onsdag 23 maj 2012

CSN, fortsättningen

Ni kanske undrade vad som hände med det där brevet från CSN där deras detektiver snokat rätt på mig och kommit fram till att jag inte alls bor i Sverige?

Tack vare snälla föräldrar som ställde upp med ett litet lån betalade jag helt enkelt av skulden jag hade kvar i gamla systemet (på 7000-nånting kronor) och så slipper jag det i framtiden. De där papperna de ville ha som intyg på min inkomst är nämligen inte de lättaste att få tag på i ett land som Colombia. Lånen i det nya systemet beror ju inte på inkomst på samma sätt, så där slipper jag jaga papper och stämplar.

Det var nog ett mycket klokt beslut känner jag, efter att ha hört om andra vänners dunster med samma myndighet.

Det visade sig nämligen att jag inte var den enda som fått brev från CSN. Flera stycken av mina vänner här har också fått liknande krav. Och det är inte lätt att uppfylla CSNs önskningar.

De vänner som jobbar på svenska biståndsorganisationer är nämligen skattebefriade enligt beslut från Skatteverket. Det innebär att de inte betalar någon skatt alls i Sverige, och har heller inte någon inkomst registrerad hos Skatteverket. Eftersom de inte har någon inkomst registrerad hos Skatteverket existerar inte deras inkomst och då måste de ju få inkomst någon annanstans ifrån, enligt CSNs logik. Alltså måste de alla ha jobbat extra här i Colombia.

För att bevisa att de inte har haft någon sidoinkomst i Colombia måste de ha ett intyg från colombianska skatteverket på hur mycket de tjänat. Problemet är bara att man bara är deklareringsskyldig i Colombia om man tjänar över en viss, ganska hög, summa. Tjänar man under denna summa har skatteverket ingen aning om hur stor inkomst man haft eftersom arbetsgivarna inte rapporterar in den. Skatteverket utfärdar heller inga inkomstintyg eftersom de inte har några uppgifter om det.

Det är dock inte CSNs problem som kräver att man måste ha ett intyg, med stämpel på, från just colombianska skatteverket, trots intyg från svenska arbetsgivaren på hur mycket man tjänat och intyg från svenska skatteverket på beslut om skattebefrielse.

Men nej, bara uppgifter från Skatteverket räknas gällande inkomst, och att de inte går att få tag på är inget som har med saken att göra. Det är bara att langa upp dubbelt så mycket pengar som man skulle ha betalat annars (i en väns fall handlar det om 24 000 kronor, så det är ju inga småpotatis, precis), eftersom man enligt CSN måste ha haft ett hemligt colombianskt jobb trots intyg om heltidsjobb för svensk biståndsorganisation.

Och jag ska inte ens gå in på alla som fått kvarskatt för att Skattemyndigheten på något sätt missat att informera sig själv om sitt eget beslut om skattebefrielse.

Jag vidhåller fortfarande att colombiansk byråkrati är tusen gånger värre (faktiskt!), men jag måste säga att jag är rätt imponerad av svenska myndigheternas försök att komma upp i samma nivå.

19 kommentarer:

 1. Men herrgud! Får lite huvudvärk av det här inlägget.

  SvaraRadera
 2. Haha. Herregud. Men tack och lov är det ett gammalt system, så det bör väl vara bättre nu. Jag behöver inte betala någonting i år, då jag visat upp att jag knappt tjänar någonting.

  SvaraRadera
 3. Vilken soppa! Låter som absolut bästa lösningen att betala av det där!!! Själv lyckades jag betala av det sista på min CSN-skuld förra året (har inte tagit lån för alla år jag pluggat), skönt!

  SvaraRadera
 4. Oh lord, blir också helt snurrig och matt av detta inlägg. Galenskap!

  Det är verkligen inte alltid lätt att vara utlandssvensk. Läste häromdagen på ett forum om hur knepigt det kan vara för utvandrade svenskar att få ett nytt pass när deras tidigare svenska har gått ut. Det lät verkligen helt sjukt - som om man inte längre existerar i systemet överhuvudtaget. :(

  SvaraRadera
 5. Fint att dom letar rätt på de som inte gör rätt för sig. Synd om byråkratin gör att en del hamnar i kläm, men på det stora hela gillar jag att dom är aktiva!

  SvaraRadera
 6. Jag bor i Bryssel och jobbar inom EU, vi betalar skatt till EU men har ingen deklarationsskyldighet (för inkomst, däremot för fastigheter mm) varken i hemlandet eller i landet vi bor i. Jag har CSN-lån i det gamla systemet men jag behöver inte skicka in bevis på min inkomst, istället betalar jag 5 procent av återstående skuldbelopp varje år. Som jag har förstått det kan man välja om man vill betala 5 procent av skulden eller 4 procent av sin inkomst, men i det senare fallet måste man bevisa sin inkomst.

