torsdag 29 mars 2012

Att bo i Colombia: Jobb

Vi fortsätter på den här lilla serien om att bo i Colombia. Ska man vara här ett tag behöver man ju oftast något sätt att försörja sig på.

För att få jobb i Colombia behöver man framför allt två saker (förutom såklart några slags kvalifikationer inom det man nu vill jobba med) - spanskakunskaper och kontakter.

Kan man ingen spanska, och inte jobbar som utsänd på något internationellt företag, återstår i princip jobb som engelskalärare på något av alla språkinstitut som finns. Vissa anställer bara personer med arbetsvisum, medan andra är mindre nogräknade och ger betalt direkt i handen utan att ställa för många frågor.

Kan man då spanska gäller det att ha kontakter, för precis som på de flesta ställen är det så jobb oftast förmedlas, och så jag till exempel fått mina jobb här. Men det finns ju såklart även annonser. De största sajterna är Elempleo.com, Zona Jobs eller Computrabajo (och jag blev faktiskt erbjuden ett jobb jag sökt via computrabajo).

När man söker jobb i Colombia är det inte särskilt vanligt att skicka med ett personligt brev, om annonsen inte uttryckligen ber om det. Däremot innehåller alla CV oftast en introduktion som heter perfil profesional, en slags personlig beskrivning.

Det finns flera svenska organisationer i Colombia, som till exempel Kristna Fredsrörelsen, Forum Syd, och Diakonia. Dessutom finns en svensk ambassad, exportrådetcolombo-nordiska handelskammaren och flera svenska företag.

Ska man bara stanna några månader och leva på besparingar kanske man vill ha ett volontäruppdrag att göra på dagarna. Jag har inte så bra koll på volontäruppdrag, men till exempel organisationerna Un techo para mi país och Pies descalzos har volontärprogram.

Andra små tips finns i det här gamla inlägget.

6 kommentarer:

  1. Här i Sverige är ju de flesta anslutna till ett fackförbund och åtminstone på vissa arbetsplaster har fackliga organisationer ett stort inflytande. Hur är det med facken och deras roll i Colombia?

    SvaraRadera
  2. Åsa: Intressant fråga! Tyvärr är situationen inte alls så i Colombia. Latinamerika är världens farligaste region för fackaktivister, och i regionen leder Colombia ligan stort. Jag vet inte om siffran stämmer längre, men tidigare stod Colombia för ungefär 75% av alla mord i hela världen på fackaktivister.

    Enligt Trade Union Confederation ser siffrorna ut såhär för 2010. Av 75 mord på fackaktivister i regionen, skedde 45 i Colombia. Av 24 mordförsök i regionen, skedde 20 i Colombia. Dystra siffror.

    Eftersom det ofta förknippats med livsfara att vara fackligt aktiv är facken också små och har långt ifrån samma inflytande som i Sverige. Till råga på allt är dessutom lagstiftningen krånglig och gör fackförbundens existens rätt svår.

    SvaraRadera
  3. Skall man som svensk verkligen bo och arbeta i ett sådant land? Legitimerar man inte rådande system genom att bli en del av det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad menar du då? Om du syftar på det jag skrev i kommentaren ovan (om våld mot fackföreningsaktivister) så håller jag nog inte med dig. Visst finns det en massa med colombiansk arbetslagstiftning och -politik som inte är så mycket att hänga i julgran, men det finns det ju i svensk också (till exempel otyget Fas 3). Men situationen för fackföreningsaktivister är ju inte en direkt konsekvens av det, så jag tycker nog att det är lite långsökt att säga att man legitimerar det genom att bo och jobba i Colombia?

      Radera
  4. Hej, är själv från Colombia och ska börja plugga på SU ekonomi. En tanke som jag fått ihop är att försöka hitta ett svenskfötetag i Colombia och jobba där, med svenskbetald lön. Tror du det går? Finns det möjlighet att jobbah samtidigt få svensk lön?
    Säg att man får runt 27-30k det skulle motsvara där en ministerlön/leva livet deluxe!

    Tackar för mig och hoppas man får ett svar ifrån dig!

    Vänligen, David

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jag tror absolut det går, men jag är inte så säker på att svenska företag i Colombia betalar svenska lönenivåer där. Såvida du inte är anställd i Sverige och sedan utsänd till Colombia, men det är ju inte de flesta som arbetar på svenska företag. De flesta som arbetar är lokalanställda och har alltså colombianska anställningsförhållanden, vilket du troligtvis skulle få om du sökte jobb på plats i Colombia.
      Jag skulle säga att lönen nog inte är det viktigaste, och 27-30 tusen motsvarar ju lite drygt 20 efter skatt och det är runt 7 miljoner pesos. Det är inte alls en omöjlig lön att tjäna i Bogotá om du är välkvalificerad. En ministerlön är mycket högre än så :) Kongressledamöterna tjänar lite drygt 20 miljoner, vilket är runt 60 tusen, och ministrarna ännu mer.
      Men hur som helst, lönen är inte det viktigaste (eftersom du kan tjäna motsvarande på ett colombiansk jobb), utan snarare att ha svenska anställningsvillkor, det skulle vara rätt mycket värt. Dvs svensk semester istället för 15 arbetsdagar, möjlighet till VAB, rimlig föräldraledighet och sådana saker.
      Förut hade svenska ambassaden i Colombia en lista över svenska företag men nu hittar jag inte den, men här nämner de en del i alla fall: http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Bogota-DC/Handel--service-till-svenska-foretag/Handel-med-Colombia1/
      Lycka till!

      Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.