måndag 28 januari 2013

Hushållsrisker

Häromdagen berättade Lebys att hennes svärmor kommit förbi på eftermiddagen, men tyvärr hade hon gått innan jag kommit hem från jobbet, så synd eftersom hon gärna ville träffa mig.
- Varför väntade hon inte ett tag?
- Nej, hon kunde inte vänta eftersom hon strukit kläder.
- ??
- Ja, hon hade strukit kläder och nu började det ju att duggregna.
En liknande konversation berättade en kompis om. Häromdagen hade hon bett hemhjälpen att stryka några kläder efter hon lämnat barnen på förskolan:
- Nej, det går inte, för jag ska laga mat.
- Jamen, alltså innan du lagar mat.
- Nej, det går inte, det är farligt.
Hela grejen har att göra med den livsfarliga kylan, eller snarare de enorma risker man utsätter sig för när man växlar mellan värme och kyla. Då kan ens ansikte nämligen bli snett.

Att stryka kläder är en klar riskfaktor. Eftersom strykjärnet som man står böjd över är varmt arbetar man upp en slags värmereserv i kroppen. Då är det ju livsfarligt att öppna kylskåpet, vilket ju behövs när man ska laga mat. Eller bege sig ut i halvkyligt duggregn.

Regn, ja. Särskilt farligt är vatten i kombination med temperaturväxlingar. Därför bör man aldrig duscha samma dag eller dagen efter man kommit tillbaka till Bogotá efter att ha varit i de tropiska regionerna. Det kan bli en chock för kroppen som ju ackumulerat en massa värme. Vissa menar att man inte bör diska heller.

Det här är kanske det knäppaste colombianska hittepåt jag vet. Och ett tag trodde jag att det mest var de lite äldre generationerna som höll fast vid sådana idéer, men nej. När jag raljerat över galenskaperna med vänner i min egen ålder har jag snabbt fått inse att det inte alls är en myt på utdöende. ALLA känner någon (som känner någon) som blivit sned när de inte tänkt sig för och bytt temperatur för snabbt. Och INGA argument biter. Att det inte finns några fall med sneda svenskar efter de våldsamma temperaturväxlingar som nakenrullning i snön efter bastubad innebär, eller efter att ha åkt sig svettiga på skidor utomhus i minusgrader, måste helt enkelt bero på att svenska kroppar är vana vid årstider, till skillnad från de colombianska. Och så vidare.

Akta er nästa gång ni stryker kläder så att ni inte råkar öppna kylskåpet för snart efteråt. Man vet aldrig vad som kan hända då.

40 kommentarer:

 1. HAHA! Det där var den märkligaste myten jag hört på länge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Det är så himla knäppt.

   Radera
 2. Haha! Med tanke på att det senast för några dagar sedan var -18 grader i Stockholm och skillnaden mellan inne- och utetemperatur runt 40 grader, borde hela huvudstaden befolkas av sneda personer. Jag ska villigt erkänna att det ju hade varit fruktansvärt obehagligt om det hade hänt, men risken verkar väl inte vara så stor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, jamen det argumentet har jag också dragit cirka en miljard gånger. Funkar inte.

   Radera
 3. Det här är så himla sjukt. Undrar hur myten uppstod? Och undrar vad de skulle tycka att vi är jättekonstiga med i Sverige?
  Hur som helst - tack för du delar med dig. Så himla kul att höra om sådant härnt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, alltså ingen aning. Det är bara jättekonstigt. Men det är väldigt viktigt att till exempel barn som leker och springer mycket absolut inte öppnar kylskåpet sen medan de fortfarande är varma i kroppen.

   Radera
 4. Det här var en väldigt intressant myt! Kan du inte visa upp Oscar som ett gott exempel när det gäller temperaturväxlingar? Det var ju ganska kallt ute när ni var i Sverige men när man kommer in är det ju varmt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tro mig, jag har försökt... När man visar upp för många empiriska exempel på motsatsen dyker tids nog ALLTID argumentet upp att "Ja, jag vet inte, men min mosters pojkväns brylling blev sned efter att ha ...., så det KAN hända. Faktiskt."

   Radera
 5. Det här är SÅ roligt!
  Tänker på hur vi hade 20 minus för två veckor sedan och sen fyra dagar senare 20 plus...

  SvaraRadera
 6. Underbart! Säger som Maria, undrar vad vi i Sverige gör som skulle kunna uppfattas på liknande sätt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har frågat Oscar och funderat själv, men vi har inte kommit fram till något. Får se om det dyker upp något om/när vi flyttar till Sverige.

   Radera
 7. Verkligen jättekonstigt!