  Julia

  SvaraRadera
 7. Men shit, Catch 22 or what?

  GÅr det inte bra med ett intyg från Colombianska skatteverket där det står att de inte har några uppgifter alls? Eller kan Skatteverket där inte göra så?

  Känns lite som att CSN tror att alla har samma regler som vi har och vägrar anpassa sig. Surt.

  SvaraRadera
 8. CSN. Alltså det är ju fantastiskt att de finns. I alla fall i teorin. I praktiken är det för jävliga många gånger. Vi tjafsar just nu om en skuld på 25000, men det ser ut som att vi förlorar den striden. Får inte ens en avbetalningsplan, vilket ju så klar är alldeles för mycket begärt från en familj där den ena pluggar och den andra är föräldraledig.

  SvaraRadera
 9. Cinderalley: Jag också.

  Ella: Ja, det är mest det gamla systemet som krånglar, tror jag.

  Freedomtravel: Ja, verkligen!

  Anydaynow: Va, men det låter ju helt knäppt!

  Anonym 1: Ja, det gör jag också egentligen. Problemet är ju att i det här fallet handlar det bara om folk som allihopa betalar av sina lån. Bara att CSN fått för sig att de ska betala dubbelt så mycket för att de hittat på att de haft en inkomst de inte haft...

  Anonym 2 / Julia: Ja, så är det kanske. Men jag tror att de har lån även i det nya systemet. Hur som helst, jättekrångligt är det i alla fall att bevisa att de inte haft någon inkomst som CSN påstår att de haft...

  Duktiga Tjejen: Nej, det har de redan försökt. Men skatteverket ger inte ut certifikat på att man inte har en inkomst, bara om man har en. Det man kan göra är att gå till en notarie och lova och svära att man inte tjänat några pengar och få ett certifikat på det. Och sen hoppas att CSN godtar det.

  Men ett ytterligare problem är att flera fått dessa krav efter de redan kommit tillbaka till Sverige. Och de här papperna kan man inte få annat än personligen, dvs, resa till Colombia igen bara för att försöka få tag på ett papper...

  Och ja, det känns verkligen som att de tänker "I Sverige har Skatteverket inkomstuppgifter om alla, då måste det funka så i alla andra länder i hela världen också".

  Fiat: Men precis. Jag håller också med om att det är fantastiskt att de finns. Det är en viktig del i att göra högre utbildning tillgänglig för så många som möjligt. Och jämfört med till exempel Colombia är de underbara. Motsvarande CSN här lånar ut till jättehög ränta för att betala terminsavgifter (levnadskostnader får man fixa själv) och sen måste man betala tillbaka hela skulden inom två år efter att man har slutat plugga.

  Men ändå... Ibland känns det som att de är byråkratiska bara för att vara det.

  Mammas Machete: Precis!

  SvaraRadera
 10. MEN, jävlar vad sjukt. Bra bra att du kunde låna av föräldrar och betala av den där skulden. Skulle nog nästan vara värt att betala mer än man skulle för att slippa slåss mot myndigheterna sådär.

  SvaraRadera
 11. Lagtexten som CSN lyder under och den nit de verkar under är obegriplig.

  Jag förde min systers talan, hon bor numera i ett krigshärjat land och tar hand om en sjuk familjemedlem och lever främst på sparkapital och "allmosor". CSN vägrade godta dokument från UD som påpekade att landet hon befinner sig i, har saknat Skatteverk och en statsmakt på många år och det finns ingen reell möjlighet att inkomma med skatteuppgifter/inkomstuppgifter från statligt håll.

  Denna process förde jag till Förvaltningsdomstolen som ändå gick på CSN:s linje, då det i lagtexten står att låntagare kan antigen välja att betala x % av skulden eller y% av inkomsten men man måste styrka den senare med uppgifter från någon form av Skatteverk. Jag uppfattar denna lagtext som sådan att staten är "snälla" och bjur på en nedjustering;endast om man kan bevisa att man har x-inkomst och detta ska även styrkas från behörig myndighet. Himla vrångt beteende då det torde räcka med att UD, FN och liknande organisationer vittnar om att det saknas skatteverk i landet!

  Sverige måste inse att andra länder inte är uppbyggda med folkbokföring och skattesystem likt vårt. Bara att åka till England där ett stycke vän kämpar mot CSN då Storbritannien också har liknande system som i Colombia, stört omöjligt att få ut uppgifter på att man INTE har tjänat någon inkomst, HM-revenue har endast uppgifter på individer som tjänat x-kr.

