstänk överhuvudtaget. Man använder bara bilbälte i framsätet, och inte av säkerhetsskäl utan för att man riskerar böter annars. Barn sitter oftast i någon vuxens knä i bilen. Jag har sällan sett grindar för trappor, skydd för balkongräcken eller låsta medicinskåp hemma hos folk som har småbarn.

Brandvarnare har jag aldrig sett hos någon. Vi har inte heller haft någon under de tre och ett halvt år vi bott i lägenheten. Jag har tänkt flera gånger att det vore bra att ha, men det har stannat i tanken. Det krävdes tydligen att min mamma tog saken i egna händer och gick och köpte en brandvarnare till oss när vi var i Sverige i julas.

Nu sitter den äntligen på plats i taket och batteriet är testat och funkar. Det var på tiden.

19 kommentarer:

 1. No entiendo porqué vives en Colombia si todo el tiempo te la pasas criticando todo y todo te parece mal. Ve a vivir a tu paraiso sueco y deja de criticar tanto...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Realmente me sorprende tu comentario y me da la impresión que no has leído mucho en este blog, pues no sé cómo llegaste a esa conclusión.

   Como escribí aquí, yo vivo en Colombia por voluntad propia. Me vine aquí y me quedé porque me encanta Colombia. Pero creo que (la mayoría de) las personas que leen son lo suficientemente inteligentes para entender eso sin que lo tenga que explicitar todo el tiempo.

   Pero eso no significa que me tiene que encantar todo, todo el tiempo. Y este no es un blog de promoción turística de Colombia, es un blog sobre mi vida cotidiana que sucede en Colombia. Es totalmente voluntario leer aquí, y si no te gusta y prefieres leer solo sobre lo maravilloso que es Colombia te recomiendo este blog.

   Y sobra decir que Suecia no me parece un paraíso. Si fuera así estaría viviendo allá y no acá.

   Radera
  2. Si no lo entiendes deberias leer su blog antes de publicar un comentario asi.

   /Anna Granström.

   Radera
 2. Hej, jag har sökt efter information om Colombia och Bogota eftersom jag ska dit nu i Juli och hälsa på en vän, därav varför jag hamnat på din blogg.

  Jag tänkte höra om du kan ge några bra tips på vad som är sevärt och vad jag inte bör missa efter att ha varit i Bogota. Även om det är några andra platser runtomkring i närheten då vi inte kommer befinna oss i Bogota hela tiden.

  Vore även kul att veta lite om prisskillnader så att man har lite koll på läget, även annan information som är bra att veta är välkommen. /Leo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Den här bloggen har massor av restips för Bogotá med omnejd (och resten av Colombia också. De har flera inlägg på temat "tips på aktiviteter om du har en helg i Bogotá", och liknande.

   Jag har skrivit om priser här, här och här.

   Under den här fliken har jag samlat länkar till alla tidigare inlägg jag skrivit med allmän information om Colombia.

   Trevlig resa!

   Radera
 3. Jag tycker att det är lite obehagligt med galler för fönstren om det skulle börja brinna...
  Men det är intressant det där, om man i en land måste vara mest rädd för andra människor eller om man i första hand kan lite på människors goda vilja. När jag växte upp lärde jag mig att man aldrig får låsa bildörrarna, eftersom "om det händer en olycka måste andra människor kunna hjälpa dig ut." I vissa länder/städer får man istället lära sig att alltid låsa, eftersom man annars kan bli rånad...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker också att det här med galler för fönstren är mycket obehagligt ur brandsäkerhetssynpunkt. Och det är intressant det där med att vara rädd eller inte för andra människor.

   Radera
 4. Äntligen!!

  Kram mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var verkligen på tiden!

   Radera
 5. Klokt av mamma Inger. Men apropå bilar och säkerhet - har ni nåt som motsvarar vår svenska bilbesiktning i Colombia (undrar hon som fick oväntat körförbud för några veckor sedan...)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, hon är klok!
   Ja, det finns en slags bilbesiktning. Det är nämligen obligatoriskt med försäkring till bilen och för att få teckna en försäkring måste den besiktigas först. Hoppas din bilsituation löser sig snart!

   Radera
 6. Det är lite skevt det där, min pojkväns 5åriga systerdotter fick klättra omkring lite som hon ville i bilen, både på långa och korta resor. Obehagligt för mig som är så typiskt svensk i säkerhetstänket. Det skulle ju kunna vara så att det är större risk för en bilolycka, och värre konsekvenser, än att till exempel bli rånad på mobilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis! Just i den aspekten är jag nog väldigt svensk, trots många år i Colombia...

   Radera
 7. Brandvarnare är en sån liten sak som är så smart!! Onödig kommentar längst upp av anonym, snacka om att inte ha läst din blogg...

  Känner igen mycket från PR!

  /Anna Granström.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju lätt åtgärdat!
   Onödig kommentar, eller hur... Tack för stödet! Vet inte om personen i fråga pratar svenska, annars kan ju inläggen verka lite hur som helst i google translate.

   Kram!

   Radera
 8. Jag fick också en brandvarnare av min mamma! Det var sex år sedan. Den ligger tyvärr fortfarande nerpackad under sängen. Har ganska goda grunder till att tro att den inte fungerar. Samtliga grannar lagar ju mat över öppen eld... Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj då... Men jag tror nog att den fungerar, de brukar komma med batteriet inkluderat men inte inkopplat.
   Kram!

   Radera
 9. Ha,ha, tänka sig, jag fick också en brandvarnare av min mamma för några år sedan (verkar som om mammor gillar att köpa brandvarnare!!!) och den har inte heller kommit upp, men nu ska jag försöka få tummarna loss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Det går på fem minuter!

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.