måndag 26 mars 2012

Att bo i Colombia: Boende

I Colombia finns inga kommunala hyresvärdar eller någon bostadskö. Istället är det privatpersoner som äger lägenheter och hyr ut dem, ofta via inmobiliarias, alltså mäklarfirmor.

Har man råd att betala är det ingen svårighet att få tag på en lägenhet att hyra. Problemet kan istället ligga i byråkratin, hyr man via mäklare krävs det alltid minst en borgensman, ofta två beroende på hyreskostnaden. Dessutom är hyreskontakten alltid på ett år och säger man upp det i förtid får man böta runt tre månadshyror.

Då kan det vara enklare att hyra direkt från ägaren, då är det lättare att förhandla kontraktets längd och borgenskraven.

Möblerade lägenheter går också att hitta, även om utbudet inte är lika stort som i mer turisttäta länder, som till exempel Argentina. De är oftast lite dyrare än omöblerade. Hyreskostnaderna varierar enormt mellan olika delar av landet och olika bostadsområden inom samma stad. I Bogotá kan en möblerad lägenhet med ett sovrum i en okej stadsdel ligga på mellan tre och ett halvt och fem och ett halvt tusen kronor, kanske. Det går säkert att hitta lite billigare om man letar ordentligt, och det går garanterat att hitta mycket dyrare. Jag har skrivit tidigare om boendekostnader här.

Den största sajten för lediga bostäder är Metrocuadrado (som jag skrivit om här...), och där kan man hitta både möblerade och omöblerade lägenheter. Har man vänner och bekanta i Colombia är det värt att höra sig för hos dem. Som så mycket annat förmedlas ofta även bostäder via kontakter.

Vilka stadsdelar är bra i Bogotá? Bogotá är en stad som i stort sett har fattigare bostadsområden ju längre söderut du kommer och rikare ju längre norrut. Frågar du en genomsnittlig överklasscolombian kommer hen säkert att rekommendera att bosätta sig i norra Bogotá. Personligen tycker jag att det är ganska tråkigt, och dyrt, och tar lång tid att ta sig in till stan. Mina favoriter är istället La Macarena eller La Soledad. Många utlänningar bosätter sig också i Bogotás koloniala kvarter i centrum, La Candelaria, där för övrigt de flesta backpackerhostels finns.

Vilka stadsdelar är bra i andra städer? Ingen aning. Fråga någon som bor där.

9 kommentarer:

  1. Åh vad tråkigt att du inte gillar norra Bogotá, jag trivs jättebra här! Zona T, zona G, Usaquen, parque 93 - alla mysiga områden. Men la Candelaria är också jättefint, speciellt att bara promenera runt och titta på de gamla fina husen eller äta på någon mysig restaurang!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej :) vill till Colombia i höst! hur gör jag på bästa sätt?

      Radera
    2. Köper biljett och sätter dig på planet?

      Det beror lite på vad du tänkt göra i Colombia, men under fliken "Om Colombia" ovan har jag samlat länkar till inlägg jag skrivit förut om att hitta boende, jobb, fixa visum, osv.

      Radera
  2. Hej
    Himla trevlig att läsa i din blogg.
    Snappar upp lite här o lite där.
    Ska själv åka till Medellin o Cartagena(bada) i juni. Uppleva Colombia på nytt kan man säga. Var där 1974.
    Lelle

    SvaraRadera
  3. Med tanke på bilden kan jag inte låta bli att fråga: leker colombianska barn med dockskåp och vad heter i så fall den colombianska motsvarigheten till familjen Lundby?

    SvaraRadera
  4. Hej! Åsa, det där är intressant! Jag har faktiskt aldrig sett ett dockskåp i Colombia nu när saken kommer på tal, har du gjort det Annika?

    SvaraRadera
  5. Duktiga Tjejen: Tack!

    Colombia Emelie: Jag gillar norra Bogotá ibland, jag skulle bara inte gilla att bo där. Men zona G och Usaquén är mysiga, och zona T är också schysst emellanåt. Parque 93 är lite för mycket Stureplan och alldeles för svindyrt för min smak.
    Och jag håller med om Candelaria (där skulle jag inte heller vilja bo, men det är mysigt att promenera runt i emellanåt).

    Bodagreven Spännande! Trevlig resa!

    Åsa & Mammas machete: Jag har inte heller sett något dockskåp, faktiskt. Det här måste undersökas!

    SvaraRadera
  6. En fråga bara vilken stadsdel bor du i? Jag vet var men inte vad stadsdelen heter.
    Pappa

    SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.