lördag 26 januari 2013

Barnaktiviteter i Bogotá

Nadia frågade:
Tänker åka till Bogotá en vecka med min 5-åriga son om några månader. Har inte besökt Bogotá på år och dar. Och aldrig med barn. Har du några tips på barnvänliga aktiviteter?
Ja, det har jag faktiskt. Jag kopierar ett mejl jag skickade en gång till en vän som skulle befinna sig ett tag i Bogotá med två fyraåriga tjejer.

Priserna är i colombianska pesos, valutaomräknare finns i högerspalten här i bloggen.

I Bogotá:

El Museo de los Niños: Ett museum för barn, med aktiviteter för barn i alla åldrar, från ett år och uppåt. Det finns alla möjliga verkstäder där barnen får prova på olika aktiviteter och lära sig saker på roliga sätt. En rundtur på de olika aktiviteterna tar en och en halv timme.
Adress: Carrera 48 #63-97
Öppettider: Rundturer vardagar 9.30 till 15.30. Rundturer helger 10 till 16.
Priser: Mellan $10.000 och $20.000 pesos beroende på aktivitet

Divercity: En ministad där barnen är de vuxna, och får prova på olika roller, som att vara brandman, polis, doktor, osv. För barn från tre år och uppåt.
Adress: Centro Comercial Santa Fé (dit kommer man enklast genom att ta Transmilenio till stationen "Portal Norte" eller helt enkelt be en taxichaufför köra dit, det är ett enormt shoppingcenter i norra Bogotá)
Öppettider: tis-tor 9-18, fre 9-20, lör-sön-helgdag 10-15 och 16-21
Priser: $27.000 för barn mellan 3 och 13 år

Mundo Aventura: Nöjesfält med massor av åkattraktioner för både stora och små.
Adress: Carrera 71 D #1 - 14 Sur
Öppettider: Varierar, här finns månadens öppettider
Priser: $3.000 i inträde, mellan $3.000 och $5.000 per attraktion, man kan även köpa åkpass för $25.000.

Salitre Mágico: Ännu ett nöjesfält.
Adress: Calle 63 #48-96
Öppettider: Varierar, här finns månadens öppettider.
Priser: $3.000 i inträde, mellan $3.000 och $10.000 per attraktion, man kan även köpa olika åkpass för mellan $20.000 och $50.000 beroende på vad de inkluderar

Maloka: Ett vetenskapsmuseum som också har en biograf med en filmduk som täcker hela taket. De har ett interaktivt centrum med en hel del aktiviteter för barn i olika åldrar.
Adress: Carrera 68D #40A-51
Öppettider: Må-fre 9-20, lör-sön-helgdag 9-18
Priser: $14.000 - $20.000 beroende på vad man vill göra

Parque Simón Bolivar: Den största av Bogotás alla parker. Massor av gungställningar, rutschkanor, sandlådor, osv. Plus hur mycket plats som helst att springa och leka på
Adress: Mellan Calle 53 och 63 och Carrera 48 och 68
Öppettider: Alla dagar 6-18

Utanför Bogotá:

La Granja: En restaurang ca 2 mil utanför Bogotá som både har god mat och en massa aktiviteter för barn. De har en gård med en massa djur (lite som en 4H-gård) och barnen får rida på åsnor, mata fåren och klappa getterna. Dessutom finns en massa workshops där barnen får måla, snickra, få ansiktsmålningar, göra lerfigurer, osv.
Adress: Km 12 Via Siberia - Tenjo (här finns en liten vägbeskrivning, klicka på "Bogotá" under "Mapa de llegada")
Öppettider: Från ca 9-10 på morgonen till 19, fre-sön och helgdagar
Priser: Maten kostar mellan $25.000 och $40.000 per rätt, aktiviteterna kostar $4.000 per workshop.

