måndag 4 oktober 2010

Förtydligande

Alltså, angående inlägget nedan, om att skriva sig utomlands. Det jag framför allt funderar över är tre saker:
  1. Om jag skriver mig här, är jag då helt ute ur det svenska systemet? Innebär det då till exempel att om jag åker på semester till Sverige så måste jag skaffa en colombiansk reseförsäkring? Det känns lite extra aktuellt att veta eftersom om allt går enligt planerna sammanfaller kanske den planerade sverigesemestern sommaren 2011 med en eventuell graviditet. Och då vill man ju helst inte vara oförsäkrad. Eller har jag rätt till svensk sjukvård i Sverige som svensk medborgare oavsett om jag är skriven i landet eller inte?

  2. Om jag inte skriver mig här, som jag kanske borde, har det några konsekvenser? Kan jag få någon slags böter? Typ skattesmäll eller så?

  3. Hur meckigt är det att skriva in sig i systemet igen? Är det så pass meckigt att det är helt ovärt att skriva ut sig?
Skatteverkets och försäkringskassans hemsidor säger absolut ingenting. Det finns en massa information om att bosätta sig i ett annat EU/EES-land, nästan inget om att bosätta sig utanför. Det lilla som står är ganska intetsägande och svarar inte på mina frågor.

Någon vänlig utlandssvensk med koll som vill förbarma sig över mig?

PS Jag är en ganska hyvens person och är inte intresserad av att fortsätta vara skriven i Sverige för att kunna fuska till mig bidrag. Kommer inte på fråga. För det är sånt som gör att högern har kunnat vinna med sin diskurs om "bidragsfusket" som något slags utbrett problem, och därmed kunnat skärpa reglerna så att inte ens de som behöver får det de har rätt till. No señor, tänker jag inte bidra till, serru.

11 kommentarer:

  1. Hej!
    Här kommer två länkar en från skatteverket som sköter folkbokföringen och en länk från deras hemsida.
    1/Ja du ska skrivas ut från Sverige , men får inte vara folkbokförd i Sverige om man bor en längre tid i ett annat land. Normalt ett år, det är annorlunda vid studier.
    2/ Om man ej är skriven i Sverige har du inte heller rätt till sjukvård som svensk (det har inget med medborgarskap att göra) - dvs man måste betala - istället blir du sjukförsäkad på ditt nya bostadsland Du får kolla deras regler om det gäller sjukvård etc.Om de betalar för vård i annat land och hur det regleras. Det är ju bla därför man skaffar extra sjukförsäkringar när man jobbar kortare tid (upp till ett år) i annat land.
    3/Nej det är inte speciellt svårt att bli inskriven igen.
    Hälsningar
    Eva

    http://www.notisum.se/Pub/Doc.aspx?url=/rnp/sls/lag/19910481.htm

    http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/omfolkbokforing/folkbokforingssystemet.4.18e1b10334ebe8bc80001379.html

    SvaraRadera
  2. Benved: Tack för svar!

    Jo, alltså jag vet att jag måste. Men jag vill ändå gärna veta vad det innebär, rent konsekvensmässigt.

    Alltså, Colombia betalar ju inte ens vård för sina egna medborgare i Colombia, så de lär ju knappast göra det för en ickemedborgare i ett annat land. Och min privata sjukförsäkring är den billigaste planen, så den täcker nästan garanterat inte vård utomlands.

    Återstår att skaffa reseförsäkring inför sverigesemester som eventuellt preggo. Och vilken reseförsäkring täcker graviditet till ett överkomligt pris? Typ, ingen.

    Åh, moment 22!

    SvaraRadera
  3. Hmm. Alltså jag 'avregistrerade' mig som svensk efter ett år. Jag hade fortfarande svenska försäkringar och var på vårdcentralen och sjukhuset precis som vanligt när jag var hemma emellanåt. Gratis. Ellerja, man får väl betala nån besöksavgift på 200 spänn, men annars gratis. Mitt högkostnadskort för mediciner var fortfarande giltigt.

    Det är sjukt omeckigt att skriva in sig i systemet igen. Förutom att man får träffa sjuka tanter som ba 'varför vill du bo i sverige???!!!' man ba eh förattejag är svensk? dom ba 'varför sverige?' man ba eh förattejag är svensk?. Tanter på skatteverket asså, ett eget släkte. I övrigt extremt omeckigt.

    Hoppas det var till nån hjälp!

    SvaraRadera
  4. Hurra!

    Det var precis ett sånt svar jag var ute efter! Så du skrev dig alltså utomlands men fanns ändå kvar i sjukförsäkringssystemet?

    Tanter på skatteverket, hehe. Människor i byråkratin i största allmänhet, skulle jag vilja säga. Mein gott.

