söndag 29 juni 2014

Dödligt firande

Det är ju himla fint att Colombia för första gången i historien kommit till kvartsfinal i herrfotbolls-VM. Härifrån och framåt är allt vinst, även om Colombia förlorar nästa match och åker ut.

I ett fotbollstokigt land som Colombia är det här större än störst. Landet stannar helt varje gång Colombia spelar match. Men Colombia är inte bara fotbollstokigt, det är också ett land som har en historia av våld, och det avspeglas i samhället.

Kommunen har satt upp 12 storbildsskärmar runtom i stan som visar alla Colombias matcher. Då ser det ut ungefär såhär. Det här är på stora torget i centrum.

När Colombia vann med 5-0 mot Argentina i en kvalificeringsmatch inför herr-VM i USA 1994, Colombias största fotbollstriumf genom historien, slutade firandet med 82 döda och 725 skadade.

Även om Colombia är ett annat land nu än för 20 år sedan vill jag inte tänka mig hur det skulle gå om Colombia skulle vinna hela VM. Efter första gruppspelsmatchen, mot Grekland, slutade firandet av Colombias vinst med 9 döda och 13728 slagsmål. Andra matchen resulterade i 2 döda och i tredje gruppspelsmatchen dog inte en enda och "bara" 2828 slagsmål registrerades. Igår rapporterades att en 25-åring dött efter att ha råkat träffas av en pistolkula när folk skjutit i luften för att fira.

Efter första matchen infördes ley seca, det vill säga totalförbud för alkoholförsäljning, i flera städer, bland annat Bogotá, inför varje match. Vissa städer har utegångsförbud för minderåriga och totalförbud för att bära vapen, och det har bidragit till att minska antalet skadade och döda.

Innan VM ens hade börjat sa Oscar "jag hoppas att Colombia inte vinner, det kommer att dö så himla många människor då". Jag tänkte att han var överdrivet dramatisk, men nu är jag böjd att hålla med honom. Vinner Colombia VM blir det apokalypsen här borta.

Jag hejar nog ändå på Colombia i nästa match, men sen håller jag tummarna för att folk tar och skärper sig.

12 kommentarer:

 1. Hej där, ja det är då för hemskt, Tyvärr är det så här i Sverige också men i mindre skala. Det räcker att det är bandyfinal i en småstad som Uppsala (jmf med Colombias invånarantal) så blir det fylla och slagsmål. För att inte prata om fotbollshulliganerna vi har här och i övriga delar av Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det händer överallt förvisso, men det är skalan på det hela som är lite skrämmande. Att alkoholförbud måste införas för att folk inte ska dö, och att folk dör ändå…
   Fotbollshuliganerna här är inte precis att leka med heller, vet inte hur många som dör per år i bråk relaterade till matcher i colombianska ligan.

   Radera
 2. Alltså det där med att fira genom att skjuta rätt upp i luften? Vad ÄR det för sjuk grej egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen eller hur! Så jäkla dement.

   Radera
 3. Vi har pratat om samma sak här sedan R kom hem från Bogotá. Så galet. Och hemskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han nämnde att "synd att jag åker på fredag, det hade varit roligt att vara här på lördag när Colombia spelar, det lär ju vara ett ordentligt firande" och jag tyckte lite att nja… visserligen, men å andra sidan är det kanske också tur att du inte är kvar när det är match...

   Radera
 4. Här sitter jag och önskar av hela mitt och mina barns hjärtan att Colombia vinner VM för att jag var övertygad om att det kanske skulle kunna gå mot fred och frid i landet.
  Kan inte låta bli att tänka på vad som händer med spelarna om de förlorar och misslyckas så nära final. 1994 avrättades ju Escobedo för sitt självmål. Fruktansvärt otäckt.

  Därför är vi så stolta över Colombias vm-trupp, färgerna, de vackra människor på planen varav en av spelarna har samma efternamn som sonens innan han kom hem med oss.

  Men det är klart, det du beskriver är ju baksidan av myntet. Har bara så svårt att förstå hur det kan bli så och varför människor inte kan vara lyckliga med varandra och fira framgång istället.. En annan del av världen.

  Tack och åter tusen tack för att du delar så mycket intressant på din blogg, det är oerhört värdefullt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas också ändå att Colombia går långt. Jag tror att det kan ha positiva effekter också, det har det redan haft trots allt, känns det som. Folk är otroligt stolta, och det är väldigt viktigt för folk att Colombia associeras med något annat (än krig och knark), och något positivt.

   Just i dagarna är det exakt 20 år sedan Andrés Escobar mördades, och det har skrivits mycket om det i tidningarna. Trots allt hemskt och våldsamt som finns i landets historia så är just det fallet ett sår i den colombianska folksjälen. Även här ses det som hemskt, det som hände då. Men jag tror inte att det skulle kunna hända idag, det är ett annat land idag än för 20 år sedan.

   Hoppas att resten av matcherna firas med enbart glädje och inte våld!

   Radera
 5. Det här kanske låter makabert, men hur dör de? Är det genom t ex skott i luften eller blir det fyllebråk eller vad händer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte en så makaber fråga, snarare ganska rimlig… Det är ju inte helt logiskt att det dör en massa människor när folk firar fotbollssegrar. Men det har nog snarare med slagsmålen (fyllebråk) att göra än skjutningar i luften. Folk super sig fulla för att fira segern och sen råkar någon stöta in i någon och så tänder någon till och så är bråket igång och sen tar någon fram en kniv… Lite så tror jag att det går till. Kombinationen mycket folk + alkohol + starka känslor + knivar och andra tillhyggen. Därför har ju just alkoholförsäljningsförbudet under matchdygnen faktiskt fått ner våldsstatistiken en hel del.

   Radera
 6. En snabb fråga...skriver du positiva och BRA saker om Colombia också eller bara negativa grejer som makten, döden, krig, paramilitärer, fattigdomen och sånt? Jag har inte läst din blogg alls, bara råkade hitta den av en slump idag, nyss och kollade snabbt igenom några inlägg och det räckte för mig... så därför frågar jag då jag inte följt bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ganska blandat. Ibland om politik och samhälle (positivt och negativt) och en hel del om mitt eget liv och vardag.
   Vill du läsa positiva saker kan du läsa till exempel de här inläggen.

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.