onsdag 3 september 2014

Ett strå till stacken

Idag för exakt fyra år sedan gjorde jag det här:


Några veckor senare hade vi valvaka hos en kompis, och sedan gick jag hem och grät över valresultatet resten av kvällen.

Idag röstade jag igen och jag håller tummarna så himla hårt för att det ska gå bättre den här gången. Annars vet jag inte riktigt vad jag ska ta mig till. Snälla folket, skärp er!

Ni svenskar som befinner er i Colombia och inte har röstat ännu, ni har bara två dagar kvar på er.

8 kommentarer:

 1. Bra att du har röstat! Hoppas att så många som möjligt utnyttjar sin demokratiska fri- och rättighet så att vi får ett högt valdeltagande. Själv önskar jag främst att folk ska rösta ö.h.t. snarare än att rösta som jag, även om jag förstås blir glad ju fler vi är som röstar på Alliansen. (Retoriken att A. har monterat ner Sverige är lika felaktig som när svenskar tror att alla colombianer är kokainbaroner och att alla springer runt med automatvapen och skjuter på varandra på gatorna där, något som lite fakta från någon som bor i landet snarare än media och agitatorer snabbt råder bot på.)
  Men jag håller tummarna för att de antidemokratiska missnöjespartierna V och SD inte får mer vind i seglen, fast det ser lite mörkt ut på den fronten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas också att många röstar, men framför allt hoppas jag nog på att folk röstar vettigt. SD-väljarna får gärna stanna kvar hemma på soffan, faktiskt.

   Det här med Alliansen är väl en definitionsfråga. För mig är dock att privatisera det allmänna och att sälja ut den gemensamma välfärden till privata vinstintressen själva definitionen på att montera ner samhället.

   Jag förstår inte riktigt på vilket sätt V skulle vara odemokratiskt? Eller ett missnöjesparti heller för den delen?

   Radera
  2. Jag läste och kommenterade precis på inlägget om homosexuellas rättigheter.

   Jag tycker att det är konstigt att många är för frihet om abort, rätt att välja att vara homosexuell eller vilken religion man vill eller inte vill tro på, och att man samtidigt inte är för ekonomisk frihet.

   Alliansen skapar en ekonomisk frihet för människor, det behövs både i Colombia och i Sverige.

   V är väl inte direkt odemokratiskt, missnöjesparti möjligtvis. Så sätt att de vill införa EXTREMA förändringar mot det socialistiska. Historien har gång på gång visat att socialism inte fungerar. Varken i samhället, se sjukvårdsköer i Sverige eller ungdomars kunskapsbrist från skolan, eller ekonomiskt, se valfritt kommunist/socialist land. Eller kolla på utvecklingen av Kina när de började med en mer "fri" marknad.

   Radera
  3. Fast det handlar nog snarare om att jag inte tror att "ekonomisk frihet", i ordets nyliberala mening, är verklig frihet. Frihet för några få, men ofrihet för väldigt många fler, då det är en politik som bidrar till ökade klyftor som i sin tur försvårar för de människor som inte tillhör de priviligierade skikten i samhället att förändra sin livssituation. Det är vad alliansens politik bidragit till:
   http://www.svd.se/nyheter/inrikes/klyftor-vaxer-snabbast-isverige_8172016.svd

   Och ökade klyftor i samhället leder i sin tur till ökade motsättningar som i sin tur leder till mer våld.

   Jag tycker inte på något sätt att det är extremt med vinstförbud i välfärden, till exempel, för att ta Vs kampanjfråga nummer ett som exempel. Snarare är det alliansens politik som är extrem.

   Radera
 2. Johannes4/9/14 08:18

  Hej!

  Vad bra att du har röstat, Annika. Själv befinner jag mej i Sverige nu och ska traska iväg till röstlokalen på valdagen. Tycker att det är lite festligt. :-)

  Jokke, jag har aldrig röstat på vänstern, men jag har ärligt talat svårt att förstå på vilket sätt partiet skulle vara antidemokratiskt. Om alliansen monterar ner samhället eller inte kan man kanske ha olika uppfattningar om. Det beror väl också på vad man lägger in i uttalandet. Men jag läste häromveckan i SvD att nettoersättningsgraden inom a-kassan de senaste tio åren har sjunkit i vårt land, från att vara näst högst bland OECD-länderna till att nu till och med ligga under genomsnittet! Det om något är väl ett tecken på att klyftorna ökar i mycket snabb takt. Och det är väl också en del av förklaringen till att "de som bor i landet" nu verkar överge alliansen. Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag skulle gärna rösta på själva valdagen, det är ju lite högtidligt! Tyvärr går inte det när man röstar på ambassad, men kanske i valet om fyra år att jag är i Sverige då!

   Kram

   Radera
 3. Lyssningstips; Jonas Sjöstedt i Ekots lördagsintervju 2013-12-21: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=3071
  I synnerhet det som diskuteras med start 06:47 är intressant; för mig låter det precis som när Jimmie Åkesson sitter i intervjuer och orerar kring Sverigedemokraternas (med all rätta hånade) "nolltolerans" mot främlingsfientlighet/nazism etc. i partiet.
  (Ett annat lyssningstips är för övrigt Gudrun Schymans medverkan i Ekots lördagsintervju, https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/309518?programid=3071, hon är helt suverän. Även om jag inte delar alla hennes politiska uppfattningar.)

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.