söndag 15 juni 2014

Colombia valde freden

Med knapp marginal, men ack så viktig. Nu kan fredsförhandlingarna fortsätta och det finns hopp om ett fredsfördrag inom de närmsta åren. Ett slut på världens längst pågående väpnade konflikt, som naturligtvis inte innebär fred i en vidare mening än avsaknad av väpnad konflikt. Men ändå, ett fredsfördrag är ändå en grundläggande förutsättning för något slags hopp om social rättvisa i framtiden.

Tack, ni 7,8 miljoner colombianer som röstade för ett hopp om fred.

-----
Svenska medier skriver här: Svd, DN

6 kommentarer:

 1. Så intressant det du skriver om valet i Colombia! Vilka är de 6.9 milj. som röstade för den andra presidentkandidaten tror du? Såg en karta över vilka delar av landet som röstade på Santos och Zuluaga, nästan hela djungelområdet i östra/sydöstra landet var blå (Zuluaga). Även Curdinamarca. Bara funderar på vad de invånarna röstat för/emot? En ganska jämt omröstning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är så himla svårt att veta. Vilka är alla de där som röstar på krigshetsaren? Det har nog massa förklaringar. Dels regionalkärlek - han fick massor av röster från sin hemregion (som dessutom är traditionellt konservativ och höger), dels röstköp (från bägge sidor), men sen är det nog faktiskt många som tror på hans politik. Som tycker att "det går inte att förhandla med terrorister", som inte vill riskera någon slags amnesti för ex-gerillakrigare genom ett fredsfördrag. Över femtio års krig sätter djupa sår i ett land och väldigt många känner att gerillan inte förtjänar annat än att skjutas ihjäl hela bunten.

   Radera
 2. Hurra! Du förresten, något du längtar efter från Sverige? Rickard åker därifrån på onsdag till Bogotá (stannar till fredag fm) och kan ta med sig! Bara att maila isf.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.