lördag 14 juni 2014

Fotbollsfeber

Idag spelade Colombia sin första match på 16 år i ett herrfotbolls-VM. Hela landet var i upplösningstillstånd. Alla går klädda i Colombias matchtröjor, alla bilar har colombianska flaggor, alla affärer är dekorerade med röd-blå-gula ballonger och girlanger. Att Colombia äntligen lyckats kvala in till herr-VM är större än störst. Firandet visste inga gränser när Colombia slog Grekland med 3-0.
Kusinen Samuel och Gael var nöjda över Colombias premiärinsats
Själv är jag väldigt måttligt fotbollsintresserad och känner mig mest lite matt inför tanken att det här ska pågå i en hel månad.

Däremot hoppas jag på att segern idag är en föraning om en så otroligt mycket viktigare seger imorgon. Då är det andra omgången i presidentvalet och det är det mest skrämmande valet någonsin. Det står mellan sittande presidenten Santos och ex-presidentens marionett Zuluaga.

Det är som ett presidentval i USA, där alternativen står mellan högern och extremhögern. Båda två är ena riktiga as, men Zuluaga är ett enormt mycket större as än Santos, och jag håller alla tummar för att Colombia inte vaknar upp med en ny president på måndag morgon.

Santos har under sin presidentperiod inlett fredsförhandlingar med FARC, de hittills mest framgångsrika fredsförhandlingarna någonsin, som verkligen har en chans att leda till ett fredsfördrag. Zuluaga, å sin sida, vill fortsätta på sin företrädares linje, det vill säga att besegra FARC militärt och avbryta fredsförhandlingarna.

Presidentvalet imorgon är ett val mellan krig och fred.

-----
Läs mer i svenska tidningar här: Segerrusigt Colombia går till val, Fotbolls-VM höjer temperaturen inför valet i Colombia, Colombia till val och Valet som handlar om krig eller fred. Och på engelska är det här läsvärt: Colombia: only a Juan Manuel Santos victory offers the prospect of peace, Colombia's freedoms are threatened by a campaign of far-right lies, A vote for peace

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.