  SvaraRadera
 12. Tack och lov så har jag inga studielån. Verkar underlätta om jag skulle få för mig att flytta till Colombia....

  SvaraRadera
 13. month day year25/5/12 14:06

  Åh herregud, börja inte prata om CSN. Jag hade liknande situation när jag skulle styrka min inkomst här i USA. Men jag var här på turistvisum i två år innan vi gifte oss och är en här på turistvisum får en inte jobba. Eftersom jag var här på turistvisum kunde jag ju inte heller får motsvarande personnummer/skattenummer. Vilket CSN struntade i. De tyckte jag skulle hälsa amerikanska skatteverket att det var CSN som ville ha intyg på icke-inkomst. Som om IRS skulle bry sig om CSN!? Efter mycket bråk så löste det sig eftersom vi då hade gift oss och jag kunde ansöka om ett personnummer men ändå. Hela tiden fick jag höra "men andra har kunnat styrka det". Hur då? Har Sverige register över att turister som besöker Sverige inte tjänar något? Skulle inte tro det.

  Nu blev jag upprörd. Puh. Tur att det löste sig för dig i alla fall!

  Och vill bara lägga till, jag är otroligt tacksam att möjligheten finns att få låna pengar när en studerar och jag försöker inte komma undan utan har hela tiden talat om ny adress osv men det är så förbenat stelbent.

  SvaraRadera
 14. Jäklar vad trött jag blir på den svenska byråkratin. De verkar inte förstå att det finns länder som inte fungerar som det gör i Sverige. Jag har också haft krångel med CSN och en vän till mig som är mammaledg var också tvungen att intyga att hon knappt har någon inkomst och de vägrade att tro på henne när hon berättade hur låg mammapenningen hon får är. Fick svaret 'Nej men så kan det inte vara, det kan man ju inte leva på'.
  Nej just det!

  SvaraRadera
 15. Jag förstår nog inte riktigt inlägget. Men varför skulle du inte vilja göra rätt för dig och betala av ditt lån som du har tagit?

  Jag har ofta hört att folk har problem med CSN, tråkigt att det inte fungerar. Jag gjorde själv bort mig och glömde helt bort att jag behövde en underskrift från rektorn på skolan jag gick (inte det lättaste att få tag på) för att få CSN och gick i godan ro och trodde stålarna skulle trilla in. Då ringde det en kvinna från CSN och och påminde mig. Så lyckades jag göra fel iaf, ja hon måste ju tro att jag var lite dum i huvudet. Men då fyllde hon i blanketten rätt och skickade den till mig.Jag behövde bara en underskrift och skicka tillbaka den. Behövde inte ens ringa CSN en enda gång och fick kanonbra hjälp ändå. Tänk vad olika det kan vara.

  SvaraRadera
 16. Johanna: Ja, faktiskt!

  Anonym: Man blir bara matt.

  Åsa: Det gör det definitivt!

  Month Day Year: Jag håller absolut med! Det är fantastiskt att de finns, men ibland undrar man varför reglerna ser ut som de gör när verkligheten inte alls stämmer överens.

  Sofia: Men precis!

  Agnes: Men det är ingen som försöker smita undan. Jag har betalat mitt studielån varje år sen jag slutade plugga, och vännerna inlägget handlar om också. Problemet i deras fall är att CSN har hittat på att de haft en extrainkomst som de inte har haft, vill att de därför ska betala dubbelt så mycket, vilket de inte har råd med, eller att de ska presentera papper som är omöjliga att få tag på för att bevisa att de inte haft den där inkomsten som är CSNs eget påhitt.

  SvaraRadera
 17. Jag har det här problemet just nu. Jag måste visa upp ett intyg från skattemyndigheten i Chile. Jag har ingen aning om hur jag ska kunna göra det, speciellt när jag inte fysiskt kan besöka deras kontor. Några idéer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättemeckigt! Samma problem hade några kompisar som bott/bor i Colombia. Och colombianska skatteverket ger inte ut några intyg ens om man fysiskt besöker deras kontor... CSN verkar ibland tro att hela världen funkar precis som Sverige.

   Men hur som helst. Om du inte lämnar in något intyg, så kommer du att bli återbetalningsskyldig på ett schablonbelopp. Dvs, vanligtvis räknar de ut vad man ska betala beroende på ens inkomst (det är den de vill ha bevis på genom intyg), om man inte kan uppge någon inkomst räknar de ut vad de tycker att man borde betala. Har du råd att betala det beloppet (vad det nog blir, det beror på hur stor studieskuld du har totalt) så är det enklast, då slipper du massa byråkratikrångel.

   Annars vet jag faktiskt inte. Kan du få något slags intyg från organisationen du jobbade med i Chile som kan vara godtagbart för CSN?

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.