  SvaraRadera
 8. haha vad kul att du tog upp det! Var med om denna myt häromdagen. Vän till min pojkvän kunde inte öppna kylen för han hade lagat pizza, sen gick han runt i tjocktröja hela kvällen(detta var på kusten men ändå var det för kallt i luften för tshirt haha)
  Det roliga är att iaf han verkade tro helt allvarligt att han kunde dö om man öppnade kylen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen precis! Det är ju livsfarligt! Vet väl varenda människa!

   Radera
 9. Ha, ha, ha...

  Ett gott skratt förlänger livet.

  SvaraRadera
 10. Helt underbart! Jag skrattade gott, och trodde att min sambo från Costa Rica skulle tycka det var lika roligt. Men nej, tydligen är det precis så det är, men det är inte ansiktet som blir snett utan hela huvudet (nackspärr). Så just nu sitter han och ringer sin mammma så jag får höra alla horror stories.

  Att han själv bor här i Sverige och går in och ut i kylan spelar visst ingen roll för det KAN hända :D

  /Nina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen ALLTID! Det finns alltid någon som känner någon som det hänt....

   Radera
 11. hahaha jag är själv från colombia och hade glömt hur knäppa vi kan vara ibland!! det är samma sak med EL SERENO!!! livsfarligt! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, el sereno! Akta dig för den!

   Radera
 12. helt otroligt roligt, jag sitter här i bogotá och läser och skrattar och frågar andrés (som bor i sverige med mig annars) om han är rädd för dessa temperaturväxlingar. "ja det påstås ju att det inte är bra" säger han och drar till med det övertygande empiriska exemplet att hans farfar en gång i bucaramanga öppnade kylskåpet för hastigt, varpå han blev helt sned i ansiktet för resten av livet [andrés gör här ett snett-ansikte-impersonation]. jag skrattar och rullar runt på golvet och förklarar att just detta görs det narr av på "svenskbloggen" :)

  ps. för övrigt samma sak överallt i la där jag varit mest, dvs mexiko och centralamerika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, jamen det finns alltid något empiriskt exempel! Och om någon är sned så är det inte för att de fått till exempel en stroke, utan för att de öppnat kylskåpet när de varit för varma.

   Radera
 13. Hahaha! Tack för dagens skratt, det är ju HELT underbart!
  Hur ska det gå för mina två små colombianska skatter som springer ut och in i snö och värme hela dagarna?
  Tack oxå för din fantastiska blogg, jag lär mig massor om mina barns födelseland.

  //Jennie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Och ja, akta dig, man vet aldrig vad som kan hända!

   Radera
 14. Hahaha, jag tror jag skrattar knäna av mig - det slår alla tidigare kultur(s)krocksinlägg med hästlängder...

  Att Oscar överhuvudtaget gick med på att utsätta sig för dessa risker? Och att ni tilläts lämna landet med Gael - tänkt om ni kommit tillbaka med ett snett barn...

  Frågade vår städerska från Brasilien och hon hade hört om någon som blev sned i munnen efter att ha spelat fotboll och sen öppnat kylen! :-D
  Hon påminde däremot om vår svenska tradition att inte bada efter att man ätit för då kan man få kramp! Denna känner jag väl igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där med kramp är ju tydligen en myt, även om det är något vi alla fått inpräntat i oss sedan barnsben. Det finns nog konstiga idéer i Sverige också, bara att man så lätt blir "hemmablind".

   Radera
 15. Vad du än gör - ät inte glass när du har feber!!!

  SvaraRadera
 16. Nej så komiskt! ...i våra ögon. Hej förresten! Jag hittade nyligen din blogg och blev så glatt överraskad! För jag tror nämligen att det var dina artiklar och inlägg som jag läste på resedagboken för 6 år sedan när jag själv var på väg mot Latinamerika för första gången. Du var personen som skrev att Colombia minsann inte var en farlig plats, utan en otroligt trevlig osv... Du hade mycket att göra med mitt beslut att åka dit faktiskt, och det ångrar jag inte en sekund! TACK!

  SvaraRadera
 17. Ojoj! För att inte tala om den absoluta livsfara som är förenad med att dricka något kallt när man är förkyld (i Mexiko)...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha den hade jag inte hört! Ja måste ju naturligtvis vara livsfarligt!

   Radera
 18. Hahahhaha, typ det knäppaste och roligaste jag hört.

  SvaraRadera
 19. haha min colombianska pojkvän påstår samma sak! Men han har fått vänja sig (bor i sverige nu)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, ja i Sverige funkar det ju inte alls.

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.