På förekommen anledning, här kommer en lista över feministiska organisationer i Colombia. Fast kanske framför allt i Bogotá, för det är här jag bor och jobbar och har mest koll, men även för att det är här de flesta organisationerna finns, eftersom maktens främsta institutioner är samlade här, och vill man jobba med påverkansarbete är det lättast här.
Ganska grovt generaliserat kan man säga att kvinnoorganisationer* i Colombia jobbar med två frågor. Antingen (våld mot kvinnor i) konflikten eller sexuella och reproduktiva rättigheter, eller båda. Det är extremt få som jobbar med till exempel jämställdhet på arbetsmarknaden eller i politiken. Jag känner inte till någon som jobbar exklusivt med det, faktiskt, möjligen undantaget fackens kvinnoförbund.
Organisationer som jobbar (främst) med väpnade konfliken
Sisma Mujer som erbjuder praktikplatser här
Casa de la Mujer
Humanas
Alianza Iniciativa Mujeres Colombianas por la Paz (IMP)
Ruta Pacífica de las Mujeres
Organisationer som jobbar (främst) med sexuella och reproduktiva rättigheter
La Mesa por la Vida y la Salud de las Mujeres
Women's Link Worldwide som erbjuder praktik för jurister här
Centro de Derechos Reproductivos
Católicas por el Derecho a Decidir
Oriéntame
Profamilia
Fundación Si Mujer (i Cali)
Andra organisationer med genusinriktning
Red Nacional de Mujeres
Colombia Diversa (som jobbar med HBT-frågor)
UNFPA Colombia
UN Women Colombia
Escuela de Estudios de Género Universidad Nacional
Okej, jag har hittat en organisation som verkar intressant, hur gör jag för att söka praktikplats / få kontakt?
Först och främst är det A och O att kunna spanska. Särskilt när det gäller organisationer i civilsamhället, är det ofta väldigt få som kan engelska. Kan du bara lite spanska och har turen att lyckas få en praktikplats i alla fall är risken stor att du får ägna tiden åt att översätta dokument till engelska.
Sen är framförhållning inte riktigt ett ord som existerar i det colombianska vokabuläret. Det är ingen idé att skicka ett mejl nu och skriva "hej, jag kommer till Colombia i januari och skulle gärna vilja intervjua dig för min uppsats". Om man ens får något svar, så kommer det troligtvis att vara "okej, hör av dig när du är här så bestämmer vi träff". Is i magen. Praktikplatser går att ordna med lite mer framförhållning (max tre månader, om det inte är FN vi snackar om), men det går säkert också bra med mycket mindre tidsmarginal än så.
Om du söker praktikplats (eller jobb) och vill skicka ditt CV, tänk på att colombianska CVn inleds med en perfil profesional, alltså en kort paragraf som beskriver lite om vem du är, rent professionellt. Typ statsvetare med bred erfarenhet från civilsamhället. Har lätt att anpassa mig till olika sammanhang och pratar flytande engelska. Fast lite mer utförligt då, förstås. Detta för att ansökningar oftast inte innehåller något ansökningsbrev.
I de här gamla inläggen från september 2011, mars 2012 och mars 2013 har jag skrivit lite allmänna tips om att söka jobb i Colombia.
Slutligen har jag en lista på personer jag brukar vidarebefordra lediga tjänster till (eftersom sådant nästan aldrig publiceras på någon platsbank utan det är kontakter och mun-till-munmetoden som oftast gäller). Vill du kan jag lägga till dig på listan, skriv din mejladress i kommentarsfältet i så fall. OBS nästan allt är på spanska (såklart) och i princip bara relaterat till NGOs eller biståndssektorn, så den som är intresserad av privata näringslivet gör bäst i att fortsätta leta någon annanstans.
-----
* Det är så de själva ofta kallar sig, organizaciones de mujeres, även om de också kallar sig feministiska
jag vill garna ha mejl om lediga tjanster! elin.stenung@yahoo.se
SvaraRaderaJag lägger till dig!
RaderaDu får gärna lägga till mig på listan!! patricia.grundberg@gmail.com
SvaraRaderaJag lägger till dig!
RaderaTack Annika! Du får gärna lägga till min vän Erika också på listan riscanevoerika@hotmail.com.
SvaraRaderaGjort!
RaderaHej! Vilken bra och informativ blogg! Du får gärna lägga till mig på listan också; michellegrundberg@gmail.com
SvaraRaderaTack!