lördag 23 april 2011

Regnandet: en uppföljning


Ni kanske minns det eviga regnandet, som jag beklagat mig över ett par gånger förut? Som jag nästan fick psykbryt över i oktober-november när det regnade som värst. "Sommaren", dvs de soliga månaderna runt årsskiftet, kom och gick innan man knappt hunnit märka att den dykt upp.

Nu är det april som även under normala förhållanden är den regnigaste månaden på året. Men under första halvan av april i år hade det redan regnat hela normalkvoten, och på vissa ställen dubbelt så mycket som normalt under hela månaden.

Det är väderfenomenet la niña som ställer till det, ett fenomen som kommer cykliskt någon gång per decennium. Den här gången har det varit långt mer extremt än vanligt, kanske en av de värsta naturkatastroferna som någonsin drabbat Colombia, och väntas avta först i maj-juni.

Hittills i år har över 300 personer dött och närmare två miljoner har drabbats på olika sätt, många av dem har förlorat sina hem. Bara härom veckan drog ett jordskred med sig en buss och 20 personer dog. Under påskhelgen är närmare ett femtiotal större vägar landet över avstängda.

Vill ni veta mer finns ett colombianskt nyhetsreportage på engelska om katastroftillståndet här.

3 kommentarer:

  1. huvva, du är väl rädd om dig hoppas jag!

    SvaraRadera
  2. Usch, vad läskigt! Vädrets makter rår man ju inte på. Var rädd om dig!

    SvaraRadera
  3. Återigen ett bevis på att vi har rätt lite att klaga på här hemma i Suecia, även när det gäller väder.

    SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.