torsdag 14 mars 2013

Latinamerika firar?

Potatis var det här
På de svenska nyhetssidorna går det att läsa hur Latinamerika gläds åt att nye påven kommer från kontinenten, Argentina närmare bestämt. DN påpekar visserligen att reaktionerna var avvaktande i vissa grupper. Det måste vara de grupperna min bekantskapskrets uteslutande består av.

Igår fylldes mitt facebookflöde till en tredjedel av skämt, framför allt på temat att spanska ordet för påve - papa - också är det spanska ordet för potatis, och lite Maradonarelaterat ("guds hand", ni vet). Övriga två tredjedelar bestod av gamla citat, rättsprocesser (även om ryktet att han samarbetat med argentinska militärjuntan tydligen inte ska stämma), och allt dåligt som nye påven någonsin gjort och sagt i sina dar. Han verkar inte vara en särskilt sympatisk person, homofob och misogyn som alla hans företrädare. Annat var väl inte att vänta sig.

Jag har inte sett eller hört något firande alls.

Men det här att nye påven är från Latinamerika, och att det tydligen enligt experter är en total överraskning. Va? Naturligtvis skulle nästa påve komma härifrån. Påvevalet är såklart politiskt och det är här på kontinenten katolska kyrkan har sin största medlemsbas. Hur kan det komma som en överraskning för någon?

8 kommentarer:

 1. Det är ur ett politiskt perspektiv underligt att det inte har hänt tidigare att en latinamerikansk påve blivit vald.
  När det kommer till reaktioner har många av mina colombianska kontakter kommenterat och lagt upp bilder på den nya papan med positiv klang. det är sjukt frustrerande att se hur de hyllar honom och skriver att han är "tierno", "humilde" och "bello". Jobbigast är när kvinnor skriver sådana saker om en man som är emot alla sorters abort, användning av kondom, homosexuellas lika rättigheter osv. De hyllar en man som förtrycker dem. Vissa har lagt upp snälla skämtteckningar och andra kommenterar det inte alls.
  Det är svårt att tro att det är år 2013 när man hör den nye påvens uttalanden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Jag tycker också att det märkliga är att det händer först nu. Vad skönt att jag inte har sett några sådana reaktiner alls, hade nog inte varit bra för blodtrycket...

   Radera
 2. Hej! Hälsningar från grannlandet :-) Har länge följt med din blogg men aldrig kommenterat förrän nu. Jag skall faktiskt till Bogota i april för jobbet. Älskar den staden! Och nej, här i Peru har jag nog inte heller sett någon fira.

  Ha det bra!

  Anna-Stina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, tack för hälsningen! Trevlig resa!

   Radera
 3. Haha, jo. I Allmänningen lät det: "Nu kommer argentinarna känna sig ännu mer som kungar över Latinamerika än vad de redan gör." Dessutom påpekar många hans italienska rötter med ett "vit, gubbe, facho - direkt från Vatikanen alltså". Till skillnad från vad svensk press tycks tro är Vatikanen inte helig för alla latinamerikaner utan för många snarare en förlegad institution som bör avskaffas. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Enda artikeln som uppmärksammat det är ju DNs, tack vare utmärkte Erik de la Reguera.

   Radera
 4. Intressant läsning!

  Anna Granström.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.