onsdag 4 januari 2012

Året som gick

2011, vilket år!

Januari
Vi inledde med nyårsfirande hemma hos oss, och sushi till frukost på årets första dag. Sen drog allvaret igång. Jag bestämde mig för att nu är det banne mig dags att lämna in den där himlarns uppsatsen och gjorde en gran plan maestro som jag sen faktiskt följde i princip till punkt och pricka. Innan januari var slut hann vi också med att köpa biljetter till Sverige och fira det med champagne.

Februari
I februari hade jag hunnit halvvägs med min uppsatsplan. Jag hatade elbolaget Codensa ganska mycket och blev filmad av TV.

Mars
Jag var äntligen klar med ett helt färdigt utkast till uppsatsen. Jag fortsatte att bråka med Codensa och var med i radio och på TV.

April
Vi drog igång med bröllopsförberedelserna på riktigt och utsedde padrinos, skickade efter papper från Sverige och beställde vigselringar. Däremellan åkte vi till tropikerna och min tvist med Codensa löste sig till slut.

Maj
Bröllopsbestyren fortsatte, med bland annat jakt på notarie och upptryckta inbjudningar. Oscar fick Schengenvisum i samma veva så vi behövde inte oroa oss för att bröllopsresan inte skulle bli av. Sen fick jag ett datum för opponeringen av uppsatsen (som sedan ändrades, såklart) och blev lite nervös.

Juni
Den 8 juni var det äntligen dags för opponering av uppsatsen och den fick utmärkelsen tesis meritoria. Vi finslipade bröllopsdetaljer för fullt och jag blev möhippad. Sen började de första bröllopsgästerna från Sverige att komma och i slutet av månaden kom även familjen och fler vänner. Den 26 juni var det Bogotá Pride, men det var inte viktigast den dagen utan att det var dagen vi fick veta att vi skulle bli föräldrar.

Juli
Jag blev möhippad en gång till och Oscar svensexad, och vi åkte till Villa de Leyva, men framför allt: Den 9 juli gifte vi oss (mer om det här, här, här, här och här). Det var helt fantastiskt. Sen reste vi till Sverige på smekmånad.

Augusti
Sverigeresan som pågick till mitten av augusti var helt underbar, tyckte både jag och Oscar. Dessutom inspirerades vi av att slippa diska och slog till på en alldeles egen diskmaskin.

September
Oscar fyllde år och vi fick diskmaskinen installerad. Magen började växa, vi hittade en gynekolog efter mycket om och men och vi fick veta att filuren med allra största sannolikhet varken har Downs Syndrom eller några missbildningar.

Oktober
Senaten bestämde sig för att inte återgå till ett totalförbud av abort, graviditeten passerade halvtidsstrecket, vi köpte en ny säng och jag åkte en sväng till Karibien för att föreläsa om genus.

November
Jag lagade mitt livs första hål, och vi hälsade på Oscars släkt i Garzón. Jag tog dessutom ännu en sväng till Karibien. Jag irriterade mig en del på folks antaganden om Oscars inkompetens som pappa och Oscar och jag gjorde ett frilansjobb ihop.

December
Den mest hektiska månaden på året. Förutom alla sociala tillställningar, fick jag min magisterexamen på en fin ceremoni och vi fixade nya skåp i köket. Vi fick se filuren i 3D och påbörjade psykoprofylaxkursen. Sen firade vi jul, min födelsedag, nyår och sen var året slut.

Jag säger det igen: 2011, vilket år! Och 2012 kommer bara att bli ännu bättre.

12 kommentarer:

 1. Vilket jäkla underbart år alltså! Är så glad för din skull. Både gravid, gift, examinerad och tv-kändis, hihi! Stor kram till dig!

  SvaraRadera
 2. Vilket år - fantastiskt! Underbart att läsa, blir glad i hela hjärtat.

  SvaraRadera
 3. Kul att läsa en sammanfattning av ditt år. Det är så lät att glömma bort många saker och händelser.

  Tänk så mycket som ska hända nu i år :-)

  Kram mamma

  SvaraRadera
 4. Ja, ni har verkligen haft ett fantastiskt år på många sätt. Så mycket har fallit på plats i era liv, precis såsom man önskar sig.

  SvaraRadera
 5. Vad kul med en års-sammanfattning. Jag måste bli bättre på sådana!

  SvaraRadera
 6. Vilket himla fint år du haft! Och allra mest grattis till bebben i magen!

