tisdag 5 mars 2013

Colombia och biståndet

I dagarna har det svenska biståndet till Colombia och övriga Latinamerika (Bolivia och Guatemala) diskuterats. SIDAS generaldirektör skrev i en debattartikel häromdagen att Sverige borde fasa ut biståndet till Latinamerika eftersom länderna som får bistånd numera är medelinkomstländer.

Det har såklart väckt reaktioner. Några dagar senare publicerade några stora svenska biståndsorganisationer en replik i SvD, och de har även skickat brev direkt till SIDAs styrelse. Både Omvärlden och Latinamerika.nu har också publicerat artiklar.

Och visst är det ett märkligt förslag. Det må vara hänt att Bolivia, Guatemala och Colombia inte är de allra fattigaste länderna i världen. Men de är bland de allra ojämlikaste. Vissa är stenrika och många, många fler är väldigt fattiga. Fred och säkerhet är ett av biståndets prioriterade områden:
"Att minska risken för krig och konflikter och arbeta för fred och försoning i konflikthärjade områden är därför självklara områden för det svenska biståndet."
Jag ser inte logiken någonstans i att vilja dra in biståndet till Colombia just som landet befinner sig mitt i historiska fredsförhandlingar.

Men hur som helst. Det finns andra vägar att gå än det officiella biståndet, tack vare fantastiska eldsjälar som Mammas Machete-Julia. Kommer ni ihåg lekplatsen som hon samlade in pengar till och byggde? Nu har hon ett nytt projekt på gång. Såhär skriver hon:
"Vi har barn i Medellíns kåkstäder som tvingas döda andra människor på beställning. Vi har även en jätteduktig pedagog och bildlärare (María) som tror att konst kan motverka krig. Vi har även en otröttlig eldsjäl (jag) som ska hjälpa till och starta en skapar-verkstad för dessa barn. Vi har däremot inga pengar till målarburkar, fingerfärg, ritblock, modellera, ritblock och annat roligt. Någon som vill hjälpa till med material, bidrag eller idéer?"
Hon har redan samlat ihop en pengar och kunnat köpa en del material, men mer behövs! Vill ni hjälpa till? Alla bidrag är välkomna, stora som små, ekonomiska eller i form av knowhow, idéer och spridning! Mejla Julia för kontonummer m.m. på juliasvanberg@hotmail.com

2 kommentarer:

 1. Jag har skänkt pengar till Skaparverkstaden i Medellin. Julia är så himla bra! Kommer bidra till alla hennes framtida projekt av den kategori.

  Har missat artiklar om bistånd på sistone, är i bebisbubblan...

  /Anna Granström

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är hon bra! Fint av dig att skänka!

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.