tisdag 5 april 2011

Det här med tidsuppfattning

Skillnaderna mellan colombiansk och svensk tidsuppfattning skulle man nog kunna skriva en hel doktorsavhandling om. Det tänker inte jag göra, jag nöjer mig med ett exempel och en fundering:

I lördags var vi på min kompis examensfirande. Det var lunch på fin restaurang, med elegant skriftlig inbjudan och allt, klockan 12.30 enligt inbjudan. När vi kom runt klockan 12.40 var kanske max en tredjedel av gästerna där. Sen droppade de in allteftersom. Lunchen började serveras kanske 13.30. Den sista gästen tror jag kom vid klockan 15. Utan en "ursäkta att jag är sen", eller någon sorts förklaring.

Det här känner jag kan bli lite spännande inför vårt bröllop med både colombianska och svenska gäster.

Nu påstår visserligen mina colombianska vänner att man till bröllop brukar komma i tid. Men "i tid" brukar å andra sidan innebära inom en halvtimme från utsatt tid.

Jag lobbar för att vi ska skriva 4pm en punto (=prick 16) på den spanska sidan av inbjudningskortet. Inte för att jag har så mycket förhoppningar om att den uppmaningen kommer att efterföljas, men ändå.

Jag fattar ju att vi knappast kommer att kunna börja ceremonin förrän vid halv fem hur mycket vi än skriver att det är prick fyra på inbjudningskortet, men ja... sen får det väl bli drop-in. För de colombianska gästerna, vill säga. De svenska gissar jag kommer att dyka upp sisådär fem i fyra.

6 kommentarer:

 1. Har du funderat på att direktsända vigseln så att även vi på andra sidan jordklotet får se. Jag lovar att sitta klistrad rätt tid. Prick.

  Jag vet inte hur lång en colombiansk vigsel är, men en ordinär svensk kyrkvigsel går ju ganska fort. Men en halvtimmes försening skulle man riskera att missa hela tillställningen.

  SvaraRadera
 2. Ja, vi har faktiskt funderat på det... Vi har fått lite förfrågningar om det, nämligen. Vi får se om det går att ordna, jag lovar att annonsera det i så fall.

  Ja, alltså jag vet inte riktigt, men jag tror att den är rätt snabb här också (även om vi inte ska gifta oss i kyrkan utan med notarie - vilket jag tror är ännu snabbare). Det är väl mest en lagtext som läses upp och så har vi några vänner som ska sjunga/spela mitt i ceremonin.
  Så ja, de får se till att komma i tid.

  SvaraRadera
 3. Det dar ar lustigt, amerikaner ar precis likadana. Jag gifte mig forra aret och var en timme sen (!) till mitt eget brollop (eftersom min amerikanska stylist tog alldeles for lang tid pa sig). Jag var helt nervos over att vara sa sen, men nar jag kom till vigselplatsen holl folk fortfarande pa att trilla in. Hade jag varit i tid hade typ halften av de inbjudna missat vigseln.

  SvaraRadera
 4. När är det ni gifter er nu igen?

  SvaraRadera
 5. Cinderalley: Vi får nog se till att vara sena vi också, då!

  Johanna: 9 juli!

  SvaraRadera
 6. Haha!! Jag känner igen det här med tider alltså. Roligt.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.