  Jag har läst din blogg till och från ett tag och först nu lagt ihop ett plus ett och kommit fram till att du är den Annika som brukade skriva mycket på backpacking.nu om Sydamerika för några år sedan? Jag och min sambo har planer på att åka till Buenos Aires i augusti och stanna ett halvår med vår då ettåriga son. Du som nu ska få barn och levt många år i BA (för visst har du bott där också?), har du några tips inför detta? Något specifikt som kan vara bra för oss att tänka på med barn? Jag har tidigare rest runt en del i Latinamerika och min sambo har bott i Caracas men det blir ju lite annorlunda nu när man inte bara har sig själv att tänka på..

  Tack för att du bjuder på en inblick från ditt liv i Colombia!

  SvaraRadera
 7. Åå Annika, vad fint! Fika om en och en halv vecka? den här gången ljuger jag inte :), jag ska ju hämta min mamma! Kraaam!/Julia

  SvaraRadera
 8. Allihopa: Ja! Vilket år! Kram!

  Lisa: Precis!
  Nu har jag inte varit i BsAs sedan 2007, så saker och ting kan ha ändrats, men det finns rätt många firmor som hyr ut möblerade lägenheter till turister för kortare perioder. När mamma och pappa var och hälsade på hyrde vi en lägenhet till dem via det här företaget:
  http://www.bytargentina.com/
  Det funkade jättebra då, men det var ju som sagt fem år sedan.

  Jag har ju inte barn ännu (även om det bara är åtta veckor kvar), så jag vet inte om jag kan komma med så mycket expertis på den fronten. Men generellt sett så känns det som att folk i Latinamerika är väldigt barnvänliga, barn ses inte som "jobbiga" eller som "hinder" i olika sammanhang (typ på restauranger). Däremot finns det ju inte samma säkerhetstänk som i Sverige. Räkna inte med att ni någonsin kommer att hitta en taxi med bilbälte, än mindre bilbarnstol, till exempel.
  Om sonen äter välling skulle jag ta med mig några paket pulver från Sverige. Jag har letat välling här i Colombia och jag hittar bara typ jordgubbssmaksvarianter med massa socker i. AD-vitamindroppar är något annat jag heller inte sett till, men det kanske inte är så livsnödvändigt.
  Ska försöka komma med lite tips på bloggen framöver när jag lär mig eftersom! Men det mesta går ofta att få tag på eller löser sig på ett eller annat vis. Hoppas ni får en fantastisk vistelse!

  Julia: Ja! Jättegärna!

  SvaraRadera
 9. Jätterolig läsning! Vilket år du har haft! Håller tummarna för att 2012 blir precis lika fint =) Kram

  SvaraRadera
 10. Lisa igen8/1/12 04:13

  Stort tack för ditt svar Annika! Ser jättemycket fram emot dina framtida inlägg då filuren dykt upp!

  Jag fick svar på samma fråga jag ställde till dig från en person som bor i Buenos Aires nu och denna tyckte inte att det var lämpligt/tillräckligt tryggt med ett så litet barn i Capital Federal - överhuvudtaget. Även om det var många år sedan du bodde i Argentina kanske du har någon tanke om detta? Spontant undrar jag om mycket förändrats sedan jag var där 2007. Givetvis ska man inte vara naiv och omedveten om de risker som finns men jag har alltid tänkt att man kommer rätt långt med sunt förnuft (och ibland lite tur). Blev lite ställd inför tanken att man inte skulle vara trygg alls i Buenos Aires.. Har du några tankar kring detta?

  Måste även passa på och säga att jag tycker att era inbjudningskort till bröllopet var fantastiskt fina!

  SvaraRadera
 11. Vad konstigt! Det växer ju upp barn i Buenos Aires hela tiden. Dessutom är ju Buenos Aires bra på så vis att det finns väldigt många parker och grönområden och det är nära till naturen utanför stan, man måste ju inte leva med storstadspulsen inpå skinnet om man inte vill.

  Personligen skulle jag tycka att det skulle kännas mycket osäkrare att ta med lite större barn, på grund av trafiken. Barn som kan gå/springa iväg själva och springa rätt ut i gatan. Men med små barn som ännu inte tar sig långt på egen hand är ju det inget problem så jag skulle mycket hellre ta med ett barn i den åldern än lite större.

  SvaraRadera
 12. Hej igen, Lisa! Ingen aning om du kommer att se det här, men jag såg just den här artikeln, som handlar om precis det du undrar över:
  http://www.svd.se/resor/foraldraledig-utomlands-sa-gor-du_5967193.svd

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.