måndag 18 oktober 2010

Vad kostar det att leva i Colombia?

En kompis frågade mig vad det kostar egentligen att leva i Colombia - alltså vardagslivet typ hyra, räkningar, mat, bussar och sånt.

Colombia är inte särskilt billigt. Billigare än Sverige är det nog, men långt ifrån billigast på kontinenten. Där vinner nog Peru och Bolivia med hästlängder. Säkert till och med Argentina även om det blivit dyrare på senare tid.

Våra sammanlagda månadsutgifter för lägenheten, det vill säga amortering, administration*, el, gas, vatten, telefon/TV/internet, är runt 6000 svenska kronor. Det är nog rätt normalnivå för folk som tjänar ungefär som oss. Det går att bo mycket, mycket dyrare, och det går att bo mycket, mycket billigare (den lagstadgade minimilönen är som sagt ca 2050 kronor i månaden), klyftorna här är enorma. Man skulle ju såklart gärna bo billigare, men då får man också tumma på standard och säkerhet, och det är det nog inte värt.

Vi lägger kanske 2000 kronor i månaden på mat i mataffären. Jag vet faktiskt inte, men jag gissar på något ditåt.

I Colombia är lunchen dagens viktigaste måltid. Det är nästan otänkbart att inte äta lunch ute med jobbet. Det kostar mellan 40 och 80 kronor om dagen. Det går såklart att få billigare, vi har ett sunkigt hak på hörnet där lunchen kostar 20 kronor, men jag brukar ha lite svårt att få med mina kollegor dit, även om jag försöker emellanåt.

Bussarna kostar runt 5 kronor, och Transmilenio runt 6,50. Det finns inga busskort med rabatt eller så, utan man betalar per resa. Taxi är billigt och det åker man mycket, särskilt på kvällen/natten då det är en säkerhetsfråga. Startavgiften är 12 kronor och så tickar det upp därifrån med typ 50 öre i taget.

Att gå ut och äta varierar enormt, men en middag på restaurang kostar kanske mellan 80 och 200 kronor per person, om man nu inte lirar i helt andra ligor och äter på Andrés Carne de Res, då får man nog räkna med det dubbla.

Samma sak är det med att festa ute. Man kan hitta hak där ölen kostar 6 kronor (33 cl-)flaskan, men på de flesta vanliga barer kostar den kanske runt 20 kronor. Eller 40 kronor, men såna dyra ställen går jag sällan eller aldrig på.

Att resa runt i landet är billigt, om man reser med buss. När jag reste till Karibien i mitten på förra året betalade vi 280 kronor per person enkel resa, och det är en bussresa som tar runt 16 timmar. Fast i bekväm buss. Det stora problemet med att resa med buss i Colombia (förutom säkerheten, när det gäller vissa delar av landet) är att det tar en evinnerlig tid, eftersom landet är bergigt och det är upp och ner för serpentinvägar. Medellín, som ligger 35 mil bort, tar 8 timmar att bussa sig till. Alternativet är att flyga. Flyg har traditionellt sett i Sydamerika varit väldigt dyrt, mycket dyrare än hemma. Men på senare tid har lågprisbolag letat sig även hit. Colombianska Aires är fantastiskt för billiga inrikesflyg. Är man ute i god tid kan man hitta riktiga kap.

*En slags månadsavgift man betalar till huset, som går till underhåll, städning, portvakter, osv.

9 kommentarer:

 1. Det är även många som frågar mig och jag brukar säga att om Sverige ligger på 100% så är Colombia på 85% och det verkar ju stämma ungefär. Men sen är vissa saker billigare där än i Sverige, typ hantverkare eller hur?
  Mamma

  SvaraRadera
 2. Ja, mycket dyrare än Bolivia och Peru! Och Argentina också verkar det som. Samtidigt som det verkligen verkar variera mycket.