    SvaraRadera
  5. Ja, jag var skriven i Australien under hela tiden. Jag utnyttjade inte australiens sjukförsäkringssystem alls eller deras koppling till det svenska. Där betalade jag, hemma ba gick jag dit. Jag vet att jag ringde och bokade tid och talade om att jag bodde i Australien och inte hade så mycket tid hemma och behövde varenuva och det var inga problem alls. Det var bara att gå dit. Man blir ju inte av med sitt medborgarskap. Man skriver sig ju bara utomlands. Däremot har du ju inte rätt till a-kassa om du inte har betalt akasseavgift (eventuellt inte annars heller, I don't know för jag sökte aldrig nån a-kassa när jag flyttade hem).

    Jag vet att jag avregistrerade mig av nån anledning, men jag kommer inte ihåg varför, men jag är ju lydig så det var säkert för att det stog nånstans att man skulle göra så. As far as I know så påverkade det inte mig nåt. Men om du eventuellt ska föda unge så kanske du ska kolla upp vad som gäller för att vara helt säker?

    Och du, teckna gravidförsäkring på ungen så fort du blir gravid. Och se till att förnya den till en barnförsäkring så fort ungen är född. På det sättet har du ALLTID försäkringsskydd oavsett om ungen blir allergisk eller får tre tår eller är helt frisk. Ba ett litet tips som jag har snappat upp i all bebisyra här hemma.

    SvaraRadera
  6. http://www.vardguiden.se/Sa-funkar-det/Halso-och-sjukvard/Akut-vard/Pa-besok-i-Stockholm/

    Att ni får betala vanlig vårdavgift beror enbart på att personalen inte vet hur ska fungera.

    hälsningar Eva

    SvaraRadera
  7. Om du planerar att vara borta längre än ett halvår ska du skriva ut dig (dvs du ger folkbokföringen din nya adress i utlandet). Går fint att göra via e-post.

    I praktiken spelar det nog inte så stor roll, de flesta landsting kommer erbjuda dig akutsjukvård precis som vanligt när du är i Sverige. Men självklart ska du skaffa en reseförsäkring ändå.

    Jag gick till tandläkaren i Sverige när jag var skriven i UK och det gick men det kom upp lite varningssignaler i deras system om att mitt besök inte blivit subventionerat osv så räkna inte men att det kommer hålla i längden.

    Ska du bli på smällen kan det vara läge att vänta med att skriva ut dig...

    Jag tror inte skatteverket kommer att jaga dig eftersom du inte har någon inkomst i Sverige och inte heller några (större) inkomster i utlandet heller. Dom koncentrerar sig nog på dem som gömmer sina miljoner på skumma konton...

    Att skriva in sig igen är enkelt, gå in till folkbokföringen på skatteverket i din nya stad och fyll i en blankett.

    Kram!
    Jon

    SvaraRadera
  8. Hej Annika, din gamla NJR-kollega här :)! Jag är numera skatteverkstant och det är rätt, har man för avsikt att bo utanför Sverige minst ett år ska man avregistreras. Då har du inte rätt till skattesubventionerad sjukvård/tandvård osv. Det handlar inte om medborgarskapet. Det är inte svårt att bli "återinvandrad" som det heter, om man flyttar hem igen. Ang. mödravård så är du knappast den enda utlandsboende kvinna som frestas att inte avregistrera dig så du är i gott sällskap... Du kan bli avregistrerad även utan anmälan om någon uppmärksammar att du är bosatt i Colombia, men du får inga böter eller så... kram!

    SvaraRadera
  9. Petra! Har du gått och blivit skatteverkstant! Det var det värsta! Alltså, jag har inte tänkt att åka hem till Sverige och föda barn, men jag planerar en eventuell sverigesemester under en eventuell graviditet, och då känns det lite läskigt att inte vara täckt av någon sjukvård om eventuella komplikationer skulle uppstå. Men föda barn kommer jag att göra i Colombia.

    (Men schhhh... uppmärksamma inte att jag bor i Colombia, please)

    SvaraRadera
  10. En annan sak vad det gäller att skriva sig i utlandet är CSN-återbetalning. Om du har studielån kommer CSN att kräva återbetalning av ett schablonbelopp per år, eftersom de inte kan kolla din inkomst.

    Jag flyttade utomlands efter att jag slutade plugga och betalade inte av lånet alls eftersom jag var skriven i Sverige men utan svensk inkomst. Så fort jag skrev mig i England fick jag ett brev från CSN när det krävde runt 10,000:- per år i avbetalning.

    SvaraRadera
  11. Oj, det vore ju faktiskt jättejobbigt, särskilt med min lön som är mindre än ett studiemedel...

    SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.