fredag 30 november 2012

Jättedyra Bogotá

För ett tag sedan publicerade tidningen Semana en artikel med titeln ¡Bogotá está carísima! (=Bogotá är jättedyrt!). Den handlade om hur priserna på bara några år skjutit i höjden på nästan allt här i stan. Enligt det internationella levnadskostnadsindexet har Bogotá krupit tio platser upp på bara ett år (och hela 161 platser av totalt 214 de senaste tio åren) och ligger på nummer 53 av världens städer, och som femte dyraste stad i Latinamerika*.

Att Bogotá är dyrt märks. Visserligen är det mesta billigare än i Sverige, särskilt sånt som har med tjänster att göra, för arbetskraft är billigt. Att gå till frisören, åka taxi eller få hemmet städat kostar en spottstyver i jämförelse. Andra saker är dyrare, särskilt internationella märken av kläder och möbler. Samma Zara-tröja kostar nästan dubbelt så mycket i en butik i Bogotá som i Stockholm.

Kommer man till Bogotá med en svensk lön, eller som anställd på någon internationell organisation som alla betalar fantasilöner kommer man att leva gott. Det är billigare i Bogotá än i Stockholm (som ligger på plats 46 jämfört med Bogotás 53, så skillnaden är inte enorm).

Problemet är när man lever på en colombiansk lön. För medan priserna är lite, lite lägre i Bogotá, är lönerna mycket, mycket lägre.

Den här sidan ger en rätt bra prisjämförelse. Nyckelordet där är "local purchasing power". Lönen räcker mycket längre i Stockholm än i Bogotá.

Som om det inte vore nog med att det vanliga är rätt dyrt, med rätt låg lön, så tillkommer en massa kostnader som man inte har i Sverige på samma sätt. Varje månad betalar vi barnskötare (vilket är billigt i jämförelse med dagis som kommer att kosta 2300 kronor i månaden plus 3300 i årsavgift - för att inte tala om vad skola sen kostar, minst 3700 kronor i månaden plus terminsavgiften), varje månad betalar vi en massa i privat sjukförsäkring.

Varje månad hamnar vi på noll på kontot.

En god levnadsstandard i Bogotá kräver en jättelön. Det är ännu en anledning för oss att sikta på sverigeflytt nästa år.

* Efter Sao Paulo, Rio de Janeiro, Brasilia och Caracas.

5 kommentarer:

 1. Intressant ämne!

  SvaraRadera
 2. Tack för ett intressant inlägg. Jag tror många svenskar inte har en aning om utvecklingen i sydamerika. Många bär nog på samma bilder som de matades med under skolåren av ett väldigt fattigt sydamerika. Vi pratade om det här hemma för någon dag sedan, vilken världsdel som kommer att bli den stora dominanten efter asien. Blir det sydamerika eller kommer det bli afrika?

  Jag gillar ditt sätt att alltid så små tankefrö när jag kikar in här hos dig.

  Ha en fin helg.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jag tror nog att det blir Sydamerika. Brasilien känns på mycket god väg.

   Ha en fin helg du med!

   Radera
 3. Det ar just det har som ar sa hemskt, att loneskillnaderna ar sa enormt stora. Ar man ett medelklasspar kanske man klarar att halla en hyfsad levnadsstandard, ge sina barn en god utbildning osv. Men ofta till priset av att man tillbringar den storsta delen av sin vakna tid pa jobbet....
  Sen har vi dem som har chefsbefattningar pa storre foretag som ocksa jobbar hacken av sig men har rad att kora runt i en BMW eller Mercedes, satta sina barn i fina privatskolor och erbjuda dem en levnadsstandard som overstiger de flesta svenskar. Och sen finns forstas dom som ar jatterika som bor i enorma dromhus man annars bara ser pa tv, som har 3,4,5 lyxbilar och inga ekonomiska problem som helst.
  Och till sist tanker jag pa den aldre man som star i ett gathorn i narheten av den byggnad dar jag bor. I sverige hade han varit pensionerad sedan lange sedan. Hans hud ar farad av djupa rynkor, laderartad efter att ha vistats sa lange under solens stark a stralar. Varje dag, fran man till fredag star han i sitt gathorn och saljer tidningar. For varje salt ex tjanar han kanske 2-3kr och formodligen ar det detta som tvingar honom att sta dar fran tidig morgon till sen kvall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis! Klyftorna är brutala och så påtagliga. Det där med de gamla gör mig så illa berörd också. Jag känner liksom att stackars människa som har slitit i hela sitt liv, ska hen aldrig få bara vila?

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.