onsdag 30 november 2011

Jul i Colombia

Åsa kommenterade att:
Kom just att tänka på ditt intressanta inlägg om julkrubbor i fjol. berätta mer om de colombianska jultraditionerna!

Det ska jag ta och göra. Tills vidare återvinner jag några inlägg från förra året om julen i Colombia (klicka på de fetstilta länkarna för att komma till inläggen).

Julen börjar officiellt med velitas den sjunde december. Då tänder man ljus, men som med ganska många högtider i Colombia är det till stor del en ursäkt för att ha fest, dricka sprit och dansa salsa. Riktiga nedräkningen inför jul börjar sen den sextonde december, då det hålls novenas varje dag fram till julafton. Man ber böner och sjunger sånger om Jesus och Maria, men igen, som med ganska många högtider i Colombia är det till stor del en ursäkt för att ha fest, dricka sprit och dansa salsa (ja, varje dag fram till julafton, nio dagar i rad).

Sen är det julafton.

Men även om julen börjar först den sjunde december börjar peppandet långt innan. Affärerna börjar sälja julgrejer i oktober, och många pyntar julgranen i mitten av november. Julpynt i Colombia består av orimliga mängder ljusslingor, helst med lampor i olika färger som blinkar, och varför inte spelar julmusik med toner som låter som en mobilringsignal från 90-talet. Och krubbor. Julkrubbor är snudd på viktigare än själva julgranen.

Men som sagt. Mer om jul i Colombia kommer framöver!

10 kommentarer:

 1. Hej Annika..
  "missar" julen i Colombia. Det hade varit intressant att se förberedelserna. Kommer nämligen att anlända till Bogotá den 30 december.. Är lite nyfiken på om och hur nyåret går till. Sover alla ruset av sig eller har de samlat nya krafter eller är det inget speciellt:) Har som jag i ett tidigare inlägg sagt att jag kommer dit för att till stor del läsa spanska men det kan ju vara intressant att vara lite förberedd..

  SvaraRadera
 2. Inget sova rus här inte, festen är igang hela december!

  Det kanske mest speciella med colombianskt nyar är Año viejo:
  http://colombialiv.blogspot.com/2010/12/ano-viejo.html

  Annars är det fest som vanligt, ofta familjefester (med hela släkten). Ganska manga reser bort ocksa. Ett tips är att planera att befinna dig pa ett och samma ställe hela kvällen och natten, det är OMÖJLIGT att fa tag pa en taxi i Bogotá pa nyar.

  SvaraRadera
 3. Hmm.. Kräver lite eftertanke...tack så mycket för info o råd:)

  SvaraRadera
 4. Apropå krubbor så håller jag med dig om dess viktighet i Colombia.

  Det är nog enda stället där jag varit och tittat på krubbor som deltog i en tävling. Jag vet inte riktigt om det var den vackraste som vann eller kanske den mest naturtrogna eller var det den heligaste? Jag kommer faktiskt inte ihåg.

  Sen är det ju också annorlunda att Jesusbarnet inte får vara med förräns på julnatten. Jag gjorde ju precis som du och frågade om de inte hade glömt bort självaste huvudpersonen. Men tji fick jag. Han föds ju inte förräns då så hur skulle han kunna vara med tidigare!!

  Hoppas att Oscar får komma till Sverige och uppleva lite svenska jultradtioner. T ex att hämta julgran i sin egen skog, stöpa ljus, m.m. som ni inte kan göra där borta.

  Mamma

  SvaraRadera
 5. Kan vi i Sverige tävla om snyggaste pepparkakshus så må väl colombianerna tävla om häftigaste krubba :-)

  Annika, jag har frågat dig på Korn och Gryn, men frågar dig här också (vilket inte ursäktar dig från att svara på Korn och Gryn): har colombianerna någon direkt eller indirekt motsvarighet till vår julkalender?

  SvaraRadera
 6. Förresten har Oscar namnsdag i dag. Gratulationer från oss!

  SvaraRadera
 7. Har du julkrubba? Kram!/Julia

  SvaraRadera
 8. Hello to all, how is everything, I think every one is getting more
  from this website, and your views are good designed for new people.
  Take a look at my weblog - casino slots online

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.