fredag 24 februari 2012

Hur funkar föräldraledigheten i Colombia?

Jag intensivnjuter allt vad jag kan av mammaledigheten. Intensivnjuter eftersom den är så himla kort.
Förra året förlängdes mammaledigheten i Colombia med två veckor, till 14 veckor, varav minst en, max två, av dessa veckor måste tas ut från och med en vecka innan beräknat förlossningsdatum (fast jag hade ju tur på så vis, och får alla mina veckor efter födseln istället eftersom Gael dök upp innan jag hunnit påbörja min ledighet).

Pappan får åtta dagar i samband med förlossningen. Föräldraledigheten betalas av den sjukförsäkring man har via jobbet, och betalningen är 100% av lönen.

Efter att min mammaledighet är slut tar jag ut all min semester, vilket är tre veckor om året, så totalt kommer jag att vara ledig i 17 veckor. Oscar har frilansjobbat fram tills nu (han börjar på fast anställning i mars), så han har ingen insparad semester alls, tyvärr.

Vad händer sen när mammaledigheten är slut? Ja, det finns tre alternativ. Ett, att mamman (eller pappan, såklart, även om jag aldrig hört talas om det i praktiken) slutar jobba ett tag för att stanna hemma med barnet. Två, att sätta barnet på dagis. Här finns dagis från tre månaders ålder. Tre, att låta någon annan ta hand om barnet på dagarna. Denna någon annan är oftast mormor/farmor alternativt en anställd barnskötare.

För oss är varken alternativ ett eller två något alternativ, så det blir nummer tre. En kombination av farmor några dagar i veckan och en barnskötare några dagar i veckan. Och kanske jobbar jag hemifrån en dag i veckan också.

I mitten av juni är jag tillbaka på jobbet igen.

Allt det här är såklart under förutsättning att man har ett jobb. Föräldrapenning ges inte till studenter eller arbetslösa. Det får dessutom inte vara vilket jobb som helst, heller. Över hälften av alla som arbetar gör det på den informella arbetsmarknaden, utan vare sig kontrakt eller socialt skyddsnät. Av de som arbetar formellt är det heller långt ifrån alla som har ett sådant fast kontrakt - contrato laboral - som ger tillgång till alla dessa förmåner. Arbetsmarknaden kryllar av tillfälliga kontrakt och så kallade contratos de prestación de servicios som utestängs från sådant som semester, pension, sjukförsäkring och föräldraledighet.

Vi är en privilegierad skara som har lyxen att få vara mammalediga i hela 14 veckor.

15 kommentarer:

 1. Ni är fantastiskt vackra ihop. Men hjälp så liten han är.

  Ja, nog är det annorlunda motför våra svenska förmåner alltid. Kan man i Colombia, om man har sparade pengar, ta tjänstledigt för att vara hemma med barn? Eller måste man säga upp sig för att sedan hoppas på ett nytt jobb?

  SvaraRadera
 2. Sån liten plutt! Fint :)

  Undrade bara hur det fungerar med amning & sånt när man antingen måste börja ha barnskötare eller lämna på dagis redan efter 14 veckor. Är det vanligt att man då bara helammar till tre månder & sen delammar eller hur är synen på amning? Är jätteintresserad av sånt här med amning & sånt nu, vore kul & veta hur det ser ut i andra delar av världen.

  SvaraRadera
 3. Förutom dina färger har han nog fått 'din läpp' också tycker jag;). Kanske är Gael också lik sin morfar som jag sett på bild, tyckte då att du var mest lik din pappa. Ha det gott önskar Monika M

  SvaraRadera
 4. Tack för informationen, vi har det onekligen lyxigt i Sverige. Så mysigt der ser ut men såger som Åsa, hjälp vad liten han är. Så näpen och söt!

  Kram och njut, njut, njut av er lille goding.
  Kram Pernilla

  SvaraRadera
 5. Åsa: Ja, jätteliten! Men han äter som en häst, så vi hoppas att han växer i skinnet snart.

  Man har ingen generell rätt att ta tjänstledigt för att vara hemma med barn, utan det beror på hur pass snäll arbetsgivare man har.

  Zahra: Jag har inte hundra koll (inte många i bekantskapskretsen med barn), men känslan jag har är att flaskmatning och ersättning är mycket vanligare här än i Sverige. Särskilt efter de första 14 veckorna.
  Själv hoppas jag kunna helamma åtminstone till sex månader. Jag jobbar 10 minuters promenad hemifrån så jag kan kila hem på lunchen och amma och pumpa ur däremellan.

  Monika: Ja, vi funderar också på att det verkar som att han fått min mun, och Oscars näsa och ögon (formen, inte färgen). Sen tycker jag att han är rätt lik min lillebror som bebis.

  Pernilla: Ja, han är pluttig!
  Jag njuter allt jag bara kan...

  SvaraRadera
 6. Jag älskar att få reda på om föräldraledigheten i olika länder. Han är så otroligt söt. Fina ni är.

  SvaraRadera
 7. Intressant att läsa! Så himla olika det där. I England och Australien så finns det en löjligt låg mammaledighet som man lagligt har rätt till, men så har olika företag olika bra policys för föräldraledighet. Konstigt är det! Hoppas ni mår fint hela er lilla familj och njuter av de dagar ni får mysa bara ni! Kram

  SvaraRadera
 8. Vilket fint foto! Och vilken lyx vi har det i Sverige, absolut. Ni har mer tid i Colombia än i USA iallafall. I USA är det 6 veckor, om jag minns rätt.

  Hoppas ni hittar en jättebra barnskötare!

  Men O som frilansar, kan han jobba mycket hemifrån då?

  SvaraRadera
 9. Intressant att höra hur det funkar. Känns extremt priviligerat med föräldraledigheten i Sverige. Vi som gick och fikade i ett halvår var här hemma liksom och inte behövde mixtra så mycket.

  Men det låter som att ni kommit fram till en bra lösning tycker jag!
  Och han är sjuuuukt söt den lille knatten!

  SvaraRadera
 10. En sån liten han är, den söte Gael.

  Men HJÄLP. Jag skulle få rejäl panik om jag skulle behöva lämna bort min lilla plupp så tidigt. HJÄLP. Vi är så sjukt priviligerade här i Sverige.

  SvaraRadera
 11. Haren: Hur funkar det på Nya Zeeland?

  Emmy: Det är ju nästan ännu konstigare. Tror att det är något liknande i USA också.

  Duktiga Tjejen: Ja, verkligen lyx! Vore fint att få lillasyster/-bror i Sverige...
  Oscar frilansar inte längre, från och med nästa vecka börjar han på nytt jobb. Det blev så ekonomiskt instabilt med frilans + att bristen på fasta arbetstider verkligen äter upp precis all tid.

  Josefine: Ja, det känns som att det efter omständigheterna är en bra lösning ändå. Och visst är han söt! (helt objektivt, såklart)

  Miss Baglady: Jag får också lite panik. Just nu kör jag på förträngningsmetoden...

  SvaraRadera
 12. Hej! Av en slump kom detta upp som en blänkare och jag kunde inte låta bli att klicka och kika på den här bilden igen. Tänk att den där lilla lilla killen blev en stor och fin sådan som snart blir 1 år!
  Tack för att du och Oscar delat med dig av Gaels första år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk vad fort tiden går!
   Tack själv för att ha följt med på resan!

   Radera
 13. men jisses, kan inte forsta att han har varit sa liten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Han var ju en riktig mini också - 46 cm och bara lite drygt 2 kilo...

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.