onsdag 29 februari 2012

Slut på kidnappningarna?

FARC-gerillan kom häromdagen med ett historiskt uttalande. De ska upphöra med kidnappningar som en del av sin "revolutionära" verksamhet och frisläppa de tio soldater och poliser de fortfarande håller fångna, som har suttit som längst 13 år i djungeln.

Dessutom ska de sluta kidnappa civila för att finansiera sin verksamhet. Ingen vet riktigt hur många civila som FARC håller fångna*, men beräkningarna varierar mellan runt 400 och 700 personer. Hur många av dessa som fortfarande lever är oklart.

Själva uttalandet har tagits emot med försiktig optimism från officiellt håll. Lite av "vi tror det när vi ser det"-attityd. I ett uttalande sa presidenten att det är ett nödvändigt men inte tillräckligt steg i rätt riktning.

Jag tror också att det är ett steg i rätt riktning. Även om det nog är långt kvar innan FARC slutar spränga bomber, slutar med vägspärrar, eller lägger ner vapnen är det en liten, liten bit på väg mot något som kanske kan bli ett slut på världens längst pågående väpnade konflikt.

Och Colombia, som på 1990-talet toppade listorna över länder med flest kidnappningar i världen, kan kanske äntligen börja tvätta av sig sitt gamla, och sedan länge inte särskilt sanningsenliga, rykte som världens kidnappningsmecka.


* Dels på grund av att många inte vågar anmäla kidnappningar då de lever under hot, dels på grund av att regeringen sedan förre presidenten Uribe mörkar siffrorna då de ger en dålig bild av landet för utländska investerare.

4 kommentarer:

 1. Oj, det har jag inte sett - intressant!

  SvaraRadera
 2. Good news!

  Och jag måste bara säga att jag älskar hur du blandar stora polititska frågor med det som är viktigt i din vardag och annat smått och gott. Rätt så ovanlig blandning, men viktig!

  PS. Grattis till en riktigt fin bebis!

  SvaraRadera
 3. Otäckt med alla kidnappningarna.

  Vilka underbart söta bebisbilder - så fint han växer den lille gossen!

  Tack för fin kommentar hos mig i samband med att min bror omkom - det värmer. Kram!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.