lördag 4 februari 2012

Tagen på sängen

Igår hade vi ultraljud igen, för att kolla hur Filuren växt och hur den ligger i magen. Då visade det sig helt plötsligt att fostervattennivån var för låg, vilket inte är särskilt bra. Så med de resultaten skickade vår gynekolog oss på en massa andra tester. En monitoría fetal där de mäter hjärtfrekvens och fosterrörelser, och ett doppler-ultraljud där de kollar hur blodflödet är mellan moderkakan och fostret.

Filuren har precis den hjärtfrekvens den ska ha och "hoppar runt som en liten apa" därinne, med gynekologens egna ord. Däremot verkar blodflödet från moderkakan vara lite dåligt, vilket får som bieffekt det här med fostervattnet. Att blodflödet är dåligt innebär ju också att det är risk att fostret inte får i sig den näring det behöver för att fortsätta växa till sig, vilket kan leda till att vid en viss punkt är det bättre att det får den näringen på utsidan av magen istället.

I dagsläget är det ingen fara, men vi fick komma tillbaka idag igen för att göra om monitoría- testet och mäta fostervattnet igen, för att kolla om det skett någon förändring senaste dygnet. Lyckligtvis hade det förändrats till det bättre, fostervattennivån låg idag precis över undre gränsen för normalt - eventuellt för att jag ägnat mig åt att dricka vatten som en galning.

Vi andas ut igen.

Igår var det tal om att om fostervattennivån fortsätter sjunka kan det bli kejsarsnitt i förtid. Idag verkar det som att om allt fortsätter vara okej kanske vi kan vänta tills Filuren bestämmer sig för att komma ut på egen hand.

Jag känner mig liksom tagen på sängen. Vad hände här egentligen?

Det har varit världens problemfriaste graviditet, med världens problemfriaste lilla bebis. Sen bara helt plötsligt dyker det upp en komplikation, helt plötsligt blir det tal om att eventuellt avsluta graviditeten i förtid med kejsarsnitt (jag som verkligen, verkligen inte vill ha kejsarsnitt).

Men som sagt, för tillfället är allt lugnt och vi andas ut, lite försiktigt, tar i trä och håller tummarna.

21 kommentarer:

 1. Jag håller tummarna och hoppas att filuren får stanna kvar tills han är redo.

  SvaraRadera
 2. Å, håller alla tummar i världen.

  SvaraRadera
 3. Skönt att höra att de har koll på er, massa instrument o prylar! Fortsätt ha koll så går det säkert bra!

  SvaraRadera
 4. O, jag förstår att det känns jobbigt för dig och att du känner dig tagen på sängen. Jag tror dock att det är viktigt att försöka vara lite "krass". Alla graviditeter är ju på sitt sätt okontrollerbara. Allt kan hända och det bästa man kan göra är ju att försöka vara lugn och tänka positivt. Jag skulle tippa på att en normal graviditet i regel alltid stöter på saker som inte är "normala". Jag kan faktiskt inte komma på en enda person jag känner (mig inkluderat) som INTE gått i taket någon gång under graviditeten för att något såg lite mystiskt ut. För det mesta går det BRA ändå och det kommer det göra för er också! Kram!/Julia

  SvaraRadera
 5. Oj! Det förstår jag det, att det känns jobbigt. Skönt med stora maskiner som håller koll på nivåerna i alla fall och jag HOPPAS att du slipper kejsarsnitt. Har i och för sig många vänner som har tagit sig igenom det utan komplikationer, men det spelar ju ingen roll (för mig iaf) när man är förberedd på något annat. Kram ska du ha!

  SvaraRadera
 6. Men vilken tur att de håller dig under uppsikt, förstår dock att det måste kännas jobbigt.
  Håller alla tummar och tår för att fostervattnet ska se bra ut även i fortsättningen.

  SvaraRadera
 7. Läkarna verkar ha stenkoll på både dig och Filuren. Det känns skönt för oss som sitter här långt borta och väntar och väntar.

  SvaraRadera
 8. Håller alla tummar och hoppas att nivåerna fortsätter vara okej :)

  SvaraRadera
 9. Tack för omtanken, allihopa!
  Vad som gäller just nu verkar mest vara täta kontroller för att hålla saker och ting under uppsikt, men Filuren mår prima liv därinne och det är ju huvudsaken.

  Ellinor och Johanna: Tack! Jag också!

  David: Jag hoppas det!

  Mammas machete: Nej, det är nog så. Och jag hoppas att allt fortsätter gå bra nu!

  Fiat: Ja, jag hoppas också att jag slipper. Bebisens väl och ve går ju först, såklart, så måste jag så är det väl så, men förhoppningsvis kan saker och ting få fortsätta sin bana nu.