  Så kommer jag med nästa fråga så att man får perspektiv - vad tjänar ni? Om du inte vill skriva vad ni tjäner just, vad är normalt? Menar, en dagslön i Bolivia var för många runt 20 kronor för några år sedan... så att man kan köpa en pirog ute på stan för 1 krona var plötsligt inte så billigt längre.

  Priser säger ju egentligen inte så mycket om man inte vet vad folk tjänar i förhållande till det. Varierar det mycket mellan städerna i Colombia? Vissa länder har ju enorma skillnader.

  Tänker på t.ex. Spanien där en biobiljett kostade upp till 200% mer i Madrid än i Malaga, och en öl som kostade 6kr i Malaga kostade typ 20, 30kr i Madrid för några år sen. Menar - är det supermycket dyrare för att det är i Bogotá?

  Tack för detta inlägg förresten, jag antar att jag är kompisen! :)

  SvaraRadera
 3. Måste säga att Aires lågprisdeal kan vara en av de smartare på marknaden:
  köp en resa skitbilligt på internet. Sedan när du kommer till flygplatsen är planet du trodde att du skulle åka med redan fullt! Så för att kunna resa överhuvudtaget, måste du betala en ombokningsavgift(!) som kan kosta mer än en normalprisbiljett skulle ha gjort ifrån början...
  Hatten av för Aires! ;)

  SvaraRadera
 4. Mamma: Ja, hantverkare och överhuvudtaget sånt som kräver arbetskraft är MYCKET billigare än i Sverige.

  It's all about me: Jepp, det är du :)
  Prisnivåerna skiljer sig rätt mycket i landet även här, och Bogotá är klart dyrast i Colombia.
  Lönerna varierar enormt. Den lagstadgade minimilönen ligger på ca 2050 kr i månaden. Hälften av alla med inkomst tjänar under en minimilön. Jag får ut runt 8000 i månaden, Oscar runt 11-12000. Sen kan man tjäna mycket mer också, jag har kompisar som får ut närmare 20000 kronor i månaden. Så det varierar enormt. Men alltså, en vanlig knegare tjänar runt 2-3000 i månaden, lite till om du har universitetsutbildning, mindre om du inte har utbildning alls.

  Nina: What?? För mig har det alltid funkat jättebra att flyga med Aires, fast jag har hört andra klaga på dem. Är det inte värt risken till Karibien över jul alltså? Vi har ju bara 3 eller 4 dagar på oss, och INGA pengar extra att lägga ut.

  SvaraRadera
 5. Kul med prislista. Var lange sedan jag var i Colombia men skall antagligen aka och halsa pa en kompis i Bogota snart.

  Aires skall jag definitivt ta och kolla upp. Fast tjusningen med att aka buss i Colombia ar ju att man far se sa mycket av ett mycket varierande och ofta smartsamt vackert landskap,sa det kanske ar vart att aka buss anda.

  SvaraRadera
 6. Snyggt med en ny bakgrund !!
  mamma

  SvaraRadera
 7. Hej igen, har kollat nu på länken du gav mig om vad du gör i Colombia. Vad spännande, för själv är jag ju aktiv i HBT-rörelsen här hemma i Sverige. Jag går förresten precis som du i giftasplaner inför nästa sommar så det ska bli kul att få följa din blogg om liknande grejer på andra sidan världen. Mycket lycka till med allt!

  SvaraRadera
 8. Hej igen Anna! Vad kul, då känner du säkert min gamla kompis Emelie Åsell, jag hörde ryktas att hon ska bli ny ordförande för RFSL om jag inte fått det om bakfoten.

  Kram

  SvaraRadera
 9. Hej! Ramlade in på den här bloggen och intresserade mig för Colombia så pass att jag flyger dit för att spendera jul och nyår. Boende och resor är klara, betalda och liksom nu undrar vi såklart hur mkt pengar man ska räkna med för att klara sig under en månad? Om man liksom handlar mat och lagar men kanske unnar sig en middag eller lunch då och då? Ligger man liksom uppe på 10 lax eller kan man räkna med 3-4 pannor? Mvh, JÄTTEFÖRVIRRAD turist.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.