Panaca Sabana: Ett slags kombinerat nöjesfält och djurpark, kan man säga, där barn (och vuxna) får kontakt med djur och natur under en rundtur på sju olika stationer med olika aktiviteter.
Adress: Km 4 Vía Zipaquirá - Briceño (vägbeskrivning här)
Öppettider: Fre-lör-sön-helgdagar 9-18
Priser: $32.000

Tren de la sabana: Turisttåg med ånglok som tar en runt "La Sabana", dvs Bogotás norra omnejd. Man kan välja att åka bara tåget, eller kombinera resan med en annan utflykt, två av stationerna är Zipaquirá, där det finns en berömd underjordisk katedral helt gjord av salt i en före detta saltgruva, och Parque Jaime Duque, ett kombinerat zoo och nöjesfält.
Adress: Estación de la Sabana, Calle 13 #18 - 24, eller Estación de Usaquén Transversal 10 #110 - 08
Tidtabeller: lör-sön-helgdag: 8.30 från Estación de la Sabana, 9.30 från Estación de Usaquén.
Priser: $26.000 för barn, $42.000 för vuxna

Pisclilago: En enorm utomhus-vattenpark, ca 3 timmar från Bogotá, där klimatet är behagligt med 25-30 grader i medeltemperatur.
Adress: Km. 105 Vía Bogotá - Girardot (det finns bussar från Bogotá direkt till Piscilago, information på spanska här)
Öppettider: ons-fre 8.30-17.30, lör-sön-helgdag 8.30-18
Priser: $25.500 för barn, $40.000 för vuxna

Att ta sig runt:

I Bogotá är det inga problem att ta sig runt, man kan ta det allmänna transportmedlet Transmilenio som fungerar lite som en tunnelbana fast med bussar. Det finns fasta linjer och stationer så det är inte särskilt krångligt (till skillnad från de vanliga stadsbussarna då man verkligen måste veta vart man ska). Annars är taxi väldigt billigt. Det brukar rekommenderas att ringa efter taxi, för säkerhets skull. Annars går det också att stanna en taxi på gatan och hoppa in. De flesta shoppingcenter, osv. har taxiservice med pålitliga taxibolag.

För att ta sig till de andra ställena utanför Bogotá finns huvudsakligen tre alternativ - ta buss, hyra bil och köra själv eller hyra bil med chaufför:
 • Bussar går ofta och överallt. Bogotás busstation "Terminal de transporte" ligger på Carrera 69 D #25-50. Bussarna som går till ställen norr om Bogotá går även att ta från Transmilenio-stationen Portal Norte. 
 • Hyra bil är enkelt, och det är inga problem med svenskt körkort. Det finns flera stora biluthyrningsföretag, som till exempel Hertz. Själv har jag hyrt av Localiza och det fungerade väldigt bra. 
 • Hyra bil med chaufför är också enkelt, om det skulle kännas lite jobbigt att köra själv där man inte hittar. Jag rekommenderar att be hotellet hjälpa till att hitta en pålitlig chaufför. 
Hur säkert är det att ta sig runt? Såväl i som utanför Bogotá är det trafiken som utgör den största risken, colombianer kör bil lite efter filosofin att trafikregler (inklusive rödljus) är mer som rekommendationer. Så det gäller att hålla ögon och öron öppna och se sig för innan man korsar gatan.

Naturligtvis finns en stöldrisk också. Det är inte så att man kommer att bli rånad så fort man sätter sin fot utanför huset, men det är rekommenderat att vara vaksam, inte gå runt med värdefulla smycken och klockor, pratandes i iPhone på gatan eller med kameran hängande runt halsen. Var försiktiga, alltså, men inte överdrivet rädda. Sannolikheten är störst att inget obehagligt alls händer.

Att resa längs vägarna runt Bogotá är inget att vara orolig över (förutom att se upp för trafiken), kidnappningsrisken existerar inte längre i stora delar av landet, särskilt längs de stora vägarna och nära stora städer.

Säkerhetstänkandet är inte likadant i Colombia som i Sverige, så bilbarnstolar är inget man kan räkna med. Har man väldigt tur finns det kanske bilbälten i baksätet på taxin, men allra oftast finns det inte. Jag vet faktiskt inte om biluthyrningsfirmorna har bilbarnstolar också till uthyrning, men jag tvivlar. Här sitter barnen själva i baksätet (utan bälte) eller i ens knä. Så det kan vara något att tänka på och fråga noga om när man kollar upp bilhyrning.

4 kommentarer:

 1. Tack! Verkligen guld vart! Det har skalll jag printa ut och ta med!
  Konceptet med Divercity kanner jag igen. I Santiago har ett liknande center nyss oppnats under namnet KIdzania. Har dock inte varit dar annu eftersom det fortfarande ar sa nytt och ofta fullt. Verkar dock kul att leka att man "ar" en massa olika yrken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lite så! Hoppas ni får det kul här!

   Radera
 2. Och jag vet vem vännen med de två fyraåriga flickorna är. Tack vare henne hittade jag din fantastiskt fina blogg ;)

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.