  Lisa: Ja, det känns väldigt tryggt ändå att de genast drar igång stora maskineriet och ser till att allt är bra.

  Åsa: Ja, det känns skönt för oss också!

  Therése: Tack! Jag också!

  SvaraRadera
 10. oh kram till er. Vad skont att lasa att doktorerna verkar ha stenkoll.

  SvaraRadera
 11. Det kommer nog att gå bra ska du se! Jag hade också en problemfri graviditet men i vecka 32 kände jag knappt några fosterrörelser på över ett dygn och åkte in för att kolla att allt var okej. De sa då att det verkade vara lite fostervatten men att krabatten (Clara) mådde bra. De skickade mig då på ett ultraljud dagen efter. Läkaren sa att hon tyckte att fostervattennivån såg bra ut (tycker det verkar komplicerat att mäta den!) men var orolig för mitt höga blodtryck. Jag har alltid legat lite högre dock inom rimliga gränser men kan få höga värden då jag är orolig eller stressad. De skickade mig på ytterligare ett ultraljud, denna gång ett mer omfattande men det visade sig att alllt såg bra ut med fostervatten och flöden. Fick dock gå till MVC varje vecka fram till nedkomsten för att kolla blodtrycket, vilket alltid var bra när jag träffade vår barnmorska där.

  Ta det lungt oh lita på sjukvården. Både jag och Lukas är supernöjda med bemötandet här i Sverige och med alla ultraljud och tester som du får göra verkar colombianerna ha koll på läget!

  Många kramar från mig, Lukas och Lilla Clara

  SvaraRadera
 12. Men oj - hoppas att det hela fortsätter vara bra och att allt går som ni önskar med filuren. jag ska packa i ordning ett paket den här veckan om jag hinner! Stor kram till er båda!

  SvaraRadera
 13. Skönt att de håller ett extra vakande öga under den resterande graviditeter. Ser fram emot att få se er lilla filur!

  Kramar

  SvaraRadera
 14. Usch. Det är ju superbra att de har så bra koll på er men klart att det blir lite chock för dig när allt har gått så himla fint. Kram

  SvaraRadera
 15. Hola,

  Hoppas allt gar bra och drick nu mycket agua!!! :-)

  Saludos desde Madrid,
  La Madrileña

  SvaraRadera
 16. Kristine6/2/12 04:46

  Hej Annika! Men varför kan de inte sätta igång dig istället(inducir) Inte ska det behöva bli snitt om filuren mår bra och allt??

  SvaraRadera
 17. Men...näää! Tur att de verkar ha sån stor koll! Eller tur och tur, men du fattar. Jag håller verkligen tummen nu för att det ska gå vägen och du slipper kejsarsnitt!

  SvaraRadera
 18. Linnéa: Ja, det är skönt!

  Helena: Jo, det känns som att de har koll på läget och är väldigt noggranna med att undersöka för alla möjliga eventualiteter.

  Ulrica: Vad snäll du är! Kram!

  Frida: Jag också!

  Haren: Ja, det är precis så. Att jag liksom inte väntat mig att det skulle kunna bli något knas nu på sluttampen när allt gått helt perfekt hittills.

  La Madrileña: Jepp, jag hinkar i mig litervis med vatten!

  Kristine: Jo, alltså nu hoppas vi väl att vi kan få vänta tills Filuren själv bestämmer sig för att titta ut. Men det här med kejsarsnitt var om det skulle vara tvunget att göras mycket i förtid, i så fall skulle en vanlig förlossning vara för riskfylld för ett så litet foster. Men vi hoppas vi slipper.

  Duktiga Tjejen: Ja, det känns bra. Och ja! Håll alla tummar du kan! Själv håller jag tummarna härifrån att du mår bättre snart.

  SvaraRadera
 19. Gud vad skönt att det gick vägen. Skickar alla kramar jag har!

  SvaraRadera
 20. Med mitt andra barn så fick jag göra ett tillväxtultraljud i v 38 för att se hur stor lillen i magen var, då upptäckte man att jag hade för lite fostervatten. Man bestämde sig då för att jag skulle igångsättas dagen därpå och så klart blev jag lite orolig, hade hört mycket om igångsättning. Men efter att dom tog hål på hinnan så var lillen ute på 2 timmar, det blev den perfekta förlossningen. Det gick snabbt och jag behövde inte sy ett stygn. Det blev inte som jag tänkt mig, utan bättre.

  SvaraRadera
 21. Det blir inte alltid som man tänkt sig, min lille tittade ut en månad för tidigt med pappan på distans i Spanien men det gick bra det med.

  Det viktigaste är att du och filuren mår bra sen får resten bli som det blir...

  När han väl är här vänds världen upponer ändå;)

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.