torsdag 2 februari 2012

Bilfria dagen


Idag är det dags igen för den årliga bilfria dagen i Bogotá, då all privatbilstrafik förbjuds under en hel dag och alla istället måste åka kollektivt eller taxi.

Säga vad man vill om skillnaderna mellan svenskt och colombianskt miljötänkande och politik, men jag vet i alla fall ingen svensk stad som förbjuder all privatbilstrafik en hel dag om året för att förmå folk att åka mer kollektivt, eller som dessutom förbjuder alla motorfordon på stadens största gator varenda söndag och helgdag året om, för att uppmuntra promenader och cykelturer i det allmänna utrymmet.

1-0 till Bogotá.

6 kommentarer:

 1. Så bra! Jag har länge sagt att det borde införas liknande här också. Hur svårt kan det vara? I Malmö skulle det verkligen behövas ett förbud mot privatbilar inne i stan, då hade busstrafiken gått mycket smidigare & fler hade åkt tror jag. Ogillar verkligen folk som kör bil inne i stan, tycker det är så himla onödigt.

  SvaraRadera
 2. Verkligen bra! Jag vet att det har varit tal om att införa något liknande i allafall i Norrköping, men det verkar inte bli av.

  SvaraRadera
 3. Vad himla bra! I Quito har dem ett system som heter pico y placa där sista siffrorna på bilens registrerigsskylt avgör vilken dag du måste låta bilen stå. Också rätt bra och ingenting som heller finns i Sverige ju. Tack så mycket för mailet förresten! Kram Elin

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig haft så bra nattsömn i La Paz som dygnet de förbjöd motortrafik. Sverige borde absolut kunna göra mer.

  SvaraRadera
 5. Zahra: Eller hur!
  Bogotás nye borgmästare verkar rätt lovande på den punkten.

  Lisa: De borde komma på studiebesök här och se hur bra det är.

  Linnéa: Jag också!

  Elin: Ja, pico y placa finns i Bogotá också. Det är fyra siffror om dan, så två dar i veckan får du inte köra din bil.

  Ella: Verkligen.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.